Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: De leus ‘Overtref Jezelf’ is dringend aan vervanging toe

Gepubliceerd: 15 February 2022 • Leestijd: 3 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Twee HR-medewerkers willen af van de slogan ‘Overtref Jezelf’. De leus straalt volgens hen teveel prestatiedruk uit en is teveel gericht op ‘ikke’. Er zou iets anders moeten komen. Wat vindt het Profielen Panel daarvan?

Profielen-blogger Serge gooide vorige week in zijn blog de knuppel in het hoenderhok. Met zijn collega Karine Vinhuizen is hij een lobby begonnen tegen de HR-slogan. Vindt het Profielen Panel ook dat ‘Overtref Jezelf’ moet wijken?

‘Niet jezelf overtreffen maar elkaar helpen’

Portret Ilse
Ilse Stokman, student bedrijfskunde

‘JA! Ik ben het er volledig mee eens dat de slogan Overtref Jezelf aan vernieuwing toe is. In deze tijd is jezelf overtreffen niet meer het belangrijkste, maar juist elkaar helpen.

Overtref Jezelf is en blijft een slogan die motiveert, maar ik denk dat het tijd is voor een slogan die beter past bij alle ontwikkelingen die docenten, studenten en de Hogeschool hebben doorgemaakt. Ik zou zeggen: Samen kom je verder!’

‘Juist mooi en inspirerend’

‘De leus Overtref Jezelf vind ik juist mooi, inspirerend en inhoudelijk sterk. Jezelf overtreffen is in mijn ogen nog meer waard dan welk diploma dan ook. Het geeft je zelfvertrouwen niet alleen een boost, maar je komt ook echt tijdens je schoolcarrière vooruit. En dat is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de student.

Portert Zeyad
Zeyad Al Mumar, student bedrijfskunde

Wel kan ik begrijpen dat zo’n leus te veel gericht op de student zelf over kan komen, maar het straalt in mijn ogen niet per se prestatiedruk uit. Je kan ook het positieve ervan zien en dat is: je gaat iets doen wat groter is dan jezelf en precies daar ligt je groei.’

‘Jezelf overtreffen betekent studievertraging’

‘Ik heb ook weleens bij studentzaken mijn twijfels over de slogan van de Hogeschool Rotterdam geuit. Ik ben zelf hoogbegaafd, en voelde mij niet uitgedaagd door het huidige vakkenpakket. Studiepunten bestaan meestal uit het inleveren van een opdracht, of een toets maken. Eigen inbreng zit er bij mijn studie amper in, en daardoor had ik nooit het gevoel dat ik “mijzelf” had overtroffen

Panel portret Yuri Meuleman
Yoeri Meulemans, student civiele techniek

Echter, als achtstejaars student kan ik vertellen dat ik tijdens mijn studie behoorlijk veel pech heb gehad, waar de coronacrisis ook een gedeelte van uitmaakt. Daarnaast studeer ik ook nog met een functiebeperking, en het begrip daarvoor was zeker tijdens een van mijn stages ver te zoeken. Op die momenten ben je helemaal op jezelf aangewezen, en als je daar (desnoods met studievertraging) toch doorheen weet te knokken kan je echt wel zeggen dat je jezelf hebt overtroffen.

Wat mij vandaag de dag dwars zit, is dat het overtreffen van jezelf meestal gepaard gaat met studievertraging. Ik zie het dus ook als “gestraft worden omdat je iets extra’s moet doen”. Ons onderwijs houdt geen rekening met studenten die tegenslagen te verwerken krijgen, laat staan dat je leert hoe je ermee om moet gaan.

Wel weet ik uit sportervaring dat het af en toe heel goed is om de grenzen op te zoeken, en te leren om wat meer uit je “comfort zone” te stappen. Een klein beetje prestatiedruk kan dus zeker geen kwaad, zolang er ook maar begrip blijft voor de zesjescultuur. Een student die normaal gesproken een 4 haalt, heeft met een 6 zichzelf ook al overtroffen!

Als ik zelf nog een betere slogan zou moeten verzinnen, zou ik zelf kiezen voor: “Hogeschool Rotterdam, Stap naar je toekomst!” Zo kunnen de carrièretijgers zichzelf blijven overtreffen, terwijl er ook ruimte blijft voor studenten die enkel voor hun diploma gaan.’

‘Mooi als dit écht het motto van de HR zelf zou zijn’

Overtref Jezelf, het zou een treffende one-liner zijn, als dit ook daadwerkelijk het motto van de HR zou zijn.

Enkele voorbeelden:
• Een student die een voldoende heeft behaald mág niet herkansen voor een beter resultaat.
• Een student, die een extra cursus of training zou willen volgen wordt ontmoedigd.
• Een student, die bijvoorbeeld door een ziek kind thuis de herkansing mist, mag pas het jaar later herkansen. (We zeggen “je krijgt twee toetsgelegenheden”, maar bedoelen “wij bepalen jouw twee toetsmomenten”.)
• Er bestaat in een toets géén vrije opdracht waarmee je je eindcijfer kunt ophogen met bijvoorbeeld 1 punt.

portret Ed Meesters
Ed Meesters, docent social work

Overtref Jezelf betekent voor mij een HR die waar wenselijk inzet op flexibel onderwijs, participatie realiseert, bekwame docenten die met pensioen gaan langer weet te binden, docenten ondersteunt nog meer kwaliteit te gaan bieden. Een instelling waar een examencommissie geen recht, maar rechtvaardigheid spreekt, creatieve docenten mógen experimenteren, leidinggevenden ook geëvalueerd worden, cursussen op waarde worden geëvalueerd en niet alleen op de toets, waar attitude meeweegt, elders verkregen ervaringen kunnen worden omgezet naar studieresultaten en samenwerken onderdeel is van beoordeling.

Los van deze rijtjes heb ik veel waardering voor de inzet en kwaliteit die we gezamenlijk bieden.’

Tekst: Edith van Gameren
Illustraties: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Het Panel: De leus ‘Overtref Jezelf’ is dringend aan vervanging toe

  1. Prima slogan. Je kan jezelf overtreffen door anderen (meer) te gaan helpen. Daar leer je zelf ook van!

  2. Ligt het aan het motto of de manier waarop we daar bij Hogeschool Rotterdam (niet of nauwelijks) mee bezig zijn? Laten we wat aan de voorbeelden doen van hoe niet zou moeten in plaats van het motto te veranderen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top