Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Minder woorden, meer daden graag

Gepubliceerd: 13 October 2022 • Leestijd: 1 minuten en 56 seconden • Darice

Vorige week was het de week van de toegankelijkheid en op 4 oktober was het de dag van diversiteit. Diversiteit, inclusie en toegankelijkheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is de week waar veel bedrijven, instanties en mensen graag gebruik van maken om te laten zien hoe inclusief, divers en toegankelijk ze zijn. Helaas zijn ze dat niet altijd.

Als laat-doof persoon heb ik een onzichtbare beperking. Mensen zien niet aan mij dat ik doof ben, ik ben horend opgegroeid dus ik spreek en maak geen gebruik van gebarentaal. Omdat ik horend opgegroeid ben en dus geen gebarentaal gebruik, denken mensen dat in mijn geval doof zijn eigenlijk ‘slechthorend’ betekent. Terwijl ik dus gewoon honderd procent doof ben.

Bij toegankelijkheid focussen de meeste mensen op de zichtbare beperkingen zoals die van blinden en slechtzienden en rolstoelgebruikers. De onzichtbare beperkingen – zoals doofheid – worden vaak vergeten. Zo gebeurt het regelmatig dat ik een podcast wil volgen die geen transcripties heeft. Nog doller: podcasts over inclusie, toegankelijkheid en diversiteit missen vaak ook een transcriptie. Daar zitten ze dus te praten over het belang van inclusie, diversiteit en toegankelijkheid, maar mensen die doof of slechthorend zijn of een andere auditieve beperking hebben, zijn allemaal uitgesloten van de podcast.

Zo ook op de hogeschool zelf. Ondanks al de jaren dat ik hier werk staat nog steeds niet in mijn dossier dat ik doof ben. Dus als het een keer gebeurt dat ik langer dan een week ziekgemeld ben, word ik gebeld door de arbodienst. En natuurlijk heb ik geen idee wie er belt, ik ben doof dus antwoorden heeft geen zin. En zo ontvang ik dan een streng verwoorde brief dat ze geen contact met me kunnen maken. En niet alleen bij de hogeschool. Ook instanties zien het gewoon over het hoofd als ergens staat dat ik doof ben; ze bellen me gewoon aan een stuk door.

Dus helaas ben ik soms wat cynisch als er gepronkt wordt met inclusie, diversiteit en toegankelijkheid. Er worden gesprekken gehouden, presentaties, filmpjes, podcasts gemaakt. Maar dat maakt een organisatie nog niet toegankelijk of inclusief. Het liefst zie ik minder woorden en borstklopperij en meer daden.

Er zijn 1.6 miljoen Nederlanders met een auditieve beperking en dat aantal gaat alleen maar sterk groeien door het gebruik van oordopjes en koptelefoons met harde muziek. Artsen hebben al aan de bel getrokken over het aantal tinnitusgevallen onder jongeren. Voor de duidelijkheid: tinnitus betekent gehoorschade. Ik hoop van harte dat er een meer merkbare ommekeer komt en dat Nederland echt inclusiever en toegankelijker gaat worden. Er zijn meer dan genoeg ervaringsdeskundigen die willen delen waar de knelpunten zijn en wat de oplossingen daarvoor zijn.

Dan zal ik hopelijk niet meer platgebeld worden en hoef ik documentaire en podcastmakers niet via social media te benaderen of ze hun werk van transcripties en ondertiteling willen voorzien zodat ik (en heel veel anderen) het óók kunnen volgen.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Darice: Minder woorden, meer daden graag

  1. Jouw slechte ervaring is voor mij (als lid van de werkgroep diversiteit van verpleegkunde) wel een eyeopener Darice. Bedankt! En hup met de inclusiviteit.

  2. Diversiteit is te vaak alleen gericht op huidskleur en geslacht. Dat (culturele, opleidings-, branche) achtergrond, afkomst (breder dan wit of gekleurd zijn), leeftijd en type mens ook zorgen voor diversiteit in een team wordt vaak vergeten.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top