Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Na de lerarenopleiding Nederlands geeft Menno zijn studiecarrière een vervolg met de master pedagogiek. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven – er is al genoeg onheil in de wereld. Niettemin gaat hij beladen onderwerpen, zoals koken, vakantiebestemmingen en online dating ook niet uit de weg.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hoe de stofzuiger mijn studie redde

Gepubliceerd: 7 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Menno

Tijdens de coronacrisis werd mijn kamer onbewoonbaar. De grote schoonmaak had ik zo lang uitgesteld dat de kamer contouren kreeg van een willekeurig huis in Marioepol.

Mijn motivatie om hier verandering in te brengen, had zich verstopt onder vijf verdiepingen stof, zo geconcentreerd dat je er gemakkelijk plakjes van kon snijden. Deze constante verwaarlozing had directe invloed op mijn studieplek. Spoiler-alert: geen positieve gevolgen.

Betreden ging op eigen risico, een gasmasker was verplicht. Onder het bedlaken vergaderde een helse kolonie zilvervisjes – ik voelde al die tijd inderdaad wat kriebelen onder mijn rug. Tussen het nachtkastje en de vergrijsde muur lagen de kadavers van talloze vliegjes en muggen te verpieteren. Mijn kamer was gewoon zo rommelig dat ik moest accepteren dat ik niet kon zien waar ik op stapte. Een escape room waarin je drie weken nodig hebt om de geheime sleutels te vinden. En ten slotte fungeerde mijn studiebureau als slaapplek voor zwervers. Het was een ondoenlijke situatie, dat doe je zwervers niet aan.

En dat allemaal in periode waar online onderwijs meer regel dan uitzondering was.

Studeren werd een onmogelijke exercitie en ontweek ik daarom te alle tijde. Ik werd wel inventief: ik studeerde op het toilet, buiten in de regen, bij mijn ex, in de kelderkast, ondersteboven. Dat is cool, voor twee seconden, want de opvolgende seconden brachten vooral ongemak en irritatie voort. 

Ten einde raad heb ik een schoonmaker ingehuurd, helaas (en héél toevallig) was ík die schoonmaker. Dit ging niet zonder slag of stoot. Wanneer ik ging schoonmaken keek ik per ongeluk drie seizoenen van Friends. Uiteindelijk sloeg ik geen vuiltje over, wasstraten waren hier niks bij. 88 schoonmaakbeurten verder kwam ik erachter dat hygiëne en orde de fundering zijn voor succesvol leren – en dat 88 schoonmaakbeurten neigen naar een dwangneurotische smetvrees.

Een half jaar later typ ik dit blog op een schoon toetsenbord – ‘schoon’ in de zin van letters die leesbaar zijn. Ik durf weer de kamer binnen te komen zonder betrapt worden op een dode muis onder de lakens – nog bedankt zusje! Mijn kamer voelt weer oud vertrouwd als het mooiste plekje op het westelijk halfrond. Afgezien van dus alle mooiere kamers op het oostelijk halfrond.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top