Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 7 days ago
Een stad kan je zien als een verzameling van gebouwen, huizen, straten. Maar als je goed kijkt, zie je meer in een stad. Door er te wonen of een tijdje te verblijven, ga je je er hopelijk thuis voelen.
Wat maakt een stad zo dat mensen zich thuis voelen, of nog beter hoe ervaren mensen een plek? Als student ruimtelijke ordening ben ik veel bezig met die vraag. Het is belangrijk om je met deze vraag bezig te houden, omdat je als professional een stad voor zoveel mogelijk mensen aangenaam wilt maken. Sommige dingen in een stad kunnen ontworpen zijn, maar er zijn ook dingen die spontaan gebeuren of juist door de bewoners zelf tot stand zijn gekomen.
Om de ervaring van mensen voor mezelf inzichtelijk te maken zocht ik een andere manier om naar de stad te kijken. Dit resulteerde in een passie voor fotografie. Tijdens het fotograferen begon ik mezelf te verplaatsen in de mensen die ik daar zag en die ik op beeld zette.
Door de lens zie je een bepaalde dynamiek van de stad, je bent op zoek naar het verhaal. Iedereen heeft een bepaald gevoel bij een plek, fijn en vertrouwd of juist helemaal niet. Zo bedenk ik vaak zelf wat ik zo bijzonder vind aan de plek waar ik op dat moment rondloop. Zijn het simpelweg de gebouwen of is het de sfeer die ontstaat door andere elementen zoals de natuur of gewoon de drukte van mensen?
Wat dit gevoel ook is, door bewust stil te staan bij wat een plek met jou doet kan je ondervinden waar jij jezelf prettig bij voelt en deze plekken gaan opzoeken. Maar laat je vooral ook verrassen door een plek! Elke plaats heeft zijn eigen bijzonderheden, door deze te ontdekken leer je van elke stad wel iets te waarderen.
Nu ben ik wel benieuwd hoe jij de plaatsen ervaart waar jij vaak komt. Wat maakt dat jij je thuis voelt in een stad of het dorp waar je woont? Laat het weten in de comments.
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top