Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Senad Delic is geboren en getogen in Oostenrijk en woont sinds oktober 2017 in Nederland. Hij volgt de lerarenopleiding Duits, daarnaast is hij (slam-)dichter en schrijver. Hij schrijft vooral satirische stukken en anekdotes uit zijn leven als expat in Nederland.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Je hebt gefaald? Goed zo

Gepubliceerd: 1 February 2021 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Senad

In Lenin’s naam, ik wil gewoon dood. Ik vreesde deze dag sinds ik ingeschreven ben voor mijn opleiding en nu is hij dan toch gekomen. Mijn eerste ‘Onvoldoende’.

Wat nu? Ik wil niet te dramatisch doen, maar mijn lange succesperiode is tot een catastrofaal einde gekomen en ik zal zeker nooit meer het goede studieritme terugvinden. Dit zal ertoe leiden dat ik al mijn andere tentamens ook ga falen en de stresssymptomen mij weerhouden van een functionele levensstijl.

Kijk, ik wil het niet overdrijven, maar omdat ik kennelijk niet de intellectuele capaciteiten heb voor het hbo, zal ik mijn lichaam vast in Amsterdam moeten verkopen om rond te komen, heroïne- en crackverslaafd worden en mezelf ophangen aan de grachtengordel die ik ooit als succesvolle rockster-academicus hoopte te bewonen.

Ik deed het zo goed en nu is het voorbij. Hoe is het toch zo ver gekomen? Waarom overkomt mij dit?

Het antwoord is simpel: Ik ben ook maar een mens. En mensen zijn geboren om (soms) te falen.

Het is niet altijd makkelijk om een perfectionist te zijn. Dankzij je liefde voor het detail en je passie voor het vak ben je vaak niet minder van jezelf gewend dan het aller-, aller-, allerbeste. Daarom doet het ook erg pijn als je het een keer niet zeer goed doet.

Ik zie falen toch als een onvermijdelijke factor van vooruitgang. Dat je faalt betekent eigenlijk alleen maar dat je op een bepaald moment niet aan bepaalde verwachtingen lijkt te voldoen. De nadruk ligt hier op een bepaald moment. Beschouw falen dus niet als een vernietiging of een verlies voor alle tijden, maar als een noodzakelijk zuiveringsproces van fouten en tekortkomingen die momenteel nou eenmaal aanwezig zijn.

De actieve verwerking van gebreken of fouten helpt een student/arbeider/atleet/etc. niet alleen terug naar ‘de oude kracht’ (die stiekem nooit helemaal weg is geweest) maar kan hem zelfs verder brengen dan dat, omdat oude diepliggende fouten, waar lang geen aandacht aan is besteed, eindelijk uit de weg geruimd kunnen worden.

Zo, ik moet nu een zin bedenken die je ook in een verschrikkelijk zelfhulpboekje zou kunnen vinden. Uhm…
Instrumentaliseer jouw fouten om een betere versie van jezelf te worden!

Ja. Dat is hem.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Je hebt gefaald? Goed zo

 1. Het schijnt dat een nier aardig wat kan opleveren op de zwarte markt, dus nog even wachten met die drugsverslaving totdat je die verkocht hebt. Heb je gelijk een mooi startkapitaal om aan je nieuwe hobby te beginnen :-D. (disclaimer: uiteraard is dit niet bedoeld als serieus advies)

 2. @Joeri Tilman

  Bedankt voor jouw (kennelijk zeer serieus) advies. Ik moet wel bekennen dat mijn nieren vanwege mijn excessieve frisdrankconsumptie niet meer van hoge kwaliteit zijn en daarom vrijwel geen waarde op de zwarte markt zouden hebben!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top