Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zonder afspraak een Pfizer halen ‘bij de Spar’

Gepubliceerd: 31 August 2021 • Leestijd: 2 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De komende weken kun je je – zonder afspraak – laten vaccineren in de GGD-prikcontainer bij de Spar tussen de HR en Erasmus Universiteit aan de Kralingse Zoom. De eerste ‘vaxxers’ meldden zich vanochtend.

Prikcontainer en wachttent aan de Kralingse Zoom

Een jongeman loopt doelbewust naar de ‘inschrijfbalie’. Om zich te laten vaccineren? Nee, hij heeft een mondkapje nodig en krijgt dat ook meteen mee. De pop-up vaccinatielocatie op de Kralingse Zoom (bij de Spar, vlak bij de achteringang van de HR) is er niet alleen voor het prikken met Pfizer maar onder ander ook om er vragen te stellen over de vaccinatie en verwante onderwerpen. ‘Bijvoorbeeld als je twijfelt of vragen hebt over bijwerkingen, zwangerschap of over prikangst’, vertelt Eva Reekers, projectleider namens de GGD. ‘Bij prikangst nemen we extra tijd voor je.’

‘Toen kwam het verhaal dat je beter nog een prik kon krijgen’

Fabian heeft geen prikangst. Om 9.49 uur (de prikcontainer ging om 9.00 uur open) heeft hij de primeur, hij is de eerste die vandaag een prik laat zetten. De Erasmus-student is net afgestudeerd, had vorig jaar oktober corona, was al eenmaal gevaccineerd en hoefde eigenlijk geen tweede. ‘Toen kwam het verhaal dat je beter nog een prik kon krijgen. Daarover had ik gebeld maar dat lukte niet’, vertelt hij in de tent waar hij na zijn prik 15 minuten moet wachten.

Fabian na zijn prik, 15 minuten blijven zitten in de 'wachttent'

Inmiddels is er bij de meeste priklocaties een open inloop, vertelt projectleider Reekers. ‘De vaccinatiegraad is in Rotterdam nog echt te laag. Voor jongeren is-ie 46 procent en in bepaalde wijken is het nog lager.’ Voor de GGD reden om jonge mensen op te zoeken waar ze zijn.

De prikcontainer op de Kralingse Zoom is in Rotterdam de eerste onderwijsplek, volgende week of iets later volgt de HR-locatie Rochussenstraat en ook mbo-locaties worden aangedaan. In en rond de priklocatie zijn deze ochtend zo’n twintig GGD-medewerkers te vinden. In de loop van de dag gaat een deel van hen ook de boer op, in de gebouwen studenten benaderen en hen voorlichten over het coronavaccin.

‘I couldn’t get a vaccin in South Korea’

Kim heeft bij ‘student support’ op de HR zelf gevraagd om informatie. De international business-student is pas net vanuit Zuid Korea in Nederland aangekomen, heeft nog geen BSN-nummer en had dus geen vaccinatie-uitnodiging. ‘I couldn’t get it in South Korea yet, elderly people were first.’

Kim vindt het belangrijk om zich te laten vaccineren, zeker omdat volgende week de colleges beginnen. Hij gaat zelf uitzoeken waar hij zijn tweede Pfizer kan ‘halen’. De prikcontainer bij de Kralingse Zoom blijft vooralsnog drie weken staan, precies het aantal weken dat tussen de twee vaccinacties in moet zitten, maar – vertelt projectleider Reekers – de kans is groot dat juist om die reden de container langer blijft.

Ook Erasmus-student Alexandra is pas net in Nederland en zit zonder vaccinatie-uitnodiging. ‘I had corona in June but I want to be safe, and I want to travel to my family in Russia. So I want to be vaccinated.’ Voor haar was het niet per se een makkelijke beslissing. ‘The vaccin is developped too fast. But I think it is beter to do it.’

‘De 5G-verhalen hoor ik ook’

Fabian had geen twijfels maar hoort ze wel bij andere studenten. ‘Er zijn veel discussies. De 5G-verhalen hoor ik ook, in het begin schoot ik dan echt uit m’n slof. Maar later ging ik denken: het is ieder zijn eigen keus. Toch denk ik dat vaccineren de enige stap is om uit de pandemie te komen.’

Tekst en foto’s: Jos van Nierop

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Zonder afspraak een Pfizer halen ‘bij de Spar’

 1. Misschien handig voor degenen die dit lezen:

  De prikbus is tussen 09:00 en 16:00 uur op de volgende dagen te vinden bij de SPAR bij de uni

  dinsdag 31 augustus
  woensdag 1 september
  donderdag 2 september
  dinsdag 7 september
  woensdag 8 september
  donderdag 9 september
  maandag 13 september
  dinsdag 14 september

  Ook voor je tweede Pfizer-prik kun je terecht in de prikbus. Er moeten wel 21 dagen tussen de eerste en de tweede prik zitten.

  Het kan zijn dat je even moet wachten bij de prikbus. Dit komt omdat iedereen ter plekke geregistreerd moet worden in het systeem en we vragen hiervoor je begrip.

  Bron: https://www.eur.nl/nieuws/prikken-zonder-afspraak-op-campus-woudestein

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top