Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

getekend portret van Serge

Blijf altijd een eerstejaars!

Gepubliceerd: 30 August 2021 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Serge

Eerstejaars zijn is niet altijd prettig. Voor sommigen is het zelfs een kleine hel. Alles nieuw en anders. Brugwuppie all over again. Om het dan nog maar niet te hebben over de dynamiek van deze levensfase. Maar je bent nu ook het meest gefocust, nieuwsgierig en alert. Wat nu?

We draaien in ons leven dagelijks voor zo’n 80 tot 90 procent op routine. De ene automatische handeling volgt de andere op en wederom ben je van locatie A naar B gekomen zonder dat je het echt in de gaten had. Je mind absent omdat je die naar het verleden of de toekomst had gestuurd. Dit is waar sleur, demotivatie, vermoeidheid en desinteresse kunnen kiemen.

Er is niets zo mooi, leuk en interessant als een beginner zijn. Een rookie, een freshman. Het is dan ook heel vreemd dat we hier in het westen zo op neerkijken. Verklaarbaar is het wel hoor. De immer toenemende prestatiegericht (‘overtref jezelf!’ – ik noemt het maar weer eens) maakt dat we enkel genoegen nemen met beter, best en sneller, snelst. De stress, angst, overspanning, slaapproblemen en burnouts die we daarbij ontwikkelen? Die voorzien weliswaar in veel werkgelegenheid, maar die mis je liever.

Ditch die prestatieshit bro! Of hoe jullie dat nu ook zeggen. Het mooie is namelijk: behoud de mindset van een beginner, en de resultaten komen vanzelf. De beginner is met zijn aandacht en focus in het hier en nu, hij heeft nog een open mind en bereid om te onderzoeken, verkennen en proberen. Wanneer deed je dat voor het laatst? En hoe was dat? Kans is groot dat je er toen meer plezier aan beleefde dan toen het bekend, vertrouwd en – inderdaad – een sleur, gewoonte of patroon werd.

De bedoeling van onderwijs is niet dat je komt laten zien dat je het al kunt. En dus alles altijd in een keer en met hoge cijfers moet behalen. Je bent gekomen om te falen, mislukken, vallen en weer op te staan, te vragen, onderzoeken, verkennen, proberen, drie stappen vooruit en weer twee terug te zetten. Je hele opleiding lang.

Ik roep deze nieuwe lichting eerstejaars dan nu ook dringend op: BLIJF EEN BEGINNER! In jaar 1, 2, 3 en 4: studeer desnoods cum laude af maar blijf in je mindset altijd een eerstejaars.

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top