Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Zeyad Al Mumar (25) is vierdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Mijn boek is klaar en dit is wat ik ervan leerde

Gepubliceerd: 31 August 2021 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Zeyad

Nooit in mijn leven had ik gedacht dat ik een boek zou schrijven. Nu ik het heb gedaan, kan ik zeggen dat het hele proces een geweldige ervaring was.

Drie en half jaar terug was mijn leven compleet anders dan nu. Ik was gestopt met mijn hbo-opleiding en werkte parttime in een winkel. Ik had grote twijfels of ik een hbo-opleiding wel aan zou kunnen. Ik was ongelukkig omdat dit niet bepaald het leven was dat ik graag wilde. Ik wist dat er meer uit het leven te halen valt.

Toen ik aan een nieuwe studie begon en die wél lukte, was dat ook mijn motivatie om een boek te gaan schrijven: ik wil andere studenten helpen om alles uit hun studie te halen, onmisbare skills te leren, impact te maken op de wereld, kansen te benutten, je netwerk uit te breiden en te ontdekken wat je echte drive is. Kortom: jezelf te overtreffen – dat is meer waard dan welk diploma dan ook.

Maandenlang heb ik hard gewerkt aan het schrijven, corrigeren en uitgeven van mijn boek ‘Word de student van het jaar’. Het boek is af en inmiddels te koop.

Tijdens het schrijfproces heb ik veel geleerd. Om te beginnen dat schrijven soms betekent: schrappen. Voor mijn boek uiteindelijk ongeveer 10.000 woorden. Ik vond dat altijd moeilijk of een soort van zonde. Maar ik merkte dat de tekst duidelijker en overzichtelijker werd voor de lezer. Ik ben blij dat ik mijzelf op dat gebied heb ontwikkeld. Hoofd- en bijzaken onderscheiden is ook een vaardigheid die ik voor mijn studie nodig heb.

Ik heb ook geleerd dat netwerken enorm belangrijk kan zijn als je iets gaat ondernemen. Ik heb bijvoorbeeld hulp van drie mensen gehad om teksten in het boek te redigeren en ze gaven me feedback op de inhoud. Dat heeft mij echt een stap verder gebracht.

Nu, een paar jaar na mijn periode van twijfel, heb ik dus mijn eigen boek in mijn handen. Eigenlijk is het bizar hoe het allemaal is gegaan. Het allerbelangrijkste dat ik heb geleerd is dit: Het geloof in jezelf is je grootste kracht. Dat probeer ik ook aan de lezers van mijn boek mee te geven.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Mijn boek is klaar en dit is wat ik ervan leerde

  1. Gefeliciteerd! Gaaf hoor, een boek schrijven en uitbrengen. Ik hoop dat veel mensen er iets aan zullen hebben. In ieder geval heb jijzelf er al veel aan gehad.

  2. Bedankt voor je felicitatie, Bart! Inderdaad, hopelijk hebben de studenten er wat aan!

  3. Gefeliciteerd, Zeyad. Als ik de hoofdstukken en tussenkopjes lees, denk ik dat veel studenten hier iets aan gaan hebben.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top