Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Als het aan studenten ligt, ziet het regeerakkoord er zo uit

Gepubliceerd: 25 May 2021 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De komende regering moet weer een basisbeurs invoeren en de aanvullende beurs verruimen, staat in een ‘studentenregeerakkoord’. Verder zou het budget voor het hoger onderwijs met 1,5 miljard euro moeten stijgen.

Hoe ziet het ideale regeerakkoord eruit? Dat vroeg het Interstedelijk Studenten Overleg zichzelf af en de studenten hebben op een rij gezet welke maatregelen zij zouden nemen, als ze aan het roer stonden.

Foto's van de overhandiging van het 'regeerakkoord' aan verschillende kamerleden
Een echte overhandiging zat er nog niet in, dus woensdag wachtten de studenten van het ISO op het Binnenhof Tweede Kamerleden op en gaven hun een voor een het ‘akkoord’. Ook legden ze het in het postvakje van informateur Mariëtte Hamer, die de mogelijkheden voor een nieuw kabinet verkent. Foto’s: ISO

Meer geld en minder druk

Behalve een nieuwe basisbeurs – en compensatie voor de studenten die de afgelopen jaren alleen maar konden lenen – wil het ISO meer ruimte voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. Ze zouden minder druk moeten voelen om snel hun diploma te behalen.

En daar blijft het niet bij. Om het psychische welzijn van studenten te verbeteren zouden onderwijsinstellingen, gemeentes en de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid moeten samenwerken bij preventie en ondersteuning. Het ISO spreekt van een ‘ketenaanpak’.

Werkdruk omlaag, medezeggenschap versterken

Aan de docenten denkt het ISO ook. Zij moeten meer bijscholing krijgen, staat in het akkoord, alleen al om hun digitale lesvaardigheden te verbeteren. Daarnaast moet hun werkdruk omlaag.

En niet onbelangrijk voor het ISO: het versterken van de medezeggenschap. Een nationale campagne moet de medezeggenschap beter zichtbaar maken, staat in het akkoord. Bovendien zou elke hogeschool en universiteit een coördinator moeten instellen voor de ‘inhoudelijke en operationele ondersteuning’ van de medezeggenschap.

ISO wilde realistisch blijven

Bij de online presentatie vandaag reageerde niet SER-voorzitter en informateur Mariëtte Hamer, want die had andere dingen te doen, maar SER-lid Steven van Eijck. Hij was zeer enthousiast en noemde de timing briljant. En die anderhalf miljard euro die de studenten noemen? ‘Ik ben er niet van geschrokken. Het lijkt me eerder een minimum dan een maximum.’

Het ISO kon hier zijn ideale akkoord fantaseren. Waarom hebben de schrijvers dan geen hoger bedrag genoemd dan 1,5 miljard euro? Omdat de studenten het realistisch wilden houden, zegt voorzitter Dahran Çoban. Voor die anderhalf miljard baseren ze zich op een recent rapport van consultancybureau PwC.

Om dezelfde reden heeft het ISO ook nog geen bedrag voor een nieuwe basisbeurs genoemd. Het Nibud doet momenteel onderzoek naar de financiële positie van studenten, weet Çoban, en daar wil het ISO zich op baseren.

Internationalisering en selectie lastige punten

Net als de Haagse politiek blijkt het ISO sommige onderwerpen lastig te vinden. Internationalisering bijvoorbeeld. Die levert voordelen op, staat in het akkoord, maar zet ook de toegankelijkheid en financiering van opleidingen onder druk. Wat er volgens het ISO nodig is? Er moet een integrale visie op het internationale aspect van het onderwijs komen en opleidingscommissies moeten instemmingsrecht krijgen op de taal van de opleiding.

Selectie is eveneens zo’n heikel onderwerp. Er moet zo min mogelijk geselecteerd worden, meent het ISO. Maar loten in plaats van selecteren is ook weer niet de bedoeling. Als er echt te weinig plaatsen aan een opleiding zijn, dan wil het ISO naast loting op zijn minst een ‘tweede selectie-instrument’ om de juiste student op de juiste plek te krijgen.

Het lijkt nog even te duren voordat er een regeerakkoord komt, en naar het schijnt worden er minder kwesties in dichtgetimmerd dan gebruikelijk. De kans is dus klein dat alle onderwerpen in het akkoord worden aangestipt, laat staan dat alle voorstellen van de studenten worden overgenomen.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: ISO

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Als het aan studenten ligt, ziet het regeerakkoord er zo uit

  1. Ik vind persoonlijke comfort erg noodzakelijk in mijn leven en die van mijn vrienden, wij hebben ook een regeerakkoord geschreven: namelijk dat wij van de staat allemaal 20 miljoen moeten krijgen.

    Ik neem aan dat dit niet een problem is, aangezien het gratis geld is…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top