Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Corstin Dieterich is hogeschooldocent social work en (mede-)voorzitter van de medezeggenschap van ISO. Hij heeft zo zijn eigen gedachten over wat hij ziet en hoort op school. Die deelt hij in dit blog.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Waar (over)tref je jezelf nog?

Gepubliceerd: 20 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Corstin

Ik lees graag verhalen waarin een enkel individu het opneemt tegen systemen en machten die groter zijn dan hij of zijzelf. Of de hoofdpersoon het dan uiteindelijk verliest van die machten of ze juist op een of andere manier te boven komt dat doet er eigenlijk niet zoveel toe voor mij.

Ik denk dan aan Aldus sprak Zarathoestra van Friedrich Nietzsche, of De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld. Wat ik mooi vind aan die verhalen is dat de hoofdpersoon altijd een verandering ondergaat en daardoor nóg meer zichzelf wordt. Ik vind dat hoopgevend.

Tegenover het systeem van instituties en bureaucratie kan het individu nooit echt winnen, maar hij kan wel zichzelf leren kennen. En tegenover de macht van wat de massa vindt, leert hij zijn eigen weg te vinden. Het gaat niet om winnen, maar om het op een andere manier leren begrijpen wie je zelf bent. Een andere manier dan hoe het je door the powers that be wordt verteld. Die romantiek van de eenling klinkt nog een klein beetje door in het ‘Overtref jezelf’ dat door Hogeschool Rotterdam tot een soort van gebod voor al haar medewerkers en studenten is gemaakt.

Het probleem is, dat die authentieke stem van eenlingen nog maar zo weinig wordt gehoord. Hoe vaak hoor je nog iemand iets zeggen zonder dat het meteen wordt ingekapseld door wat ‘men’ ervan vindt? Hoe vaak hoor je nog iemand spreken zonder zich meteen te verschuilen achter een of ander ingewikkeld systeem? Natuurlijk zijn de voorbeelden waar ik zelf mee kom niet voor niets fictieve personages. Deze eenlingen zijn nou eenmaal zeldzaam. Maar in onze tijd waarin het ‘overtref jezelf’ inderdaad een gebod is geworden voor iedereen, lijkt het des te onmogelijker eraan te kunnen voldoen.

Want als dit gebod ons van buitenaf wordt opgedragen, dan dient het een heel ander belang dan dat van het individu. Dan wordt het gevoel dat we allemaal unieke, uitmuntende individuen aan het opleiden zijn misschien wel opgewekt, maar blijkt er een norm te zijn waar iedereen aan moet voldoen om te kunnen ‘slagen’.

De taal die we gebruiken is die van het zichzelf scheppende, gelukkige en succesvolle individu. De ervaring die we hebben is meer die van Ta-Nehisi Coates in zijn prachtige Between the world and me, of die van Jozef K. in Het proces. Die boeken laten zien hoe onze identiteit kan worden bepaald door andere machten dan wijzelf.

Vraag jezelf eens af: wat blijft er eigenlijk nog van ons over nadat we onszelf hebben overtroffen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Waar (over)tref je jezelf nog?

  1. Mooi verhaal Corstin over de stem van de mens die gehoord zou moeten worden. Ik moest ook aan Hannah Arendt denken mbt haar idee van handelen, waarin de stem, het nieuwe en unieke gehoord wordt. Ik vrees dat je gelijk hebt, want ik probeer ook het huidige online/hybride onderwijs, wat dat ook moge zijn ter discussie te stellen. Maar, helaas, hier verschuilt de leiding zich ook achter werkgroepen, hippe ontwikkelingen en systemen. Maw, ik maak me zorgen over de kwaliteit van onderwijs en de motivatie van docenten en studenten, Pieter

  2. Goed artikel, mooi inzicht over de paradox van een door de groep opgelegde “individualiteit”. Wees jezelf, maar wel net als wij. Fijn om te lezen!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top