Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Verkeerd herinnerd

Gepubliceerd: 6 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Serge

Jarenlang hebben studenten ervoor gevochten, maar nu is het eindelijk erkend. De examencommissies geven het toe. Het college van bestuur is om. Een einde aan structureel groot onrecht. Oneindig herkansen is per direct de nieuwe norm.

Gevraagd naar een reactie, verwoordt een student van de hogeschool het als volgt: ‘Ik doe nu het tweede jaar van mijn opleiding maar het is al mijn zevende jaar van inschrijving. Dat doet iets met je. Je gaat onwijs aan jezelf twijfelen. Al die afgewezen verzoeken bij de examencommissie. Steeds opnieuw. Het is ook heel moeilijk erover te praten. Veel mensen begrijpen je gewoon niet. Ze denken dat je het verzint. Dat doet pijn. Ze zeggen nog net niet dat je een leugenaar bent, maar je ziet het ze denken. En dat dan zo’n belangrijk persoon, iemand met zoveel verantwoordelijkheid en met een enorme voorbeeldrol, openlijk erkent dat hij er ook aan lijdt. Dat geeft je zo’n boost. Eindelijk ben je een soort van vrij. Je kunt er openlijk voor uitkomen. Dit gaat een enorm verschil maken voor heel veel studenten.’

Ook docenten laten zich niet onbetuigd. Sommigen zijn zeer emotioneel. ‘Het is natuurlijk een soort erkenning dat het niet aan jou lag. Je stopt je ziel en zaligheid in je vak. Je probeert iedere student zichzelf te laten overtreffen zoals de hogeschool graag wil. En als het er dan op een toets steeds niet uitkomt, wordt er al snel naar jou gekeken. Door de student maar zeker ook door je leidinggevende. En dat gaat aan je knagen. “Ben ik dan zo’n slechte docent?” Ik kan daar wakker van liggen. Maar nu komt daar eindelijk een eind aan.’

Ron Bormans Twittert direct na het grote nieuws: ‘Het is een heugelijke dag voor iedereen. Een enorme stap voorwaarts voor het hoger onderwijs. Hogeschool Rotterdam zal vanaf vandaag de pay-off ‘Overtref jezelf’ veranderen naar ‘Herinner jezelf’ als steun en hart onder de riem. We kunnen en we mogen dit probleem niet langer negeren en ontkennen met elkaar.’

Nu VH (Verkeerd Herinneren) een erkende diagnose is, worden de examencommissies per direct demissionair en gaan twee verkenners onderzoeken hoe leden van de examencommissies zo snel mogelijk een functie elders kunnen krijgen. Een zeer aangeslagen lid van een van de commissies meldt: ‘Wij waren niet bezig de student te belazeren, dat doet de examencommissie niet. Nooit, nooit, nooit.’

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Verkeerd herinnerd

  1. En waarom kan ik hier niks over terug vinden? Is dit een veel te late 1 april grap?
    Er zijn een hele hoop studenten die echt in de shit zitten door het tentamen regelement van de Hogeschool Rotterdam, waaronder ik. Ik, die een studievertraging heeft opgelopen omdat ik vanwege een reflectieverslag (waar ik 0.5 te laag voor scoorde en niet in hetzelfde jaar mocht herkansen) niet mocht stagelopen en maar een half jaar thuis moest zitten!
    Misplaatst als dit een grap is.

  2. @ Hallo A: het is satire n.a.v. de gebeurtenissen rond Rutte en de formatie. In die zin dus een grap inderdaad. Dat kan in een blog. Zoals bij deze.

  3. @A, zo moeilijk is een reflectieverslag niet, had gewoon iets beter je best gedaan en geef niet anderen de schuld van je eigen falen. Persoonlijk leiderschap heet dat. Of volwassen worden.

  4. @C 0.5 te laag hoeft niet per se een onvoldoende te betekenen of niet genoeg zijn/haar best gedaan. Het kan ook een combinatiecijfer onderdeel zijn. Met dat verschil ee half jaar thuis moeten zitten duidt op vasthouden an bureaucratische regels en bevordert niet de studeerbaarheid van het curriculum.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top