Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 februari 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ergernis bij minister: hoezo ‘pechgeneratie’?

Gepubliceerd: 22 November 2022 • Leestijd: 2 minuten en 42 seconden • Nieuws

Klagen over studieschulden en hogere rente? Studenten zouden niet zo negatief naar de toekomst moeten kijken, zei een geïrriteerde minister Dijkgraaf na afloop van zijn Kohnstammlezing.

mininster dijkgraaf

Gisteren hield minister Robbert Dijkgraaf de jaarlijkse Kohnstammlezing over maatschappij, onderzoek en onderwijs. Zijn betoog klonk inmiddels bekend. Hij wil bijvoorbeeld meer waardering voor het beroepsonderwijs en streeft naar grotere vrijheid in onderwijs en onderzoek.

Als een echte politicus wilde hij ook enkele successen verzilveren, zoals de herinvoering van de studiebeurs, de nieuwe investeringen in onderwijs en onderzoek en de komst van een ‘slimmer’ (minder vol) collegejaar. Hiermee probeert hij de druk op jonge mensen enigszins te verminderen.

‘Ik schrik soms hoe negatief ze zijn’

Maar na afloop kreeg hij vragen uit de zaal. Een student vroeg naar zijn inschatting: denkt hij dat studenten nog hoopvol naar de toekomst kijken? Toen liet hij, na een betoog over optimisme en vooruitgang, iets van zijn ergernis en frustratie zien. ‘Ik schrik soms, als ik met studenten spreek, hoe negatief ze zijn.’

Hij snapt hun zorgen over schulden, de huizenmarkt en flexcontracten, zei hij, maar de arbeidsmarkt is nog nooit zo goed geweest en kinderopvang wordt bijna gratis. En sommige dingen, zoals stress, spelen in de hele samenleving. ‘Het is niet alleen financieel.’

Maar de hogere rente op studieschulden helpt niet echt mee, wierp de student tegen. Dijkgraaf had er weinig geduld mee. Het zijn altijd studenten uit het hoger onderwijs die daarover klagen, sneerde hij. Iedereen met spaargeld of een hypotheek weet dat de rente verhoogd wordt.

‘Ik voel wel de emotie, maar het zijn ook wel de hoogopgeleide mensen die zeggen: compenseer ons voor dit of voor dat’, stelde Dijkgraaf. Hij wees de vragensteller op de andere helft van de maatschappij, die minder mogelijkheden en een lager inkomen heeft. ‘Ik snap mensen die zeggen: wij willen een betaalbare woning hebben. Maar iederéén wil dat. Daar ben jij niet alleen in. Dat geldt voor de hele generatie, of je nou gestudeerd hebt of niet. En dat is niet een-twee-drie te regelen.’

‘Lastig uit te leggen’

‘Eerlijk gezegd raakt het me echt dat jouw generatie zo negatief naar de toekomst kijkt’, vervolgde de minister. Hij gaf een voorbeeld. Het kabinet heeft voor de koopkracht van studenten 500 miljoen euro extra uitgetrokken. Dat bedrag, omgerekend 165 euro per maand, komt volgend jaar boven op de basisbeurs voor uitwonenden. ‘Daar heb ik enorm weinig reacties op gekregen’, vertelde hij. ‘We hebben 500 miljoen euro gegeven aan het best opgeleide deel van de samenleving en dan krijg ik terug als officiële reactie van de studentenorganisaties: het is een lachertje. Dat is op een gegeven moment lastig uit te leggen aan de rest van de samenleving.’

De student voelde zich niet aangesproken. Zijzelf is negentien en heeft geen schulden, zei ze, en ze is ook blij met het extra geld. De woede zit volgens haar vooral bij studenten van de ‘pechgeneratie’ boven haar.

Dat woord werkte als een rode lap op een stier. ‘Sorry, maar waarom is het de pechgeneratie?’, vroeg Dijkgraaf. Nou, omdat ze heel veel schulden hebben en geen basisbeurs kregen, was het antwoord.

Geluksgeneratie

De minister leek het allemaal maar onzin te vinden. Volgens hem praten mensen over schulden van tachtigduizend euro, terwijl de misgelopen basisbeurs alles bij elkaar maar 15 duizend euro bedroeg. Dan zouden ze dus alsnog met een schuld van 65 duizend euro zitten.

‘Het is wel een generatie met de beste arbeidsmarkt die we ooit hebben gezien’, schetste hij. ‘De banen liggen echt voor het oprapen.’ De dertigers van nu hebben goedkope kinderopvang misgelopen, de veertigers en vijftigers krijgen te maken met een pensioenverandering. Die zou je ook pechgeneraties kunnen noemen. En hoe weet je eigenlijk wat toekomstige studenten allemaal gaan meemaken? ‘Waarom zijn zij de ‘geluksgeneratie’?’

Je kunt eigenlijk niet van pechgeneratie spreken, meende hij. ‘Ik snap het frame, maar ik twijfel of het het juiste woord is, eerlijk gezegd.’

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Rijksoverheid.nl

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Ergernis bij minister: hoezo ‘pechgeneratie’?

 1. Eerlijke reactie van de minister met daarin terechte punten. We moeten niet doen alsof de hoogopgeleiden van het land het zo slecht hebben.

 2. Ok ok, nee wij zijn geen pech generatie? Een schuld van boven de 50k? Niet zo zeuren?!
  Even een snelle rekensom: 50000 / 100 / 12 = 40+ jaar terugbetalen (dus voor de meeste een leven lang schulden – niet leren).

  Hoeveel studieschuld had de minister zelf na het afronden van zijn master?

  Gisteren nog zitten kijken naar een docu van Michael Moore – Where to invade next – in Slovenië is het hoger onderwijs GRATIS – zelfs ook voor immigranten. Waarom kan dat niet in Nederland?

  Nee – wij sukkelen liever de amerikanen achterna – waar de regering een bedrijf met winstoogmerk is – en aan basisbehoeftes van burgers grenzeloos wordt verdiend.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top