Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 6 days ago
Schouderophalend las ik een artikel van Techniekpact. De strekking van het verhaal was, dat ondanks alle moeite die er de laatste jaren is gestoken in het werven van meisjes voor de Bètavakken en de techniek, er opnieuw minder meisjes zijn die deze keus maken.
Daarna schrok ik van mijn eigen schouderophalen, van mijn ‘dat wisten we toch allang’-reactie. Het gaat hier namelijk wel om een serieus vraagstuk. Er zijn ontzettend grote personeelstekorten in de technische sector en toch accepteren we dat we eigenlijk maar de helft van de potentiële beroepsbevolking in de schoolbanken van onze technische opleidingen hebben.
Al sinds jaar en dag zijn er allerlei initiatieven om meer studenten te trekken naar technische opleidingen en specifiek: meer vrouwelijke studenten. Hoewel de ‘Girlsdays’ vaak fantastisch georganiseerd zijn zetten ze, tot nu toe, geen zoden aan de dijk.
Eerlijk gezegd snap ik dat wel. Want bijna alle vrouwelijke docenten die bij technische opleidingen werken zijn geen techneuten, maar taal- of vaardighedendocenten. De enige vrouwen die ik spreek als ik contact heb met bedrijven uit het technische beroepenveld zijn van de afdeling ‘human resources’.
Voordat je kiest voor een beroep moet je jezelf ook in dat beroep kunnen zien. En daar gaat het mis. Het lijkt dus aan de ene kant logisch dat er op speciale wijze wordt ingezet om meisjes voor de techniek te werven. Maar hierdoor wordt juist benadrukt hoe uitzonderlijk meisjes in de techniek zijn.
Een technisch beroep zou een even logische keuze voor meisjes moeten worden als alle andere keuzes. Het technische werkveld vraagt namelijk om creatieve, oplossingsgerichte denkers en doeners. Die gezien worden om de talenten die ze bezitten los van geslacht.
Voor alle meisjes die op zoek zijn naar mooi en betekenisvol werk waar je een serieuze bijdrage kan leveren aan het oplossen van de problemen waar de wereld nu mee te kampen heeft (denk aan: duurzame voedselvoorziening, de energietransitie en gezondheidszorg): overweeg een technische opleiding!
Hopelijk is de generatie van mijn dochter er een waarbij er niet meer wordt geapplaudisseerd – als ze kiest voor een technische opleiding – enkel om het feit dat ze een meisje is. Hopelijk wordt er geapplaudisseerd om het talent dat ze bezit.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Daarom zijn er ook rolmodellen. Ik ben al jaren rolmodel bij het VHTO (https://www.vhto.nl/), ik neem deel in Women in IT, ik ben lid van Rightbrains.nl. Allemaal verenigingen die vrouwen in een technisch beroep ondersteunen, als rolmodel, mentor of peer. En het gaat langzaam, maar het werkt. Maar het zit ook in kleine dingen. Zet bij een vacature voor een technisch beroep een foto van een vakvrouw in plaats van een vakman. Als je het niet ziet, weet je niet dat het kan. Je ziet het overal, in vakliteratuur, vacatures, reclame, artikelen. Altijd de man in de actieve technische rol, de vrouw vaak in de bijrol. Dat inspireert niet. Na 30 jaar moet ik nog steeds uitleggen dat ik er niet ben voor de koffie maar als de techneut. Laten we daar eens mee ophouden … een oproepje voor vrouwen die werken in Datascience en Artificial Intelligence leverde in 2 dagen 30+ voorbeelden op die allemaal met een quote en een foto wilden helpen met het werven van vrouwen voor de nieuwe opleiding. Ze zijn er wel, die vakvrouwen, we moeten ze alleen vaker laten zien.