Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is hogeschooldocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Houdt zich bezig met de compassievolle hogeschool en inclusiviteit. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

‘Ik bén je schat niet!’

Gepubliceerd: 19 September 2022 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Afke

Een taboe is iets dat je niet mag doen, of iets dat ongepast is om over te praten. Voor grensoverschrijdend gedrag op het werk geldt dat taboe voor zowel het doen als het spreken: dergelijk gedrag mag niet en als het toch gebeurt, is het niet altijd goed bespreekbaar, to put it mildly.

Maar eerst: wat versta jij onder grensoverschrijdend gedrag? Moet je een dickpic gekregen hebben? Moet je panty kapotgescheurd zijn? Niet altijd. Want naast deze zichtbare bewijzen van overschrijdend gedrag, is er – ergens op het continuüm van veiligheid tot geweld – het grijze micro-grensoverschrijdende gebied. Laten we het daar eens over hebben.

Is ongevraagd mijn nek masseren, te dicht bij me gaan staan als het niet nodig is, opmerkingen maken over mijn lichaam, het belachelijk maken van #metoo en in mijn bijzijn misogyne grappen opdissen, normaal?

Ik vind mezelf best assertief maar in de meeste gevallen heb ik niet of lauw gereageerd als het mij gebeurde. Meestal omdat ik te verbluft was: ‘Huh, hoor ik dit echt?’ En wanneer ik wél reageerde was ik een ‘aansteller’ of te ‘woke’. Sterker nog, als je opkomt voor een collega omdat die een vreemde opmerking over haar verschijning krijgt, ‘ben je zeker jaloers’.

Of dit voorbeeld:
Collega M.: ‘Dat hebben we toch de vorige vergadering al besproken, schat?’
Collega V., staat op en met lichte stemverheffing: ‘Ik bén je schat niet!’
Collega M.: …

Moeten we nóg meer haar op onze tanden kweken of gewoon een ‘minder kort rokje aantrekken’? Of moeten de micro-grensoverschrijders misschien eens op zoek gaan naar hun eigen blinde vlek, in plaats van te mokken dat ‘ze tegenwoordig niets meer mogen zeggen’? Dat lijkt me meer op zijn plaats.

Het probleem met blinde vlekken is alleen dat je ze niet ziet, als een ander je er niet op wijst. Dus, op het gevaar af dat ik als een SIRE reclame voor eigen parochie preek en over de hoofden van de doelgroep schiet:

Als iemand zegt: ‘Ik bén je schat niet!’ bied je excuses dan aan. Zet iemand niet weg als jaloers of als aansteller als reactie op feedback die je krijgt op jouw gedrag. Jouw micro-grensoverschrijdende gedrag kan als irritant, denigrerend, beledigend en ondermijnend worden ervaren.

Stop ermee.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top