Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Studeer nooit meer thuis!

Gepubliceerd: 11 April 2022 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Serge

Ik denk dat ik minimaal dagelijks een student van harte adviseer om voortaan niet meer thuis maar elders te gaan studeren. Dat heeft namelijk meer voordelen dan je zou denken.

Allereerst is er thuis de meeste afleiding. Alles daar roept jouw naam en verleid je om uit te stellen wat je eigenlijk wilt of moet gaan doen. ‘Ik moet echt even eerst de kamer opruimen voordat ik ga starten.’ ‘Nog één flixje, en dán begin ik echt.’ En is het niet dat, dan is het wellicht de luidruchtige buurman, een storende huisgenoot of een speelse kat die jouw laptop even de fijnste en leukste plek vindt om zich uitgebreid te wassen.

Een ander – en wat mij betreft het belangrijkste argument – is dat je studie thuis nooit klaar is.  Anders gezegd: thuis staat het altijd AAN. Dus ook op de momenten dat jij wel even legitiem zit te flixen, is er toch dat fluisterstemmetje dat zegt: ‘Je zou ook nog even aan je studie kunnen gaan zitten.’ Studeer jij in je slaapkamer? En slaap je regelmatig slecht of onrustig? Dat is niet zo vreemd. Jouw slaapkamer moet de associatie met rust en ontsnapping oproepen. Als jij op die plek ook ploetert, strest en uitstelt wordt die spanning automatisch getriggerd in die kamer, ook als je er niet bent om te studeren.

Een derde argument is dat je – door niet thuis maar elders te studeren – tot een goede, duidelijke afbakening komt. Een voltijd studie staat voor 40 uur per week (inclusief het volgen van lessen en stage lopen). Kies dus het liefst vaste dagdelen in de week waarop je gaat studeren. Een heel makkelijke manier is om er een fulltime werkweek van te maken door bijvoorbeeld op werkdagen van 9 tot 5 op school te zijn. Heb je les, dan volg je die, heb je geen les, dan ben je aan het studeren. De voordelen hiervan? Je kunt nagenoeg stoppen met het maken van je prachtige planningen die je toch niet ging uitvoeren, je bent op de plek waar je ook je vragen kunt stellen en samen studeren werkt stimulerend en motiverend.

Maar natuurlijk kan de bieb, een koffietentje, bij je buurvrouw of op het werk van je pa ook. Als het maar niet thuis is. En als je dan klaar bent en je komt thuis: DAN IS HET KLAAR! En kun en mag je weer alles wat verder zo leuk en interessant is in het leven.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Serge: Studeer nooit meer thuis!

  1. Een leuke video die een mogelijke uitwerking van dit concept wat uitlicht, (wel vanuit het principe dat je toen in de lockdown verplicht thuis moest werken maar toch). Het geeft een leuk inzicht in hoe je verschillende activiteiten zoals sporten, studeren, slapen en relaxen kan indelen in mentaal en fysiek verschillende plekken.

    https://www.youtube.com/watch?v=snAhsXyO3Ck

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top