Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Waarom ik een mondkapje blijf dragen

Gepubliceerd: 22 February 2022 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Darice

Tijdens de persconferentie vorige week melde minister Kuipers dat alle maatregelen versneld losgelaten worden. Ook mondkapjes in publieke ruimtes en afstand houden. Daarbij vermelde hij dat kwetsbaren goed moeten oppassen nu.

Ik dacht bij mezelf, Wat bedoelt hij? Oppassen bovenop het oppassen dat wij kwetsbaren al deden vanaf dag 1 van de pandemie? Mijn wereld bestaat uit thuis werken, naar de AH, naar de boekwinkel als mijn bestellingen er zijn en afhaalkoffie en -eten. Mijn enige afleiding is straatfotografie omdat ik dat buiten kan doen.

Nu iedereen weer naar normaal schakelt moeten wij kwetsbaren er nog meer aan geloven. De mensen hebben indirect besloten dat het acceptabel is als kwetsbaren sterven aan corona. Alsof gezondheid maakbaar is en zij zelf nooit oud en nooit ziek zullen worden. Want ja Omikron is mild, een verkoudheidje. Maar voor de duizenden kwetsbaren is een ‘milde’ verkoudheid een IC-opnamerisico.

De RIVM komt doodleuk aan met adviezen voor kwetsbaren. Alsof wij al twee jaar lang al niet supervoorzichtig zijn. Een van de adviezen is: vermijd het ov. Deed ik al zelf tijdens de maatregelen om het veiliger te maken. Wat de regering betreft is het van: zoek maar uit, ja pech voor jullie. Blijf maar in lockdownmodus leven, wij gaan door.

En ja, ik wil ook graag af van de maatregelen, het is niet alsof ik pret heb tijdens een lockdown of avondklok. Maar om nu alles snel los te laten terwijl er nog 50.000 dagelijkse besmettingen zijn en terwijl het nog winter is … Ik had liever gezien dat mondkapje en afstand houden bleven gelden tot in de lente of wanneer de besmettingen onder de 5.000 zijn. Het zijn geen ingrijpende maatregelen en belemmert niemand in zijn dagelijks leven.

Duizenden kinderen, jongeren en volwassenen die even levenslustig zijn als gezonde mensen,  moeten nog voor een onbepaald tijd in een ‘lockdown’ blijven leven zodat de rest geen mondkapje hoeft te dragen of afstand hoeft te houden in de supermarkt. En geloof me, ik doe mijn best om zelf afstand te houden maar dat is onmogelijk want mensen zitten graag in je persoonlijke ruimte.

Moeten wij als samenleving geen empathie hebben? Compromissen sluiten? Nu moet de kwetsbare bevolking nog meer opgeven zodat de rest niet lastiggevallen hoeft te worden met mondkapjes en afstand houden. Waarom is er zoveel morele en ethische ophef over de vrijheid om het vaccin te kunnen weigeren en het gebruik van 3G, maar zo weinig over de levenskwaliteit van kwetsbaren? Zoek het maar zelf uit en val gezonde mensen er niet mee lastig.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Darice: Waarom ik een mondkapje blijf dragen

 1. Je zou absoluut gelijk hebben als de mondkapjes zouden werken, de aerosols zouden tegenhouden. De kapjes zouden ook niet steeds door de vingers op en af gezet moeten worden, wat je iedereen de gehele tijd ziet doen en zeer vaak vervangen (fijn voor de microplastics in het milieu).

 2. @Pablo, Je hebt helemaal gelijk betreffende het ophouden en fysiek contact, discipline is belangrijk, maar contactverspreiding via oppervlakten lijkt klein. Zie: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/verspreiding

  Waarom denk je dat mondkapjes geen aerosolen tegenhouden? Een aerosol hebben geen exacte definitie van formaat maar kunnen rustig tussen de 0,1 en 200 micron groot zijn. De minimale aersol om een Sars-Cov-2 deeltje te bevatten is 4,7 micron. Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7579175/

  Mondkapjes, zelfs stoffen, kunnen deeltjes zo klein als 5 micron tegenhouden. Mondkapjes zijn niet zo efficiënt als afstand houden omdat mondkapjes zelden perfect sluiten of op correcte wijze worden opgezet en gehouden maar ze helpen nog steeds. Je kan niet klakkeloos zeggen dat iets niet werkt, om geen enkele andere reden dat het niet perfect werkt. De lijst “werkende” dingen in de wereld wordt dan wel heel erg klein.

 3. Helemaal goed dat de wereld open gaat voor de mensen waarvoor dat verantwoord is. Zoals als op diverse plaatsen is gezegd, is het nu wel extra lastig voor mensen die een verhoogd risico hebben m.b.t. Covid. Je moet nu steeds zelf op de rem trappen als er ‘risicovolle’ activiteiten zijn waar je je niet veilig bij voelt. Oproep aan iedereen: laat aan ieder individu de mogelijkheid en de begripvolle vrijheid om voor eigen veiligheid te zorgen. Zeker nu, zoals Darice aangeeft, het aantal besmettingen nog steeds hoog is.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top