Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kamer stemt unaniem in met ‘gratis’ extra studiejaar voor vertraagde studenten: en nu?

Gepubliceerd: 9 February 2021 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Door de coronacrisis lopen veel studenten vertraging op. De Tweede Kamer heeft zojuist een motie aangenomen om hen kosteloos een extra jaar te laten studeren. Maar voor juichen is het nog te vroeg.

Een jaartje langer studeren om je in coronatijd opgelopen studievertraging in te halen, zonder daarvoor te hoeven betalen: dat voorstel van GroenLinks en D66 werd vanmiddag met algemene stemmen aangenomen. Geen enkele partij stemde tegen.

Wordt motie uitgevoerd?

Kunnen alle vertraagde studenten dan eindelijk opgelucht ademhalen? Niet helemaal. Want hoewel het niet gebruikelijk is, hebben ministers het recht om aangenomen moties niet uit te voeren, als zij daar goede reden toe zien.

Dat gebeurde onlangs bijvoorbeeld nog bij een motie van de ChristenUnie om de avondklok niet te laten gelden voor studenten die ’s avonds praktijkonderwijs volgen. Zo’n extra uitzondering zou de effectiviteit van de avondklok niet ten goede komen, vond minister Grapperhaus van Justitie. En praktijkonderwijs kon volgens hem best worden verschoven.

Van Engelshoven aan zet

Nu is demissionair minister Van Engelshoven dus aan zet. Zij leek vorige week wel iets te zien in een tegemoetkoming voor studenten die door de coronacrisis vertraging oplopen – al benadrukte ze dat niet alle studenten meteen een heel jaar extra nodig hebben.

Tegelijkertijd kan ze de unanieme wens van de Kamer niet zomaar naast zich neerleggen. Ze werkt samen met haar mede-onderwijsminister Arie Slob al aan een landelijk programma tegen leer- en studieachterstanden. Daar zou ze deze motie in mee kunnen nemen.

Praktische uitvoerbaarheid

Aan de andere kant is er ook nog zoiets als de praktische uitvoerbaarheid. Want hoe stel je vast wie er precies is vertraagd? En hoe bewijs je als student dat de door jou opgelopen vertraging door de coronacrisis komt? Het zou allemaal veel administratief gedoe opleveren.

Is een generieke maatregel dan de uitkomst? Daar koos de minister eerder al voor, door alle afstudeerders in het hoger onderwijs drie maanden collegegeld terug te geven.

Ze zou de studentenbonden er erg blij mee maken: zij willen sowieso dat het kabinet álle studenten tegemoet komt met een extra studiejaar. Maar het schrappen van het collegegeld voor honderdduizenden studenten loopt enorm in de papieren. Dat geld zou de minister dan weer ergens vandaan moeten halen.

Motie ‘deltaplan’ voor de jeugd

Kortom, er is nog niets in steen gebeiteld, en over enkele dagen begint het verkiezingsreces. De onderwijsministers hebben toegezegd de contouren van hun landelijk programma eind februari met de Kamer te delen.

De Tweede Kamer was vandaag overigens zeer begaan met jongeren. Ook de motie van PvdA-lijsttrekker Ploumen over een ‘deltaplan’ voor de jeugd werd met algemene stemmen aangenomen.

Tekst: HOP, Evelien Flink

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Kamer stemt unaniem in met ‘gratis’ extra studiejaar voor vertraagde studenten: en nu?

 1. Beste studenten,
  Bedenk dat de kosten van een jaar vertragen niet alleen zitten in het collegegeld (wat dus mogelijk kwijt gescholden wordt). De kosten van vertragen zitten natuurlijk ook dat een je de inkomsten van een HBO afgestudeerde mist. In vergelijking hiermee is het college geld natuurlijk niks! Een jaartje extra studeren met een verwacht inkomen van 1500 euro netto in de maand kost je dus toch echt nog wel zo’n 15.000 euro, tenzij je natuurlijk een heel goed bijbaantje nu al hebt, maar als je dit tijdens de studie al verdient, zal dit na het afstuderen mag ik hopen ook wel meer worden.

  Dus juich niet te vroeg en probeer hoe zwaar dan ook toch zo snel mogelijk af te studeren.

  Groetjes,
  Mieke

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top