Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 oktober 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe basisbeurs: klinkt goed, maar met een motie is-ie er nog niet

Gepubliceerd: 28 September 2021 • Leestijd: 3 minuten en 12 seconden • Nieuws

Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer wil van het leenstelsel af, bleek vorige week. Maar wat komt ervoor in de plaats en wie gaat ervan profiteren?

Het was ‘een heel mooie nacht voor studenten’, vond Onderwijsminister Van Engelshoven. Volgens studentenorganisatie ISO was het zelfs ‘groot feest voor studerend Nederland’. Want de Tweede Kamer wil weer een basisbeurs invoeren.

Maar soms is politiek meer schijn dan werkelijkheid, en dat geldt zeker voor de twee moties over de basisbeurs die de Tweede Kamer vorige week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft aangenomen. Met die moties is de basisbeurs nog lang niet terug.

Op het bordje van de volgende regering

Sterker nog, er is eigenlijk niets veranderd. Het was allang duidelijk dat een ruime meerderheid van het huidige leenstelsel af wil. Dat stond gewoon in de verkiezingsprogramma’s. Alleen de VVD vindt het leenstelsel nog altijd prima.

Het huidige kabinet gaat niets met de aangenomen moties doen, dus belandt de kwestie op het bordje van de volgende regering. Uiteindelijk zullen diverse partijen met elkaar om de tafel moeten om een compromis te sluiten. Wat rolt daaruit?

Te simpel gedacht over afschaffing

Laten we in gedachten houden waarom de basisbeurs ooit is afgeschaft door GroenLinks, PvdA, D66 en VVD. Hun idee was: hoogopgeleiden hebben veel kansen op de arbeidsmarkt en kunnen zo’n lening makkelijk terugbetalen. Waarom moet de slager meebetalen aan de studie van de advocaat?

Dat bleek te simpel. Niet iedereen wordt immers advocaat; ook bijvoorbeeld jonge onderwijzers en verplegers, die heus niet bijzonder veel verdienen, hebben studieschulden. Bovendien zijn studerende kinderen behoorlijk duur voor ouders met een middeninkomen.

En wat critici al voorspelden kwam uit: sommige jongeren durven door de flinke studieschulden de sprong naar het hoger onderwijs niet meer te maken. Er gaan minder mbo’ers naar het hbo.

Mogelijk inkomensafhankelijk

Dus keerden GroenLinks, PvdA en D66 op hun schreden terug. Maar aan hun idealen is weinig veranderd. Hun redenering gaat voor die advocaat nog steeds op, en ook studenten met rijke ouders hebben allicht niet zoveel te lijden onder het verdwijnen van de basisbeurs.

Voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher wilde de nieuwe studiebeurs niet voor iedereen herinvoeren, maar voor jongeren uit gezinnen met een “gewoon inkomen”. En daar kunnen andere partijen misschien ook wel mee leven. Het CDA wil bijvoorbeeld een ‘inkomensafhankelijke basisbeurs’. GroenLinks heeft ook zo’n inkomensgrens in gedachten.

Genoeg vragen over

Dan blijven er nog genoeg vragen over. Wat doet de politiek met de aanvullende beurs? En met studenten die de basisbeurs sinds 2015 zijn misgelopen? Het kost al snel miljarden euro’s en het compromis is vast niet meteen gevonden.

Bovendien is de VVD nog altijd de grootste partij en blijft Mark Rutte vermoedelijk minister-president, dus die partij moet er ook mee kunnen leven. De nieuwe studiefinanciering zal wel in het regeerakkoord komen en de liberalen zullen de bedragen zo laag mogelijk willen houden.

Uitvoering optuigen

Misschien komen ze er in de formatie nog niet uit; die loopt toch al stroef. Een oude politieke truc is dan het optuigen van een adviescommissie. Die gaat nog eens rustig kijken wat er allemaal mogelijk is met de studiefinanciering. Daar reageert het kabinet dan op, waarna de Tweede Kamer erover gaat debatteren. Vervolgens komt er een wetsvoorstel.

Voor je het weet ben je twee jaar verder. Bovendien moet de Dienst Uitvoering Onderwijs de nieuwe studiefinanciering nog in de ict-systemen verwerken. Hoe simpeler de nieuwe beurs, hoe vlotter het lukt, maar er gaat al gauw een jaar overheen.

Compensatie niet vanzelfsprekend

De conclusie? Het duurt nog wel even, en de basisbeurs-voor-iedereen komt vast niet meer terug. Er komt vermoedelijk een beurs voor studenten uit gezinnen tot een bepaald inkomen, bijvoorbeeld 100 duizend euro. Hoe hoger dat inkomen, hoe lager de beurs.

Compensatie voor (oud-)studenten zonder basisbeurs is ook helemaal niet vanzelfsprekend. Moet je ook geld geven aan iemand zonder studieschulden? Of aan iemand die zorgeloos maximaal heeft geleend? En moet je studenten uit rijke gezinnen ook compenseren, of doe je dat niet en ga je achteraf van alle ouders het inkomen napluizen? Het wordt een heel karwei.

Ten koste van …?

En waar komt al dat geld vandaan? Dankzij de bezuiniging op de basisbeurs kon het kabinet extra geld aan het hoger onderwijs uitgeven. Daar willen de partijen niet aan morrelen, maar misschien gebeurt dat toch via een ‘efficiencykorting’ of een andere bezuiniging.

Of misschien gaat de politiek ergens anders in snijden. Het is afwachten wat er met de ov-studentenkaart gebeurt en wie weet gaan de collegegelden omhoog, desnoods alleen voor bepaalde opleidingen. Nog niet zo lang geleden vonden sommige partijen de langstudeerboete een goed idee: extra collegegeld voor trage studenten.

Kortom, laat de champagne nog maar even in de fles. De Tweede Kamer wil weliswaar een nieuwe basisbeurs, maar het zal nog lang duren voor hij er is, de prijs is onduidelijk, lang niet alle studenten zullen hem krijgen en compensatie voor de huidige studenten is ongewis.

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top