Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 oktober 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Jennifer Schoolenberg is tweedejaarsstudent aan de opleiding social work. Ze schrijft het liefst over ‘tips and tricks’ en de belevenissen die het hbo met zich meebrengt, maar durft ook haar mening te geven wanneer daar het moment voor is.

Recente blogs

Blog

Waarom stemmen nú zo belangrijk is

Gepubliceerd: 2 March 2021 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Jennifer

Een grote groep Nederlanders is het niet eens met hoe kapitein Rutte het schip Nederland door de coronacrisis vaart. Nou, binnenkort kun je je afkeuring (of goedkeuring) uiten op de plek waar het er echt toe doet: in het stemhokje.

De afgelopen maanden heeft het kabinet een hoop kritiek over zich heen gekregen. We liepen achter met vaccineren, de genomen maatregelen waren te laat en niemand lijkt meer om te kijken naar de jeugd.

Een lange tijd konden we niet veel meer doen dan de regels volgen en een boze reactie op Facebook plaatsen. Daar komt nu verandering in! Op 15, 16 en 17 maart openen de stembureaus weer hun deuren. Tijd om in actie te komen en te gaan stemmen.

Het wordt ons alleen wel erg moeilijk gemaakt. Dit jaar doen er 37 partijen mee met de verkiezingen. Om al die verkiezingsprogramma’s te lezen heeft (bijna) niemand tijd. Hoe moet je nu kiezen?

Mijn tactiek is om eerst een kieswijzer in te vullen. Dit is een vragenlijst over politieke standpunten waaruit een ranglijst rolt met bovenaan de partijen die het best passen bij jouw antwoorden. Let hierbij wel op dat je een kieswijzer gebruikt voor 2021. Ga je niet blindstaren op de antwoorden, want soms heeft een partij ook standpunten waar je het misschien totaal niet mee eens bent.

Zelf heb ik een top-5 samengesteld van de partijen die bij mij bovenaan eindigden. Vervolgens heb ik van die partijen de verkiezingsprogramma’s doorgelezen. Er zijn ook een heleboel nieuwe partijen zoals Ja21 en de Feestpartij. Ik vind dat je partijen als de Feestpartij een beetje met een korreltje zout moet nemen, aangezien zij 10.000 euro aan iedere Nederlander beloven. Na het lezen van de verkiezingsprogramma’s van mijn top-5 kies ik de partij uit waar ik me het meeste bij op mijn gemak voel.

Iedereen heeft natuurlijk een eigen manier van een partij uitzoeken en dat moet iedereen ook lekker op zijn eigen manier doen. Wel wil ik graag alle Nederlanders die mogen stemmen oproepen om ook te gaan stemmen. Hoe klein de invloed van jouw stem ook lijkt te zijn, iedere stem is er één. Laten we samen zorgen voor een goede toekomst voor ons kleine kikkerlandje!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Waarom stemmen nú zo belangrijk is

 1. Iets waar je ook naar kan kijken is hoe partijen en/of kamerleden op moties gestemd hebben de laatste jaren. Zowel in de 1e als in de 2e kamer. Hier zijn speciale stemwijzers voor, maar ook overzichten.

 2. Goed dat je aangeeft dat je een stemwijzer en verkiezingsprogramma’s leest. De verkiezingen gaan namelijk over het geven van een mandaat om ons land te besturen (en vooral die bestuurders te controleren, de hoofdtaak van ons parlement) op heel uiteenlopende vlakken in de samenleving. Laten we ons niet blindstaren op Corona en bijvoorbeeld alleen een proteststem uitbrengen tegen het huidige coronabeleid, maar beoordeel een partij op de plannen die ze hebben voor alle aspecten van onze samenleving. Natuurlijk zal elk nieuwe kabinet de komende tijd nog wel zoet zijn met het opstellen/bijstellen van maatregelen en vaccinatiebeleid, maar er moet juist ook door dit kabinet nagedacht worden over de tijd erna. Wat krijgt dan prioriteit? Welke investeringen willen ze dan doen? Waar vallen de klappen van bezuinigingen?

  En helemaal eens: ga echt stemmen. Zorg dat jouw stem, ook al is het er maar één, geteld wordt. Kies desnoods de partij waar je het minst op tegen hebt.

 3. @leonievanstaveren @stembusvrijwilliger Hartelijk dank voor jullie aanvullingen! Zeker interessant om eens naar te kijken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top