Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lintje voor docent die faalangst bij buitenlandse studenten laat verdwijnen

Gepubliceerd: 26 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ahmed Said, docent aan de Hogeschool Rotterdam, heeft vanochtend in zijn woonplaats Amsterdam een koninklijke onderscheiding ontvangen vanwege ‘zijn grote bijdrage aan de integratie en talentontwikkeling van statushouders en Arabische vrouwen’. Said is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Said met zijn leentje en veel bloemen

De verrassing was groot toen Said vanochtend werd toegesproken door burgemeester Femke Halsema. Onderwijsmanager Chantal van der Putten had hem gevraagd om de Rotterdam Academy van de HR te vertegenwoordigen bij een bijeenkomst op het gemeentehuis van de hoofdstad. ‘Ik dacht dat ik een brug moest bouwen tussen Amsterdam en Rotterdam.’

‘Dat kunnen we ook goed gebruiken maar dat is niet waarvoor u hier komt’, begon Halsema haar toespraak. Namens de koning sprak de burgemeester haar waardering uit voor Saids grotendeels belangeloze inzet voor de samenleving.

‘Extra begeleiding bovenop betaalde uren’

Als docent biedt hij statushouders extra begeleiding en ondersteuning. Dat doet hij op de HR maar ook buiten zijn betaalde uren. Halsema: ‘Een van uw studenten zegt “de faalangst die velen hebben om in een vreemd land aan een studie te beginnen was verdwenen, en dat kwam door u”.’

In de voordracht voor de onderscheiding schrijft onderwijsmanager Van der Putten dat Said ‘een grote bijdrage levert aan de integratie en talentontwikkeling van statushouders en Arabische vrouwen. Zo brengt hij geheel vrijwillig Arabische vrouwen kennis bij wat betreft informatietechnologie en automatisering. Hij helpt deze vrouwen ook bij het verstandig en zelfstandig omgaan met misleidende informatie en phishing-mails. Op deze manier zorgt hij voor de zelfredzaamheid van deze vrouwen.’

Met rolstoelen en dialyseapparatuur naar Egypte

Ahmed Said zet zich daarnaast ook belangeloos in voor projecten in Nederland en ook in zijn geboorteland Egypte. Zo organiseert hij sportieve activiteiten voor de Amsterdamse jeugd en reisde hij meerdere malen naar Egypte met in Nederland afgedankte rolstoelen, dialyseapparatuur en hoortoestellen. En bij operaties door Nederlandse specialisten wierp hij zich op als tolk.

De aanvraag voor een lintje is gedaan door Van der Putten maar kwam in eerste instantie van mensen uit Saids achterban, vertelt de onderwijsmanager. ‘Afgelopen zomer waren mensen vanuit zijn vrijwilligerswerk die nog niet zo goed Nederlands spreken bezig met de aanvraag. Ze kwamen er niet uit en vroegen mij om hulp.’

Vanwege de coronamaatregelen werd het lintje niet opgespeld door Halsema maar door Saids partner. Said noemde de onderscheiding ‘een prachtige verrassing’.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Sara Said
Filmpje: Gemeente Amsterdam

 

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lintje voor docent die faalangst bij buitenlandse studenten laat verdwijnen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top