Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 februari 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is kerndocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Evidence Based Practice? Vast ook een complot!

Gepubliceerd: 12 May 2022 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Afke

Heb jij je geboortetrust van 1,5 miljoen euro al geclaimd bij de belastingdienst? Voel jij je een slaaf van het Vaticaan en de banken? Ben jij ervan overtuigd dat de aarde plat is?

Weet jij zeker dat COVID-19 een bedenksel is van geheime wereldleiders om controle uit te oefenen door lockdowns en vaccinaties die je DNA veranderen? Doe jij bij voorkeur zélf onderzoek in plaats van de mainstream media te geloven?

Het zou zomaar kunnen dat je het bovenstaande herkent als je – net als ik – overtuigd bent dat onze hogeschool een mini-maatschappij is, waarin alle meningen en overtuigingen voorkomen.

Nu ben ik niet zo geïnteresseerd in de complotten zelf, als wel in de redenen waarom mensen hierin geloven. Blijkbaar biedt het iets positiefs, het vasthouden aan de overtuiging dat corona niet bestaat of het uitroepen van je persoonlijke soevereiniteit binnen de staat Nederland. Gissen naar de drijfveren hierachter doe ik ook graag, maar ik denk zomaar dat deze minstens zo complex kunnen zijn als het gemiddelde complot zelf.

Deducerend kan het bijna niet anders dan dat er hier studenten en docenten rondlopen die in min of meerdere mate geloven in een andere waarheid (voor zover je waarheid kunt definiëren of duiden) dan de meeste anderen. En dat zorgt dat ik me afvraag hoe zich dat verhoudt met het gebruik van Evidence Based Practice.

Evidence Based Practice, kortweg ‘EBP’ kunnen toepassen, is een belangrijke hbo-competentie; het is belangrijk je bevindingen valide te beargumenteren en daarnaast te onderbouwen met theorie uit de databanken. Het is best ingewikkeld om in plaats van te Googelen, je weg te vinden in de databases, worstelend met Booleaanse operatoren. Maar als het eenmaal lukt, dan zijn prachtige zoekstrengen en literatuurlijsten om van te smullen het resultaat.

Maar wat nu als je in complotten gelooft én je je EBP-skills moet inzetten voor je studie? Wat als je studenten coacht bij hun praktijkonderzoek en jij zelf in je vrije tijd op het Museumplein gaat koffiedrinken met Willem Engel, je eigen onderzoek doet gebaseerd op bronnen die aan geen enkel EBP-criterium voldoen? Bijt dat elkaar niet: aan de ene kant als (aankomend) professional volledig varen op de wetenschap, aan de andere kant als ‘soeverein’ persoon dezelfde wetenschap als vijand en onderdrukker zien?

Ik oordeel of ridiculiseer niet, iedereen heeft recht op zijn eigen complot, zolang je een ander maar geen onrecht aandoet. Ik hang gewoon achterover in mijn verwondering en interpreteer er losjes op los, me afvragend of EBP geen complot van alle hogescholen wereldwijd is.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top