Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen uitzonderingen voor studenten in voorgenomen avondklok

Gepubliceerd: 20 January 2021 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als de Tweede Kamer donderdag akkoord gaat, geldt er in Nederland tot en met 9 februari een avondklok tussen 20:30 en 4:30 uur ’s nachts. Er zijn momenteel geen uitzonderingen voor studenten en mogelijke tentamens.

Premier Rutte maakte de plannen van het demissionaire kabinet woensdagmiddag bekend. Hij noemde de invoering van de avondklok, bovenop de geldende lockdown, een heftige maatregel die nodig is omdat er grote zorgen zijn over extra besmettelijke varianten van het coronavirus.

Veel mensen raken momenteel besmet bij familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, moet ervoor zorgen dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Ook zal het verboden worden om per dag meer dan één bezoeker te ontvangen.

Ingetrokken

Er zijn een aantal uitzonderingen op de avondklok. In een eerste document leek het erop dat studenten een al door onderwijsinstellingen gepland examen op locatie mochten afleggen, maar deze uitzondering werd later weer ingetrokken.

Universiteiten, hogescholen en studentenorganisaties dringen er nu bij de Tweede Kamer op aan dat deze uitzondering er toch komt. ‘Het niet door laten gaan van deze toetsen heeft verstrekkende gevolgen voor studievoorgang van heel veel studenten.’

Wie straks zonder geldige reden naar buiten gaat, krijgt als het aan het kabinet ligt een boete van 95 euro.

Donderdag vergadert de Tweede Kamer over de nieuwe maatregelen. Bij goedkeuring zal de avondklok zaterdag of zondag ingaan.

HOP, Hein Cuppen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Geen uitzonderingen voor studenten in voorgenomen avondklok

 1. De school juist langer open, daardoor minder mensen op hetzelfde moment op school om tentamens/examens te maken.

 2. Dit kan een probleem worden met veel studenten nu die niet op kamers gaan en alleen voor tentamens lang met OV reizen. Als zij een tentamen in de avond hebben gaat dat gegarandeerd voor problemen zorgen; hetzij boetes, hetzij niet naar huis kunnen door veranderingen in de dienstregeling.

 3. Uitzondering voor tentamens is er toch gekomen. Maar de vraag is inderdaad hoe het OV gaat functioneren, kunnen de studenten nog wel thuis komen na een tentamen? Volgens mij wordt er overal binnen de organisatie gezocht naar oplossingen om te voorkomen dat er in de avonduren getoetst moet gaan worden (misschien muv de deeltijdopleidingen). Ik denk dat het vooral belangrijk is ook hier weer goed over te communiceren (vooral op opleidingsniveau), zodat studenten en medewerkers niet langer dan nodig in onzekerheid zitten en zich kunnen focussen op de kern van ons bestaan: onderwijs.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top