Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: ‘Ik spreek anderen aan op de mondkapjesplicht’

Gepubliceerd: 25 November 2021 • Leestijd: 4 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Mondkapjes zijn sinds twee weken weer verplicht als je je als student of medewerker door de school beweegt. Maar niet iedereen houdt zich aan die plicht, weer tot ergernis van anderen. Spreken we elkaar erop aan? We vroegen het ons Panel.

twee stoelen met mondkapjes

Er is veel te zeggen voor het goed navolgen van de regel, want mondkapjes zijn effectief. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook gedragen worden, en handhavers om het in de gaten te houden zijn niet overvloedig.

Sommige studenten lieten tijdens interviews hierover weten dat ze wachten tot ze erop worden aangesproken en volgens onze huisregels horen we dat ook te doen.

Daarom legden we het Profielen Panel de stelling voor: ‘Ik spreek mensen zonder mondkapje op de HR-locaties aan op de verplichting een masker te dragen’

Ernst-Ariaan van der Giessen: ‘Afhankelijk van hoe de situatie is’

Docent Rotterdam Business School

‘Een lastige! Ik merk dat ik regelmatig het mondkapje vergeet wanneer ik naar de printer of de koffiemachine loop. Ik merk ook dat ik wanneer er niemand op de gang is, ik het effect mis.

Spreek ik collega’s en studenten aan? Ik doe het en ook niet. Het is afhankelijk van hoe de situatie is. Het is ook verwarrend om te zien dat studenten en collega’s in een kamer of een kantine naast elkaar zitten en praten terwijl je wanneer je langsloopt een mondkapje op moet hebben. Het ervaren van de noodzaak is wat anders dan het ervaren van de logica van het dragen.’

Zeyad Al Mumar: ‘Het is hun eigen verantwoordelijkheid’

Student bedrijfskunde

‘Ik spreek mensen nooit aan als ze op de HR-locatie geen mondkapje dragen. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel: als je geen mondkapje draagt, dan zijn dit mijn zaken niet. Die mensen moeten het zelf weten; ze weten ook dat dit verplicht is om te doen. Het is dan hun eigen verantwoordelijkheid om het echt te dragen. Daarnaast lopen er genoeg huismeesters in het gebouw rond die deze taak kunnen oppakken. Ik hoef dat als student niet per se te doen. Ik denk ook dat de mensen die geen mondkapje dragen sneller van een huismeester zo’n waarschuwing accepteren dan van iemand anders.’

Ivo van Dalen: ‘Niemand zit te wachten op mijn mening’

Student finance & control

‘In het Engels heb je het gezegde “choose your battles wisely”: kies bij welke onderwerpen je de “strijd” wel of niet aangaat. Voor mij is dat het bij dit onderwerp niet waard.

Ik heb vorig jaar weleens mensen aangesproken op het niet gebruiken van mondkapjes tijdens mijn bijbaan, maar ik heb het gevoel dat je er niets mee opschiet. Iedereen heeft zijn eigen stellige mening over (het al dan niet volgen van) de regels. Ik ben niet geïnteresseerd in de mening van anderen. Niemand staat te wachten op mijn mening. Ik heb geen zin om hierover te vechten met anderen. Het is een onderwerp waar veel polarisatie over is. Iedereen heeft zijn eigen echo chamber en sterke biases. Ongeacht wat je mening is, het vergt veel energie om iemand te laten luisteren of te overtuigen.

Ik erken dat het beter zou zijn als iedereen elkaar aanspreekt, maar ik doe het niet. Deze keuze heeft mij veel rust gebracht. Ik volg de regels zelf wel, maar daar blijft het bij. En ik hoor je denken; “Ivo, als je denkt dat niemand op je mening wacht, waarom deel je dan je mening bij dit panel?” En mijn antwoord hierop is “uhm… ehh…”‘

Johan Fontijn: ‘Moeilijk om weer terug te gaan naar dragen mondkapjes’

Docent Rotterdam Business School

‘Aan het begin van de pandemie werd door politici gezegd dat mondkapjes niet nodig zijn, dat ze geen nut hebben. Uiteindelijk hebben de meeste van ons zich erbij neergelegd dat we ze wel moeten dragen. Maar als je dan besluit dat ze niet meer nodig zijn is het voor veel mensen moeilijk om weer terug te gaan, en ze weer te gaan dragen. Dat zie ik nu ook als je kijkt naar de gekozen onderwijsvorm. We moesten overstappen op online onderwijs en nu het weer offline plaatsvindt gaat een deel liever niet meer naar school. We weten in de huidige situatie ook niet waar we aan toe zijn. Wat meer consistentie, met name van de regering, zou fijn zijn.’

Ed Meesters: ‘Eerst eens rekening houden met 1,5 meter’

Docent social work

‘Ik heb moeite met de taak om studenten aan te spreken op mondkapjes, zolang de HR zelf nog geen rekening houdt met de 1,5 meter norm en zolang de HR zelf nog schooltoetsen organiseert, waar schriftelijke opdrachten mogelijk zijn en mensen daarvoor onnodig moeten reizen in supervolle metro’s en ook de gangen in de gebouwen het karakter hebben van de spits.

Natuurlijk is aanspreken een verantwoordelijkheid van iedereen. Het was goed dat een student mij erop attendeerde toen ik van de week even vergat het kapje op te zetten. Maar mijn punt blijft: De HR dient 1,5 meter te organiseren en schooltoetsen (behalve praktijkvakken) om te bouwen. Ik heb al eerder onderbouwd waarom ik de HR nu een onvoldoende veilige werkgever vindt.’

Yoeri Meulemans: ‘Waarom iemand zich nog ongemakkelijker laten voelen?’

Panel portret Yuri MeulemanStudent civiele techniek

‘Ik heb zelf moeite met het dragen van een mondkapje, en ik wil het graag voor deze groep studenten opnemen.

We moeten weer een mondkapje dragen op de gang, en in de openbare ruimtes. Blijkbaar kan het virus alleen daar overspringen op anderen, aangezien bij alle zitplaatsen het kapje weer af mag. Willen mondkapjes effectief zijn, dan moet je de hele schooldag lang een mondkapje dragen en elk uur een nieuw kapje opzetten. Daarnaast mag je tussendoor je kapje nooit aanraken, ook niet als het gaat jeuken. Doe je dat toch? Dan is de effectiviteit weg. (Noot van de redactie: aanraken van de buitenkant van je masker is inderdaad onwenselijk behalve wanneer je je handen hebt gewassen. Dit onderzoek stelt mondmaskers een effectieve maatregel zijn, maar er is ook methodologische kritiek op dat onderzoek.) Ik vind mondkapjes dus nog steeds schijnveiligheid!

Waarom ik persoonlijk moeite heb met een mondkapje dragen, is omdat ik fel tegen het complete coronabeleid ben. Het zaait tweedeling, ook binnen de hogeschool. De rellen op de Coolsingel zijn daar het bewijs van. Ik kan het niet helpen om uit emotie aan een ander tijdperk te denken waar er ook sprake was van een tweedeling. Ik voel mij dus ongemakkelijk om mee te werken aan een beleid waar ik niet achter sta!

Ik vind het belangrijk om elke student in zijn waarde te laten. Wanneer een student zich veilig voelt met een mondkapje moet deze student dat zeker dragen, maar waarom moeten wij een student die zich ongemakkelijk voelt met een mondkapje nog verder uit zijn comfort zone halen? Studenten moeten zichzelf kunnen zijn op de hogeschool. Daar ben ik trots op!’

Tekst: Edith van Gameren
Illustraties: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Het Panel: ‘Ik spreek anderen aan op de mondkapjesplicht’

  1. Ik denk dat het mondkapje een ander voor een klein deel beschermd, immers jouw speeksel moet eerst een horde nemen alvorens een ander te kunnen raken. Daarnaast geeft het een signaal: We zijn nog niet terug in een normale veilige situatie. Dus zou het onbewust kunnen zorgen voor de drang wat afstand te bewaren tot elkaar. 1,5 meter binnen school is bijzonder lastig te bewaren. Maar ik blijf erbij: Samen moeten we dit virus tackelen. Ik ben het eens met veel anderen dat het onverklaarbaar is waarom je in het (is het wel zo goed geventileerd?) lokaal zonder mondkapje naast elkaar kan zitten en in de gangen het mondkapje op moet. Maar ja, ik bepaal de wetgeving niet. Wij hebben ons te houden aan de wetten en als we dat niet met zijn allen doen dan zie ik het gebeuren dat we volledig dicht gaan. Dat wil volgens mij helemaal niemand want dat tast de kwaliteit van onderwijs aan. Help elkaar en spreek elkaar dus gewoon aan. Dat hoeft niet agressief, maar even helpen herinneren.

  2. Jammer dat het zo gaat. Is het uiteraard aan een ieder om zich wel of niet te laten vaccineren.
    Wél zijn we het aan elkander verplicht om in een samenleving zorg te dragen voor elkaar. De corona regels aan je laars lappen is je dus niet alleen jouw zaak, maar eentje van de samenleving. Als jij jezelf kapot wilt drinken is dat prima, maar doe dat dan thuis. Als je je als zodaning in het verkeer begeeft en daarmee anderen kan beschadigen, vinden we dat niet prima, daar raakt het immers de samenleving.

    Als je jezelf niet vaccineert en de keuze maakt dat je op andere manier je verantwoordelijkheid neemt door je bijvoorbeeld afstand te houden, jezelf regelmatig te testen, etc. Daar heb ik alle respect voor.

    Als je heel graag non-conformistisch wil zijn en vooral geen regels wil opvolgen, dan vraag ik me af wat je bij jezelf voelt als mensen dood gaan omdat hun kanker niet behandelt kan worden en mensen met een hartaanval of een verkeersongeval sterven omdat de IC’s vol liggen doordat hun medemens zich niet wilde conformeren.

    Ken je nog die opa die in het begin van deze crisis in de krant stond…. Hij zei “wij hebben in het veld gevochten voor onze vrijheid, wij hebben ons leven dagelijks gewaagd daarvoor. Nu kun je medemens redden, door basale regels, je hoeft er niet voor te vechten of doodsangsten te doorstaan” Natuurlijk, begrijp ik dat de eenzaamheid en beperkingen ons verteren, maar zou de druk op je geweten niet ook aan je knagen als je oma geen nieuwe heup meer kan krijgen, als vader maar dood kan gaan na een hartaanval omdat er code zwart heerst of als je leuke docent niet meer behandeld kan worden tegen kanker omdat we gezamenljik niet onze verantwoordelijkheid wilden nemen”

    Ja, deze regels vragen offers, maar moeten wij (of onze naasten) anders niet veel zwaardere offers brengen?

    Laten we alsjeblieft onze energie steken in wat er nog wel kan en dat zo leuk mogelijk maken, ipv maar continu rebbeleren tegen de regels. Als docent vind ik het heerlijk om studenten te zien, en spreek ik graag met hen over hun ontwikkeling, niet over of ze hun mondkapje svp willen opzetten. Ik kan me voorstellen dat dat ook voor studenten geldt, dus laten we zorgen dat we elkaar niet aan hoeven te spreken op mondkapjes etc. Wat zou het fijn dat als we het gewoon over de leuke, boeiende of inspirerende zaken uit het leven kunnen hebben, want dat zijn er echt nog een heleboel.

  3. @ Youri Meulemans

    We hebben hier nu eenmaal huisregels, en daarbij zijn het landelijke regels. Dat jij je er niet in kan vinden is jouw probleem.
    Een ieder die kiest om de school te betreden (in dit geval) dient zich aan de regels te houden.

    Ik voel mij ook niet goed bij sommige regels, maar jou mening geeft je niet het recht om deze te negeren.

    Daarnaast is je verwijzing naar andere tijden misplaatst en misselijkmakend, maar dat is mijn mening.

    ” …maar waarom moeten wij een student die zich ongemakkelijk voelt met een mondkapje nog verder uit zijn comfort zone halen? Studenten moeten zichzelf kunnen zijn op de hogeschool. Daar ben ik trots op!”

    Wat is dit nu voor een onzin? Dus we denken niet aan kwetsbare mensen die hier rondlopen, besmettingen en verantwoordelijkheid nemen? hoe extreem wil je dit argument doortrekken?

  4. Ronduit beweren dat mondkapjes effectief zijn is een tikkeltje kort door de bocht. De kwaliteit van dat onderzoek waarnaar is verwezen wordt ernstig in twijfel getrokken op https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2729.

    “Talic and colleagues’ review includes just one randomised controlled trial that evaluated mask wearing, and it was too small for a reliable estimate of effect (18% reduction in incidence for the wearer, 95% confidence interval −23% to 46%).5 The authors mention, but did not include, a large cluster randomised trial of mask wearing from Bangladesh, currently available as a preprint.6 The trial randomised 600 villages (341 830 adults) to surgical masks, cloth masks, or control and found a 9% (95% confidence interval 0% to 18%) relative reduction in symptomatic SARS-CoV-2 infection (measured by seroprevalence) in villages randomised to the mask interventions. Combined, these two randomised trials suggest that mask wearing is responsible for a statistically significant relative risk reduction of about 10% in incidence (95% confidence interval 1% to 18%)—important but substantially less than that from observational studies. A third large cluster trial (40 000 participants) from Guinea-Bissau has completed and should report soon.7”

    en

    “However, the quality of the current evidence would be graded—by GRADE criteria11—as low or very low, as it consists of mainly observational studies with poor methods (biases in measurement of outcomes, classification of PHSM, and missing data), and high heterogeneity of effect size. More and better research are needed.”

    Verder lijkt het me nogal ongezond om de hele dag je eigen CO2 te recyclen binnen dat kapje. Frisse lucht en goede ventilatie zijn volgens mij een stuk belangrijker.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top