Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 februari 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Zeyad Al Mumar (25) is vierdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Wees je eigen supporter

Gepubliceerd: 30 November 2021 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Zeyad

Hopelijk heb je net als ik geweldige mensen om je heen. Maar ook geweldige mensen gedragen zich niet altijd zoals we dat graag zouden willen. Bijvoorbeeld als ze je jouw keuzes in je leven of studie niet ondersteunen.

Vier jaar geleden zei ik tegen mijn ouders dat ik wilde stoppen met mijn toenmalige hbo-opleiding, omdat die niet bij mij paste en ik graag een andere richting op wilde gaan. Ze steunden mij toen niet. Ze probeerden me steeds te overtuigen om door te gaan met mijn eerste studie, omdat het anders zonde zou zijn om een jaar van mijn leven te verliezen. Pas een paar maanden later, toen ze zagen dat ik serieus bezig was met mijn tweede studie en er veel moeite voor deed, kreeg ik support van hen.

Voor mij was dit een goede les: het is niet de taak van de mensen om mij heen om mij aan te moedigen en te ondersteunen. Ik realiseerde me ook dat support niet iets is wat ik automatisch krijg, maar iets wat ik moet verdienen.

En om heel eerlijk te zijn, in mijn ogen is het nog beter om van niemand support te verwachten of er lang op te wachten, in de hoop dat het een keer komt. Je verspilt alleen maar je tijd en raakt waarschijnlijk teleurgesteld, als je de support uiteindelijk toch niet krijgt. Het directe gevolg: je zult veel minder bereiken. En daarbij: zelfs als je al succes in je leven of studie hebt behaald, dan krijg je de support van je omgeving misschien voor maar een (klein) deel of zelfs helemaal niet.

In het geval dat jouw omgeving je wel support: prima! Mooi meegenomen. Maar als zij dat niet doen, ga er niet om lopen zeuren en sleuren. Ga gewoon door met het behalen van je doelen. Aan het einde van de dag is het jouw leven, pad en tijd. Jij maakt de keuze wat je met je leven gaat doen. Niemand anders. En dit is niet egoïstisch bedoeld, maar juist genereus. Je kunt niemand helpen als je jezelf niet helpt.

Als je iets doet in je leven, doe het dan volledig voor jezelf en niet voor anderen. Wees je eigen supporter. Dan kom je het verst.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Wees je eigen supporter

 1. Het is heel lastig om ergens mee door te gaan als er geen waardering komt van anderen. Die waardering kan komen van een docent, een studieresultaat, een klasgenoot, of een vriend. Als iedereen afkeurend is in wat je doet vergt het een ijzeren wil om door te gaan.
  Ik ben het eens om je eigen supporter te zijn. Dat is alleen maar goed!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top