Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 maart 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Nikky is derdejaarsstudent medische hulpverlening. Zij schrijft over wat haar bezighoudt op de opleiding en in haar (studenten)leven.

Recente blogs

Blog

Ode aan de liefde

Gepubliceerd: 15 February 2021 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nikky

Ovidius, Catullus en Shakespeare. Slechts een paar namen van schrijvers in mijn boekenkast. Ik heb niet veel gedichtenbundels, maar deze namen kon ik niet laten staan in de kringloopwinkel. Deze schrijven namelijk prachtig over de liefde.

Openingszinnen als ‘Shall I campare thee to a summers day?‘ en ‘Hij schijnt me gelijk te zijn aan een god’. Ik kan ze keer op keer blijven lezen. Zinnen die honderden tot duizenden jaren geleden geschreven zijn. Liefde is namelijk tijdloos.

Ik snap ook niet alles van het ouderwetse taalgebruik, maar dat maakt me niet uit. Liefde is niet letterlijk, het gaat om het gevoel. Het gedicht van Catullus gaat over wat er gebeurt in zijn lichaam wanneer hij naar zijn crush kijkt. Hij wordt zo zenuwachtig dat hij niet met haar kan praten. Je hebt met hem te doen. Gelukkig bleef hij schrijven en weten we dat ze uiteindelijk samenkwamen. Ook al heb ik niks te maken met hun relatie, ik word er toch blij van.

Misschien is dat wel zo omdat ik het gevoel ken. Wie heeft het niet zelf ervaren? De vreugde bij een kleine aanraking, het je ogen niet van iemand af kunnen houden, het te hard lachten om iemands grap. Maar ook de minder leuke kanten. Het verdriet van het gebroken hart.

Toch is dat ook geen einde. Als je problemen hebt in de romantische liefde, ga je naar je beste vriendin. Zij zal je blijven vertellen dat je prachtig bent en dat je geen man nodig hebt. En dan maakt ze een cake en geeft ze je een knuffel. Er gaan misschien minder gedichten over, maar dat maakt vriendschap niet een minder mooie vorm van liefde.

Gisteren was het Valentijnsdag, de dag van de liefde. Als je dat niet gevierd hebt, doe het vandaag alsnog. Geef je partner een knuffel, koop een reep chocola voor je moeder en bel je vrienden op. Of probeer eens een gedicht te schrijven, je bent misschien geen Shakespeare maar het wordt vast gewaardeerd. Iets wat zo mooi is, zo universeel en toch zo persoonlijk, dat moet gevierd worden.

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top