Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Ramona is vierdejaars student ruimtelijke ontwikkeling. Met haar blogs wil ze je meer laten zien over de ruimtelijke ontwikkeling in steden en meenemen in haar leven als student.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Leren de stad te ervaren

Gepubliceerd: 15 June 2021 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Ramona

Een stad kan je zien als een verzameling van gebouwen, huizen, straten. Maar als je goed kijkt, zie je meer in een stad. Door er te wonen of een tijdje te verblijven, ga je je er hopelijk thuis voelen.

Wat maakt een stad zo dat mensen zich thuis voelen, of nog beter hoe ervaren mensen een plek? Als student ruimtelijke ordening ben ik veel bezig met die vraag. Het is belangrijk om je met deze vraag bezig te houden, omdat je als professional een stad voor zoveel mogelijk mensen aangenaam wilt maken. Sommige dingen in een stad kunnen ontworpen zijn, maar er zijn ook dingen die spontaan gebeuren of juist door de bewoners zelf tot stand zijn gekomen.

Om de ervaring van mensen voor mezelf inzichtelijk te maken zocht ik een andere manier om naar de stad te kijken. Dit resulteerde in een passie voor fotografie. Tijdens het fotograferen begon ik mezelf te verplaatsen in de mensen die ik daar zag en die ik op beeld zette.

Door de lens zie je een bepaalde dynamiek van de stad, je bent op zoek naar het verhaal. Iedereen heeft een bepaald gevoel bij een plek, fijn en vertrouwd of juist helemaal niet. Zo bedenk ik vaak zelf wat ik zo bijzonder vind aan de plek waar ik op dat moment rondloop. Zijn het simpelweg de gebouwen of is het de sfeer die ontstaat door andere elementen zoals de natuur of gewoon de drukte van mensen?

Wat dit gevoel ook is, door bewust stil te staan bij wat een plek met jou doet kan je ondervinden waar jij jezelf prettig bij voelt en deze plekken gaan opzoeken. Maar laat je vooral ook verrassen door een plek! Elke plaats heeft zijn eigen bijzonderheden, door deze te ontdekken leer je van elke stad wel iets te waarderen.

Nu ben ik wel benieuwd hoe jij de plaatsen ervaart waar jij vaak komt. Wat maakt dat jij je thuis voelt in een stad of het dorp waar je woont? Laat het weten in de comments.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top