Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Groeiend vastgoed en makelaardij krijgt numerus fixus

Gepubliceerd: 15 June 2021 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op de opleiding vastgoed en makelaardij zijn in het studiejaar 2022/23 ‘slechts’ 400 eerstejaars welkom. Tot deze numerus fixus is besloten om de ‘continuïteit van de opleiding te garanderen’.

De afgelopen jaren groeide de populariteit van de opleiding, onder meer door de ‘booming’ vastgoedmarkt. Vorig jaar steeg het aantal eerstejaars van zo’n 275 naar 400 en aanstaande september zijn dat er naar verwachting zo’n 600.

‘We kiezen voor meer gecontroleerde instroom’

De opleiding is zich op dat hoge aantal aan het voorbereiden en kan dat aan, maar zit niet te wachten op jaarlijks dergelijke – of nog hogere – instroomcijfers. Onderwijsmanager Maarten van Os: ‘We hebben het ook met het beroepenveld besproken. De markt in het vastgoed is groeiend en wat betreft stages en afstudeerplekken is er geen grote zorg, maar over een paar jaar 400 afstudeerders begeleiden blijft veel. Vooral als je aan echte vraagstukken en opdrachten wilt blijven werken. We kiezen daarom voor een meer gecontroleerde instroom.’

Ook de collega-opleiding in Eindhoven kiest voor een fixus en Enschede en Groningen volgen zeer waarschijnlijk. Hoewel de vier opleidingen door hun geografische afstand van elkaar niet direct elkaars concurrent zijn, voelt deze samenwerking voor Van Os wel fijn.

Studenten mogelijk naar economische opleidingen

Het risico is wellicht groter dat aankomende studenten vanwege de fixus niet voor vastgoed en makelaardij kiezen maar bijvoorbeeld voor ruimtelijke ordening en planologie, of voor een economische opleiding. ‘Het economisch instituut HRBS kan dat wel hebben’, stelt Van Os over dat laatste.

Vanaf 1 oktober moet de Hogeschool Rotterdam op haar site hebben staan hoe er, zo nodig, een selectie gemaakt gaat worden. Loting is niet toegestaan.

‘Tegen de twintig nieuwe docenten’

Ondertussen bereidt vastgoed en makelaardij zich voor op het grotere aantal eerstejaars vanaf september aanstaande. Zo worden er extra lokalen op locatie Academieplein ingeroosterd en zijn er meer docenten nodig. ‘We nemen tegen de twintig nieuwe docenten aan, veelal met een grote aanstelling’, vertelt Van Os. Het gaat voor een deel om docenten die nu lesgeven bij een andere opleiding van de HR maar ook om mensen uit het werkveld. Van Os: ‘Omdat het lesgeven voor hen nieuw is, zetten we in het begin in op 70 procent inzetbaarheid.’

De onderwijsmanager gaat met vertrouwen het nieuwe studiejaar in, zeker nu recent het visitatieproces goed is doorlopen. ‘”De opleiding heeft het goed voor elkaar”, kregen we te horen. Ze vonden dat we klaar zijn om te groeien. “Maar die groei is nog steeds spannend en je gaat door die groei ook een andere opleiding worden”, werd ons ook gezegd.’

In 2022/23 vier opleidingen met numerus fixus

Voor het studiejaar 2022/23 telt de HR nog drie opleidingen met een numerus fixus: fysiotherapie (200 plaatsen), medische hulpverlening (40) en verloskunde (60). Voor aankomend studiejaar zat daar ook nog biologie en medisch laboratoriumonderzoek (175 plaatsen) bij maar de instroom is daar weer vrijgelaten. Dat werd mogelijk onder andere omdat de instroom zich de afgelopen jaren stabiliseerde en de nieuwe labs beter toegerust zijn voor een groter aantal studenten.

Tekst: Jos van Nierop
Beeld: Shutterstock

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Groeiend vastgoed en makelaardij krijgt numerus fixus

  1. Beste redactie, de informatie in de laatste alinea klopt niet. Industrieel Product Ontwerpen heeft voor 2021-2022 al geen numerus fixus meer. De laatste keer was voor studiejaar 2020-2021. Daarnaast geldt voor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek dat het een voltijdopleiding is en géén deeltijdopleiding. Samengevat: voor 2021-2022 hebben de opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Fysiotherapie, Medische Hulpverlening en Verloskunde een numerus fixus. Dat zijn allemaal voltijdopleidingen. Voor 2022-2023 hebben de opleidingen Fysiotherapie, Medische Hulpverlening, Vastgoed & Makelaardij en Verloskunde een numerus fixus. Ook daarbij gaat het om voltijdopleidingen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top