Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Toeslag studenten met beperking vanaf april 2022 overal hetzelfde 

Gepubliceerd: 18 November 2021 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De toeslag voor studenten met een functiebeperking verschilt nu nog per gemeente, maar daar komt vanaf april 2022 een einde aan. Een amendement van GroenLinks en de PvdA kreeg vandaag een meerderheid in de Kamer. 

De studietoeslag is bedoeld voor studenten die vanwege een beperking niet of nauwelijks kunnen werken naast hun studie. Gemeenten mogen sinds 2015 zelf bepalen hoeveel geld ze voor die toeslag uittrekken. Dat heeft geleid tot uiteenlopende bedragen: in Heerlen krijgt een student met een beperking een toeslag van 31 euro per maand, terwijl die in Zwolle tien keer zoveel zou krijgen, bleek uit onderzoek in 2018.

Er is al vaker geprobeerd een einde te maken aan de verschillen in toeslagen per gemeente. In 2019 werd een motie aangenomen om de bedragen gelijk te trekken. Maar die werd ‘controversieel verklaard’ toen het kabinet viel. Het demissionaire kabinet riep gemeenten wel op om een nieuwe wetswijziging niet af te wachten en zich alvast aan de nieuwe regeling met gelijke bedragen te houden, maar daar kwam niet overal wat van terecht.

Vast bedrag per leeftijdsgroep

Het amendement dat vandaag is aangenomen, laat de gemeenten vanaf april geen keus meer. Per leeftijdscategorie wordt dan een vast bedrag ingevoerd. Voor studenten vanaf 21 jaar betekent dat een vergoeding van 300 euro en studenten van 18 jaar ontvangen dan in elke gemeente een vergoeding van 150 euro.

In veel gevallen betekent dit dat studenten erop vooruitgaan. Maar in Amsterdam bijvoorbeeld krijgen studenten vanaf 23 jaar op dit moment een hogere toelage: 385 euro per maand. Deze lopende, hogere vergoedingen worden niet naar beneden bijgesteld, maar nieuwe vergoedingen wel. Studietoelages die op dit moment lager liggen, worden wel verhoogd.

Senna Maatoug van GroenLinks, een van de indieners van het amendement, reageert tevreden: ‘De individuele studietoeslag is een belangrijke regeling voor studenten met een beperking, omdat het voor studenten met een beperking niet altijd mogelijk is om te werken naast hun studie. Het is heel mooi dat er eindelijk nu een landelijke regeling komt, zodat studenten in elke gemeente evenveel ondersteuning krijgen. Hiermee nemen we een drempel om te gaan studeren weg.’

‘Waarom zou het niet meer ogen zijn?’

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het goed nieuwe dat de toeslag overal hetzelfde wordt. ‘Het is natuurlijk wel schrijnend dat het nu pas gebeurt, want die toeslag is heel belangrijk voor studenten die daar recht op hebben’, zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene.

Dat het bedrag in april ook omlaag wordt bijgesteld volgens de nieuwe regeling vindt ze wel vreemd. ‘Waarom zou het niet méér mogen zijn?’, vraagt ze zich af. ‘Dat is nog wel een strijd die we kunnen voeren.’

Informatie over toeslag

Volgens de LSVb zijn sowieso nog niet alle problemen uit de lucht: de informatievoorziening over de studietoeslag moet bij gemeenten op orde worden gebracht.

‘Gemeenteraadsleden bellen ons met de vraag hoeveel studenten met een beperking er in hun gemeente wonen. Dat laat zien dat ze geen goed overzicht hebben’, zegt Boahene. Daar is volgens haar nog een slag te winnen, zodat studenten ook de juiste informatie over de toeslag bij hun gemeente kunnen krijgen.

Tekst: HOP, Josefine van Enk

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Toeslag studenten met beperking vanaf april 2022 overal hetzelfde 

  1. Goed dat de willekeur er vanaf is en dat studenten nu bij elke gemeente eenzelfde bedrag kunnen aanvragen. Onnodige decentralisatie die gelukkig nu hersteld is.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top