Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ruimere mogelijkheden voor stage en studie in buitenland

Gepubliceerd: 21 May 2021 • Leestijd: 2 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten kunnen vanaf september weer makkelijker voor stage of studie naar het buitenland dan nu het geval is. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Omdat het aantal coronabesmettingen afneemt, openen steeds meer landen weer hun deuren, en gaan steeds meer landen van code oranje naar code geel. Dat opent ook weer deuren voor studenten die een periode in het buitenland willen studeren. Maar de pandemie zal in september nog niet helemaal verleden tijd zijn en dus is niets echt zeker en worden er allerhande voorwaarden gesteld.

‘Check goed of je het beoogde land kunt inreizen’

Enny Kraaijveld, van het CoIA (Centre of International Affairs) van de Hogeschool Rotterdam: ‘Studenten kunnen ook afreizen naar landen die oranje zijn als dat oranje is door corona. In alle andere gevallen mag er niet worden afgereisd. De student dient wel heel goed te checken of hij ook daadwerkelijk het beoogde land kan inreizen. Een aantal landen, ook binnen Europa, heeft nog de nodige inreisrestricties. Studenten moeten hier dus zorgvuldig navraag naar doen ter voorkoming van teleurstellingen.’

De studenten bespreken met hun opleiding of ze daadwerkelijk in aanmerking komen voor een verblijf in het buitenland. De afgelopen najaar in het leven geroepen commissie die beoordeelde of studenten naar het buitenland mochten, is er niet meer. In aanmerking kwamen toen internationale Hogeschool Rotterdam-studenten die al in hun thuisland verblijven of er naartoe willen en in een bestaand netwerk terechtkomen en studenten die een internationale studie volgen ‘waarbij de eindkwalificaties van de opleiding ten aanzien van taal, cultuur en internationale context, een buitenlandperiode impliceren’. Denk daarbij aan international business for Asia.

Niet alle aanvragen toegekend

‘Op basis van de aangeleverde formulieren van studenten en opleidingen bepaalde de commissie of de student inderdaad tot de uitzonderingscategorie behoorde’, vertelt Kraaijveld. ’Een aantal kwam helaas niet in aanmerking en moest in Nederland een alternatief programma volgen of in Nederland afstuderen of stage lopen.’

De commissie rekende afgelopen najaar op zo’n 400 aanvragen (van de pakweg 800 die normaal gesproken naar het buitenland vertrekken), maar dat werden er ‘slechts’ 185, waarvan er 160 zijn toegekend. Hoewel er studenten zijn die hun wens om in het buitenland te studeren hebben uitgesteld, ziet Kraaijveld op dit moment niet dat de aantallen hoger zijn dan voorgaande jaren.

Op tijd weten of je naar buitenland gaat

Voor een studie-uitwisseling moet je nu uiterlijk 15 juni kunnen aantonen dat je naar het betreffende land kunt afreizen en dat je zonodig over een visum kunt beschikken. Je zult zelf in de gaten moeten houden of je uiteindelijk ook echt kunt afreizen. Zowel de HR als de ontvangende school wil op tijd weten of je van plan bent in het buitenland te gaan studeren; je opleiding in Rotterdam heeft tijd nodig om een alternatief onderwijsprogramma op te stellen in het geval je toch niet kunt afreizen.

Voor afstuderen of stage lopen in het buitenland geldt 8 juli als uiterste datum dat je moet aantonen dat het kan. Luidt het antwoord nee, dan kan de opleiding – als de student dat wil – zich er na de zomervakantie nog een keer over buigen. Het college van bestuur waarschuwt dat studenten rekening moeten houden met studievertraging, waar je zelf verantwoordelijk voor bent.

Eigen verantwoordelijkheid

Bij het besluit om weer meer mogelijk te maken, wordt er sowieso gehamerd op je eigen verantwoordelijkheid. ‘Als student teken je voor vertrek een verklaring waarin je aangeeft je bewust te zijn van de risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid, financiën en studievoortgang’, stelt de hogeschool. De HR en de opleiding zorgen wel voor ‘een gedegen voorbereiding op deze eigen verantwoordelijkheid’.

Kraaijveld: ‘Uiteraard is de student altijd al zelf verantwoordelijk maar we wilden benadrukken dat er goed moet worden nagedacht over mogelijke financiële gevolgen, verzekeringen, gevolgen voor de gezondheid, risico op studievertraging et cetera. Maar uiteindelijk maakt de student de keuze en verklaart zich bewust te zijn van de eventuele risico’s.’

Voor inkomende studenten gelden geen restricties. Wel moeten ze weten welke eventuele restricties van het land van herkomst er zijn en zijn ook zij verantwoordelijk voor eventuele kosten of studievertraging door (zelf)testen, een lockdown, quarantaine, ziekte, enzovoort.

Dienstreizen worden ontmoedigd

Korte studiereizen met andere doeleinden dan stage, afstuderen of uitwisseling binnen en buiten Europa blijven niet toegestaan. Dienstreizen naar het buitenland zijn niet verboden maar worden door de HR ontmoedigd. ‘Als medewerker kijk je in overleg met je (onderwijs)manager of directeur of de reis noodzakelijk is of dat de geplande ontmoeting digitaal kan plaatsvinden. Hierbij spelen niet alleen gezondheidsoverwegingen een rol, maar ook duurzaamheidsoverwegingen’.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top