Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jennifer Schoolenberg is vierdejaarsstudent aan de opleiding social work. Ze schrijft het liefst over de belevenissen die het hbo met zich meebrengt, geeft ‘tips and tricks’, maar durft ook haar mening te geven wanneer daar het moment voor is.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Een burn-out en/of een flinke studieschuld?

Gepubliceerd: 11 October 2022 • Leestijd: 1 minuten en 48 seconden • Jennifer

Studeren is een vicieuze cirkel waar niet aan te ontsnappen valt. Om alleen al die ruim € 2.150 aan collegegeld te betalen ieder jaar moet je werken of lenen. Met als gevolg duizenden studenten met naast een schuld, een burn-out of depressie.

Als je besluit om gedurende je hele hogeschoolcarrière te gaan lenen kom je uit op een minimaal bedrag van € 8.600,- en dat is dan alleen nog maar collegegeld. Als je op jezelf woont is dit vanzelfsprekend meer. Ik hoor verhalen van studenten met meer dan 40.000 euro schuld. Het gaat lang duren voordat je dat hebt afbetaald, en het is in die periode lastig om aan een hypotheek te komen.  

Ervan uitgaand dat je ouders niet meebetalen aan je studie is de andere optie hard werken. Voor die optie ben ik gegaan. Mijn ouders wilden niet dat ik ging lenen, maar hadden ook niet de middelen mij te ondersteunen. Gevolg? Ik had soms drie bijbaantjes, mijn verzekeringen en abonnementen moeten natuurlijk ook betaald worden. Dus zat ik soms met vijf uur slaap in de schoolbanken, omdat ik de avond ervoor tot laat moest werken.

Ik ben er sterker en wijzer van geworden, omdat ik de waarde van geld heel goed ken en weet wat hard werken is. Maar als ik terugkijk had ik mijn jongere ik wel wat meer rust gegund. Mensen zeiden wel: ‘Jenn, moet je het niet wat rustiger aan doen?’ Maar wat had ik voor keus? Voor een goede baan heb je een opleiding nodig en om die te betalen heb je een baan nodig.

Voor mij is het nu te laat, maar voor alle komende studenten ben ik enorm blij dat het leenstelsel in de prullenbak gaat. Wat ik hen wil meegeven is om goed stil te staan bij wat werken je oplevert én kost. Als je 16 uur moet werken om rond te komen, ‘loont’ het dan om iedere week 32 uur te maken? Wat levert een vrije dag je op? Misschien ben je (net als ik) geneigd je vrije dagen vol te plannen met werk. Maar geloof mij: voor je mentaal welzijn levert zo’n vrije dag veel meer op dan een werkdag. Zoek dus een balans.

En zo gaat het ook met lenen. Je hoeft niet meteen maximaal te lenen, maar als je merkt dat je studie of je mentale gezondheid in gevaar komt, kun je ervoor kiezen tijdelijk een beroep te doen op DUO.

Laat je door het volwassen leven niet gek maken en kies in de eerste plaats voor jezelf. Je hebt maar één leven. En ik heb nog nooit iemand op zijn sterfbed horen zeggen: had ik maar meer gewerkt. Wel: had ik maar meer genoten.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top