Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 oktober 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Genadeklap voor het leenstelsel’: Tweede Kamer stemt voor afschaffing

Gepubliceerd: 24 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteravond gestemd voor het afschaffen van het leenstelsel en de invoering van een basisbeurs. Premier Rutte waarschuwt dat het nog even kan duren.

Er zijn drie moties tegen het leenstelsel ingediend, twee daarvan zijn aangenomen tijdens de Algemene Beschouwingen over de nieuwe Rijksbegroting. Het is voor het eerst dat zo’n grote meerderheid zich in de Tweede Kamer tegen het leenstelsel uitspreekt.

Van de grote partijen stemde alleen de VVD tegen

SP en Volt dienden allebei een motie in, en ChristenUnie en CDA kwamen samen met een een derde motie. De motie van de SP is verworpen, de andere twee zijn met een overweldigende meerderheid aangenomen – van de grote partijen stemde alleen de VVD tegen.

Demissionair premier Rutte had de SP-motie ontraden, de andere twee niet. Want de SP ‘verzoekt de regering’ om aan de slag te gaan, terwijl de andere twee moties alleen ‘uitspreken’ dat er iets moet gebeuren.

Het is een subtiel verschil, maar het betekent dat de regering nog niet aan de slag hoeft. Een ander verschil: Volt, ChristenUnie en CDA zeggen niets over compensatie voor studenten die de basisbeurs zijn misgelopen. De verworpen SP-motie doet dat wel.


‘Groot feest voor studerend Nederland’

Studentenorganisatie ISO viert de stemmingen als een overwinning. Het ISO spreekt van een ‘genadeklap’ voor het leenstelsel en ‘reden tot groot feest voor studerend Nederland’.

Maar demissionair premier Rutte waarschuwde vooraf dat het invoeren van een nieuwe basisbeurs tijd zal kosten. Uitvoeringsinstantie DUO kan dat niet van de ene op de andere dag en heeft ook andere opdrachten, stelde hij.

Toch lijkt het onontkoombaar dat het volgende kabinet zich over de terugkeer van de basisbeurs gaat buigen. Wat er precies gaat gebeuren, en hoe snel, is afwachten.

Gaat het ten koste van onderwijsbegroting?

Het is bijvoorbeeld niet bekend hoeveel geld het volgende kabinet kan uitgeven aan de herinvoering van de basisbeurs, en ook niet waar dat geld vandaan komt: gaat het straks ten koste van de onderwijsbegroting?

Ook lijkt het onwaarschijnlijk dat de basisbeurs volgend studiejaar al een comeback maakt, zoals de studentenorganisaties en politieke jongeren eerder deze week wensten. Wie weet komt er eerst een commissie om de kwestie eens rustig te onderzoeken, waarna het ministerie de tijd neemt om aan een wetsvoorstel te sleutelen.

Ondanks de aangenomen moties kan het dus zomaar een paar jaar duren voordat de Tweede en Eerste Kamer een hervorming van de studiefinanciering goedkeuren.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Profielen

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Genadeklap voor het leenstelsel’: Tweede Kamer stemt voor afschaffing

  1. Het is duidelijk niet in het belang van de student om VVD te stemmen. Dat blijkt!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top