Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Senad Delic is geboren en getogen in Oostenrijk en woont sinds oktober 2017 in Nederland. Hij volgt de lerarenopleiding Duits, daarnaast is hij (slam-)dichter en schrijver. Hij schrijft vooral satirische stukken en anekdotes uit zijn leven als expat in Nederland.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Gedrevenheid en overwerk: anno 2021 is elke jongere een workaholic

Gepubliceerd: 9 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Senad

Rond drie studies af, neem een deeltijdbaan aan, richt een politieke partij op en bereid nog voor het avondeten de revolutie voor. In onze hectische en veeleisende samenleving voelen wij als jongeren de behoefte om meer te poetsen en niet te lullen. Laten wij echter een keer stilstaan bij dit fenomeen en precies dat doen wat het oude motto ons verbiedt – lullen.

Iets wat meteen te binnenschiet wanneer wij aan drukte en bezigheid denken, is de heilige doctrine van carrière en sociale vooruitgang. Een leeg cv is een treurig cv, en een treurig cv maakt het opbouwen van een burgerlijk en fatsoenlijk leven lastiger, vooral wanneer de eisen daarvoor elk jaar hoger worden. Schrikverhalen van mbo’ers of zelfs hbo’ers, die last ervaren van de oververzadigde markt, verdubbelen ons gereedschap om te gaan overwerken.

Dat is iets waar wij vanwege de materiële omstandigheden om ons heen weinig aan kunnen doen. Ook is het vooral voor jongeren moeilijk om in te schatten, hoeveel ‘preventieve cv-uitbreiding’ je moet uitoefenen om later comfortabel te zijn op de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan de tijdsgeest van tegenwoordig: uitstekende Engels-kennis en IT-vaardigheden moeten in het basispakket zitten. En het concept van het basispakket verandert elke paar jaar. Hoe ver moeten we gaan om aan de verwachtingen van de markt te voldoen? Daarom maar overwerk en gedrevenheid om het worst case-scenario te vermijden.

Overwerken en carrièrisme is in principe ook cultureel verankerd, wat het moeilijk maakt om op de rem te trappen. Deze culturele verankering ontstaat door een soort maatschappelijke en historische wisselwerking.

Door de huidige markt, die vergeleken met die van twintig, dertig jaar geleden gedefinieerd wordt door stagnerende lonen, hoge prijzen en daarom lage koopkracht, heeft de oudere generatie een behoorlijk cynisch perspectief op de beruchte jeugd van tegenwoordig ontwikkeld.

Wat de jongeren effectief meemaken zijn grote uitdagingen die hun tot drukte en overwerk dwingen. Wat de oudere generatie vooral hoort is ‘gezeur’, ‘verwendheid’, ‘gevoelige jongeren die niet weten wat ze aan onze samenleving hebben’.

Ik wil niet te ver gaan in het generaliseren van groepen, maar ik zie wel de tendens dat jongeren het gevoel hebben dat ze tegenover de oude conservatieve instituties iets te bewijzen hebben. In het aangezicht van de economische situatie voelen jongeren de druk om te presteren en de reputatie van verwendheid af te schudden. Het feit, dat deze precaire economische situatie door de voorgaande generatie gecreëerd werd door idioot koopgedrag en het ‘hamsteren’ van bijvoorbeeld grond en woonruimte, is een gevalletje adding insult to injury. Vergeef mij het anglicisme, beste boomers!

Gedrevenheid en overwerk is allang niet meer alleen voor de workaholics weggelegd. Het is een vaste deel van ons cultuur geworden en in veel Westerse landen een harde eis voor succes.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top