Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jonnick is student aan de docentenopleiding maatschappijleer en werkt bij ProDemos. Hij schrijft graag over problematiek die hij tegenkomt in het onderwijs, maar een lichter onderwerp op zijn tijd gaat hij niet uit de weg. Eerdere blogs van Jonnick lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Dit schip zinkt

Gepubliceerd: 2 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Jonnick

Terwijl wij sliepen, heeft een lek zich geopend in het romp van het schip. De bemanning, niet door water opgeslokt maar door de waan van de dag, heeft het lek gezien en gehoord, maar er zijn niet genoeg emmers, pompen en slangen aan bord om de lekkage te stoppen.

Het schip is ons onderwijs, en het gat zijn de leerachterstanden.

Ik zal noch de eerste, noch de laatste van de bemanning zijn die het noodlicht aan zet en de reddingsvesten klaarlegt. Toch moet ik het gezegd hebben op een manier die de ernst van de situatie duidelijk moet maken: zonder ambitieus actieplan, zonder carte blanche, zal het onderwijs verdrinken in de achterstanden.

Twee jaar van een mensenleven zou niet zoveel uit moeten maken, maar u vergeet misschien dat met name in het basisonderwijs de timing van leren essentieel is. Talen worden sneller opgepakt door jonge kinderen. Spellingsregels, taalvormen en de basisregels van rekenen gaan er makkelijker in bij het jonge kind. Dat jonge kind heeft nu twee jaar minimaal onderwijs gehad. Ik twijfel er niet aan dat mijn collega’s in het basisonderwijs met man en macht proberen achterstanden in te halen, maar zonder politieke en financiële steun zullen zij nog met emmers scheppen wanneer het water met duizenden liters tegelijk het schip in stroomt.

Die achterstanden gaan elk niveau van het onderwijs raken. Leerlingen op het voortgezet onderwijs zullen in elk vak worstelen met het begrijpen van het taalgebruik van hun schoolboeken. Mbo’s gaan meer tijd moeten investeren in Nederlands, Engels en rekenen. Ook hbo’s en universiteiten zijn niet veilig voor de structurele belemmeringen die een generatie Nederlanders hebben getroffen.

Het tragische van dit alles is dat er geen eenduidig moment zal zijn waarin deze ramp zich voltrekt. Het gat zit al in de romp, en het zinken gebeurt langzaam. Tot het moment dat het water ons aan de knieën staat, gaan we er niets van merken. Op het moment dat het aan onze lippen staat, gaat u de bekwaamheid van mijn collega’s betwijfelen.

En daarna? Daarna is het helaas te laat. 

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top