Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 februari 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blije winnaars bij cmr-verkiezing, maar opkomst historisch laag

Gepubliceerd: 1 December 2022 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Nieuws

Handen gingen de lucht in als overwinningsgebaar, vanmiddag tijdens het ‘Election Event’ waar bekend werd wie in de centrale medezeggenschap (cmr) is gekozen. 957 van de in totaal 40.191 studenten van de HR namen deze week de moeite om een stem uit te brengen op een kandidaat. Dat komt neer op 2,38 procent, een stuk lager dan vorig jaar toen het 2,78 was. Een jaar eerder was het 3,78.

Kandidaat Juippe Winser juicht als hij hoort dat hij gekozen is voor de imr van e HRBS
Juipe Winsser (links) is blij als hij hoort dat hij verkozen is


Bij de medewerkers ligt het opkomstpercentage traditiegetrouw een stuk hoger. Dit jaar stemden 1097 van de 4310 medewerkers (25,45 procent) op een van de kandidaten voor de cmr.

Bij de verkiezingen van de lagere geledingen van de medezeggenschap, de instituutsraden (imr) en de opleidingscommissies (oc), is het opkomstpercentage over het algemeen onder medewerkers nog wat hoger dan voor de HR-brede raad. Van de 262 docenten en medewerkers van de Rotterdam Academy (RAC) stemden er bijvoorbeeld 127 (48,47 procent) op een kandidaat voor de instituutsmedezeggenschapsraad.

Te weinig kandidaten voor verkiezingen

Bij zeven instituten waren er verkiezingen, bij de andere vijf instituten waren er te weinig kandidaten om verkiezingen te kunnen houden. De verkiezingen die doorgingen, leverden onder studenten opkomstpercentages op van tussen de 1,04 procent (de RAC) en 4,43 (RBS).

Studenten zijn wel wat meer te interesseren om te stemmen voor iemand van hun opleiding, en dat doen ze voor de opleidingscommissies. Bij watermanagement stemden 56 van de 228 studenten (24,56 procent), bij communication and multimedia design 66 van 526 (12,55 procent). De opleiding met de laagste opkomst is bouwkunde. 19 van de 1332 studenten ging stemmen, een opkomstpercentage van 1,43 procent. Voor de meeste oc’s konden overigens helemaal geen verkiezingen worden gehouden vanwege te weinig kandidaten.

Election Event

Terug naar de cmr waar verschillende van de huidige leden die zich kandidaat stelden, wederom in de raad komen.

Bij de studenten van de cmr blijven Oleksandra Davydenko, Yoeri Meulemans, Joep van Opstal en Adil Yazar weer in de raad. De nieuwe studentleden zijn Julia Hollebrandse, Aimane Ben Sala, Mirjam El Midi, Zakaria El Bakkali, Letitia Vlad en Machelle Mac Intosh.

Lidewij ten Kate juicht als ze hoort dat ze is verkozen
Lidewij ten Kate juicht als ze hoort dat ze is herkozen in de cmr


Bij de medewerkers keren Maram Sharout, Lidewij ten Kate, Peter Dijkstra en Eugenia Codina Miro terug. Eric Nuijten niet. In kiesdistrict Wijnhaven/Blaak kreeg hij 36 stemmen, en werd hij voorbijgestreefd door Evangelia Athanasiadou die er 112 kreeg.

Kees Machielse en Arend Keemink zaten in het verleden al in de cmr, en nemen vanaf januari weer een zetel in. Helemaal nieuw namens de medewerkers zijn Carola Breedveld, Jean-Marie Molina en Stephan Schipper; de laatste twee namens de medewerkers van de diensten van de HR.  

Tekst en foto’s: Jos van Nierop

Stem voor 5 december op jouw Student van het Jaar:

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top