Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kamerleden verbijsterd om voorgenomen bezuiniging op onderwijs

Gepubliceerd: 1 June 2021 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de Tweede Kamer wordt met verbazing op de plannen van het kabinet dat in totaal 149 miljoen euro wil bezuinigen op onderwijs.

Met die bezuiniging wil het kabinet een deel van de coronasteun voor studenten betalen: de verlenging van de studiefinanciering en het studentenreisrecht. Het gaat in totaal om zo’n 149 miljoen euro, uitgesmeerd over de jaren 2023 tot en met 2027.

Universiteiten moeten ruim de helft bijdragen, hogescholen een derde en het mbo de rest. De onderwijsinstellingen en studenten zijn boos, maar ze broeden nog op een gezamenlijk persbericht. Anderhalve week geleden hebben ze nog hun handtekening gezet onder een bestuursakkoord over allerlei steungelden, waarin niets over deze korting staat vermeld.

Sneller

Tweede Kamerleden zijn sneller met hun reactie. ‘Ik heb flink wat moeite met de gang van zaken’, zegt Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks. ‘Reken maar dat we hier scherpe vragen over gaan stellen.’

De Tweede Kamer moest flinke druk uitoefenen om in de coronacrisis iets voor studenten te regelen, zegt Westerveld, en toen die steun eenmaal kwam (‘toevallig niet lang voor de verkiezingen’) werd het breed uitgemeten. Nu blijkt het onderwijs er zelf voor op te draaien.

‘Ik denk dat dit voor iedereen een onaangename verrassing was’, zegt ook Peter Kwint van de SP. ‘De afgelopen jaren hebben wetenschappers aan universiteiten juist de noodklok geluid over hun werkomstandigheden en de tekortschietende bekostiging. Dat uitgerekend een D66-minister ver in de blessuretijd van dit kabinet nog even een bezuiniging op hoger onderwijs aankondigt is bizar.’

‘Bijzonder’

Maar ook D66 kijkt ervan op, laat Kamerlid Jan Paternotte weten. ‘Ik vind het bijzonder’, zegt hij. De verlenging van de ov-kaart is een coronamaatregel, zegt hij, dus het is niet logisch om daarvoor een korting in te boeken. ‘Veel vragen hierover dus.’

Habtamu de Hoop (PvdA) spreekt op Twitter van ‘terechte woede’ in het hoger onderwijs. ‘Onbegrijpelijk dat juist hier het meest bezuinigd wordt.’

In de toelichting van het ministerie staat: ‘Een volgend kabinet kan deze dekking desgewenst heroverwegen.’ Met andere woorden, in de onderhandelingen voor een volgend kabinet kan dit een onderwerp worden. Er staat niet bij waarom deze kosten überhaupt voor rekening van de onderwijsbegroting komen. Andere maatregelen, zoals bijna een half miljard euro voor zelftests in het hoger onderwijs, staan los van de onderwijsbegroting.

HOP, Bas Belleman

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Kamerleden verbijsterd om voorgenomen bezuiniging op onderwijs

  1. Dit is echt een schandaal. Studenten moeten dus zelf betalen voor de coronaplannen. Dat toont nogmaals dat D66 niet echt begaan is met onderwijs. Zie mijn brief aan de minister Van Engelshoven. Het onderwijs is verslechterd door online-lessen, de compensatie van het leenstelsel is nooit in kwaliteit gestoken en dan nog deze sigaar uit eigen doos.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top