Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ja, inderdaad: #ikdeedffnietmeermee

Gepubliceerd: 12 October 2020 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Serge

Niets gaat momenteel zoals iemand het ook maar wil. De nieuwe maatregelen zijn je ofwel te veel of te weinig, goed of juist desastreus, te kort of te lang. Twee innerlijke krachten dringen zich aan je op: weerstand en verlangen.

Na al dat thuis werken in de maanden maart tot en met juli, hunkerde ik naar mijn collega’s en de studenten in 3D. Ik was het spuugzat om alleen te zijn en uitgepraat met mijn muren. En met dat verlangen, verloor ik ook de discipline en motivatie om me voortdurend aan de maatregelen te houden. Ik gunde mezelf de afgestane vrijheid terug en begaf me weer in de wereld. Ja, inderdaad: #ikdeedffnietmeermee.

Dat bleek overigens precies het idee van mijn medemens te zijn. ‘De zon schijnt, het is zomer, ik wil genieten: F*ck corona, proost!’ Dat virus kon toch sowieso niet goed tegen de hitte? En zo heroverden we onze vrijheid. Allemaal. Ook Grapperhaus. Wat zijn we toch heerlijk eigenwijs en anti-autoritair in dit landje. ‘Ik heb RECHT op mijn vakantie in een code-roodgebied!’

Onze verlangens en weerstand hebben ons gebracht waar we nu zijn: aan de vooravond van een tweede lockdown, een avondklok, anti-virusspray-mannetjes in witte pakken, en niet langer een dringend advies, maar de verplichting om een mondmasker te dragen. Ook als je slaapt. Stel je alvast voor hoe dát onze verlangens en weerstand tot ongekende proporties zal stuwen. Is dat niet hoe in het verleden (burger)oorlogen zijn ontstaan?

Nee, ik ben geen pessimist. Ik observeer gewoon. En dan zie ik vooral hoe we – Trump kan er inmiddels over meepraten  – maar heel weinig echte controle hebben. En dat onze weerstand en verlangens daarbij doorgaans op de langere termijn niet helpend zijn. Want ofwel we ervaren steeds dat die verlangens niet of nauwelijks duurzaam vervuld kunnen worden, of de weerstand tegen de situatie maakt het probleem uiteindelijk groter. Het gevolg is frustratie, stress, somberheid en demotivatie. Nee, echt: ik ben geen pessimist.

Wat te doen? Ga meebewegen met de situatie. Dat is waar veerkracht begint en zich kan ontwikkelen. En ik zeg dus niet dat je happy moet doen of niet kritisch meer mag zijn. Het is een nare en moeilijke situatie. We beleven hem allemaal. Het is oké dat je gefrustreerd, onzeker en/of verdrietig bent.

Hoe eerder je dat werkelijk accepteert, des te meer kun je jezelf losmaken van je ongeduldige en wispelturige verlangens en weerstanden. #zohedathadikffnodigomhetvoltehouden

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Ja, inderdaad: #ikdeedffnietmeermee

  1. Corona is inmiddels een onbeheersbaar probleem geworden. Met bijna 40 miljoen geregistreerde besmettingen wereldwijd is het een illusie dat we het virus nog in kunnen dammen. Het is allemaal de schuld van de politiek. Waar eind januari door Thierry Baudet een motie werd ingediend om het vliegverkeer stil te leggen, de grenzen te sluiten, en als land in compleet isolatie te gaan, werd verteld dat deze maatregelen een te grote klap op de economie van Schiphol zou hebben. Pure corruptie uiteraard!

    Nee, nu zijn we echt verder gekomen met een economische krimp van 13%. En vliegverkeer gaat gewoon leuk door, terwijl de horeca failliet mag gaan. Vroeger was ik altijd liberaal, maar ik merk nu pas hoe misselijk het kapitalisme kan zijn i.c.m. corruptie van de politie(k). Nee, doe mij dan maar liever socialisme, maar wel eigen land eerst!!!

    En wat is dan de oplossing? Heel simpel accepteren dat een groot deel van ons hun grootouders zal verliezen aan een nare ziekte, maar zo is natuur, en zo is het leven. Wat wij hier zien, is een onnatuurlijk klimaat vol corruptie en propaganda. Daar wordt letterlijk iedereen (inclusief mijzelf) ziek van. Ik ben zelfs zo ziek, dat ik zou wensen om Corona te krijgen, in ruil voor het stoppen met deze idioterie!!!

  2. Het wordt volgend jaar echt heel erg. Het wordt een jaar met onder andere matige zorg, familiedrama’s, faillissementen, zelfdodingen, agressie en miljoenen mensen in arme landen die aan honger overlijden. Voor wat? Voor een virus met een zo’n lage mortaliteit dat een behoorlijke griep het van corona wint.

  3. @Recht voor zijn raap,

    Socialisme, maar eigen land eerst, dus op nationaal niveau. We kunnen dus met recht zeggen dat je een voorstander bent van nationaal socialisme? Misschien wil je die nog eens overdenken?

    Het is terecht om te zeggen dat de situatie “allemaal de schuld is van de politiek” maar dat betekent niet dat “corruptie” hier een factor van is. Politiek is het afwegen en nemen van besluiten naargelang de politieke indeling van de maatschappij. Om deze afweging te maken werd dus een inschatting gemaakt over het risico, de gevolgen, en de wensen van de burgers. De verantwoordelijkheid voor de uitkomst van deze situatie, ongeacht of deze goed of slecht is, is de consequentie van politiek want dat ligt in de definitie besloten. Dat is geenszins een aanklacht.

    De overheid heeft besloten verantwoordelijkheid voor het aanhouden van de maatregelen neer te leggen bij de burgers. Je kan je afvragen of dat een goed idee is wanneer er nog steeds mensen zijn zoals Paul die het probleem bagetalliseren en niet in staat zijn om data in context te interpreteren. Misschien was het optimistisch om 17 miljoen amateur-virologen gewapend met social media en google-kennis te vertrouwen.

    Je kan betwisten of dat de beste beslissing is geweest maar dat is geen corruptie, het is een afweging tussen conflicterende normen en waarden. Aan de ene kant een hoger risico voor verspreiding van het coronavirus maar aan de andere kant staat er geen soldaat voor je deur die je in je eigen huis opsluit. Zou dat laatste goed zijn geweest voor de horeca, denk je? Of voor ons land in algemene zin? Leuk joh, zo’n constitutionele crisis. Er zijn redenen dat we onze grondwettelijke vrijheden hebben opgesteld en dat we die niet zomaar overboord moeten gooien, ook dat heeft consequenties.

    Zou je even willen uitleggen hoe corruptie er toe heeft geleid dat mensen gekozen hebben zich niet aan maatregelen te houden? Wat denk je wat corruptie in de hand werkt, een democratische samenleving waar de burgers een impliciete verantwoordelijkheid dragen voor die samenleving of een systeem waarbij een klein groepje mensen onder de noemer “overheid” alle vrijheden wegneemt en iedereen ter beschikking van de staat wordt gesteld? Bestudeer geschiedenis om een illusie armer te worden.

    Serge heeft verder groot gelijk met “meebewegen”. De maatregelen die voor deze situatie waren ingesteld waren zelfreducerend; hoe beter we ons er aan hielden, hoe minder streng ze hoefden te zijn en hoe draaglijker en korter de situatie zou zijn. We hebben dit zelf in de hand. Ik verwacht niet dat het volledig terug zal gaan naar de oude situatie zonder vaccin, maar we kunnen ons best doen om deze situatie voor onszelf te verbeteren.

  4. @ S. Heikamp: totally off-topic, maar ik wil je complimenteren en bedanken voor je immer goed onderbouwde reacties bij de Blogs die dageljks voorbij komen. Maakt het voor de schrijvers ook heel leuk. Dus ik ben je fan 😉

  5. @Serge

    Wow, mijn eerste fan! Dank je wel, hopelijk is dat geen eenzame positie… denk wel coronaveilig, niemand om je heen in mijn fanschare :D. Ik voelde me eigenlijk een beetje ongemakkelijk omdat de reacties op je stuk de kant op gingen die ze nu gingen en dat ik me daar ook schuldig aan maakte, dus ik ben oprecht blij met je waardering. Ook met je blogs trouwens, ik vind ze altijd leuk om te lezen, je weet heel goed je persoonlijke situaties in een breder kader te gieten die denk ik veel mensen aanspreken. Complimenten!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top