Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Myrthe Metsch is kerndocent professionele identiteit bij de technische opleidingen van de Rotterdam Academy. Blogt over (leren) studeren en al het moois en lelijks wat daarbij komt kijken.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Een technisch beroep zou een logische keuze voor meisjes moeten worden

Gepubliceerd: 18 February 2022 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Myrthe

Schouderophalend las ik een artikel van Techniekpact. De strekking van het verhaal was, dat ondanks alle moeite die er de laatste jaren is gestoken in het werven van meisjes voor de Bètavakken en de techniek, er opnieuw minder meisjes zijn die deze keus maken.

Daarna schrok ik van mijn eigen schouderophalen, van mijn ‘dat wisten we toch allang’-reactie. Het gaat hier namelijk wel om een serieus vraagstuk. Er zijn ontzettend grote personeelstekorten in de technische sector en toch accepteren we dat we eigenlijk maar de helft van de potentiële beroepsbevolking in de schoolbanken van onze technische opleidingen hebben.

Al sinds jaar en dag zijn er allerlei initiatieven om meer studenten te trekken naar technische opleidingen en specifiek: meer vrouwelijke studenten. Hoewel de ‘Girlsdays’ vaak fantastisch georganiseerd zijn zetten ze, tot nu toe, geen zoden aan de dijk.

Eerlijk gezegd snap ik dat wel. Want bijna alle vrouwelijke docenten die bij technische opleidingen werken zijn geen techneuten, maar taal- of vaardighedendocenten. De enige vrouwen die ik spreek als ik contact heb met bedrijven uit het technische beroepenveld zijn van de afdeling ‘human resources’.

Voordat je kiest voor een beroep moet je jezelf ook in dat beroep kunnen zien. En daar gaat het mis. Het lijkt dus aan de ene kant logisch dat er op speciale wijze wordt ingezet om meisjes voor de techniek te werven. Maar hierdoor wordt juist benadrukt hoe uitzonderlijk meisjes in de techniek zijn.

Een technisch beroep zou een even logische keuze voor meisjes moeten worden als alle andere keuzes. Het technische werkveld vraagt namelijk om creatieve, oplossingsgerichte denkers en doeners. Die gezien worden om de talenten die ze bezitten los van geslacht.

Voor alle meisjes die op zoek zijn naar mooi en betekenisvol werk waar je een serieuze bijdrage kan leveren aan het oplossen van de problemen waar de wereld nu mee te kampen heeft (denk aan: duurzame voedselvoorziening, de energietransitie en gezondheidszorg): overweeg een technische opleiding!

Hopelijk is de generatie van mijn dochter er een  waarbij er niet meer wordt geapplaudisseerd – als ze kiest voor een technische opleiding – enkel om het feit dat ze een meisje is. Hopelijk wordt er geapplaudisseerd om het talent dat ze bezit.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Myrthe: Een technisch beroep zou een logische keuze voor meisjes moeten worden

 1. Daarom zijn er ook rolmodellen. Ik ben al jaren rolmodel bij het VHTO (https://www.vhto.nl/), ik neem deel in Women in IT, ik ben lid van Rightbrains.nl. Allemaal verenigingen die vrouwen in een technisch beroep ondersteunen, als rolmodel, mentor of peer. En het gaat langzaam, maar het werkt. Maar het zit ook in kleine dingen. Zet bij een vacature voor een technisch beroep een foto van een vakvrouw in plaats van een vakman. Als je het niet ziet, weet je niet dat het kan. Je ziet het overal, in vakliteratuur, vacatures, reclame, artikelen. Altijd de man in de actieve technische rol, de vrouw vaak in de bijrol. Dat inspireert niet. Na 30 jaar moet ik nog steeds uitleggen dat ik er niet ben voor de koffie maar als de techneut. Laten we daar eens mee ophouden … een oproepje voor vrouwen die werken in Datascience en Artificial Intelligence leverde in 2 dagen 30+ voorbeelden op die allemaal met een quote en een foto wilden helpen met het werven van vrouwen voor de nieuwe opleiding. Ze zijn er wel, die vakvrouwen, we moeten ze alleen vaker laten zien.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top