Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 april 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Inspectie onderzoekt mogelijke misleiding NCOI

Gepubliceerd: 13 January 2021 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws

De Onderwijsinspectie start een onderzoek naar de commerciële opleider NCOI wegens mogelijke misleiding van aankomende studenten. Dat melden onderzoeksjournalisten van Investico.

NCOI, dat de afgelopen jaren steeds meer concurrenten overnam en vrijwel monopolist is, begeeft zich volgens het journalistieke platform Investico op de rand van misleiding in de voorlichting over de waarde van diploma’s.

De journalisten spreken bijvoorbeeld iemand die een eenjarig hbo-programma psychologie en coaching heeft gevolgd. ‘Toen ik solliciteerde bleek het diploma niets te betekenen. Het was niet erkend, dus ik kon er niets mee.’

Term ‘hbo-niveau’ is niet beschermd

Op de website toont NCOI inderdaad tientallen hbo-programma’s die slechts enkele maanden duren. Zo kun je in drie maanden tijd het programma ‘hbo criminologie’ volgen, wat leidt tot het NCOI-diploma ‘HBO Criminologie’.

Dat is geen officieel erkend diploma, zoals bachelor- en masterdiploma’s. De term ‘hbo-niveau’ is niet beschermd. Volgens de inspectie is er sprake van een grijs gebied en moet de wet verduidelijkt worden.

Het is niet de eerste keer dat NCOI het verwijt van misleidende informatie krijgt. Ook de inspectie tikte het opleidingsinstituut weleens op de vingers. Maar volgens NCOI onderschatten critici de NCOI-student. Die zou heus wel snappen dat een eenjarig programma niet gelijkwaardig is aan een volledig bachelorprogramma.

Kritisch over extra studiekosten

Investico levert daarnaast ook kritiek op allerlei extra studiekosten, zoals 25 euro om een toets in te zien en 200 euro voor een herkansing. Voor zes uur extra scriptiebegeleiding zouden studenten bijna duizend euro moeten betalen.

Het artikel van Investico is geschreven voor Trouw, De Groene Amsterdammer en het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond.

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Inspectie onderzoekt mogelijke misleiding NCOI

 1. Dat is natuurlijk waarom ze het een HBO-niveau studie hebben genoemd, omdat iedereen snapt dat het dat niet is. Iedereen labelt toch alles wat het niet is, in de veronderstelling dat iedereen heus wel begrijpt dat je label niet klopt? Volledig redelijke verdediging.

  Denk dat die organisatie nog wel een paar extra tikken op de vingers kan gebruiken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top