Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoe ervaar jij diversiteit op de Hogeschool Rotterdam?

Gepubliceerd: 12 October 2022 • Leestijd: 4 minuten en 4 seconden • Nieuws

Hoe denken studenten en medewerkers van hogescholen en universiteiten over diversiteit en inclusie? Om die vraag te beantwoorden hebben 19 Nederlandse universiteits- en hogeschoolbladen de krachten gebundeld en een enquête gemaakt die deze week op elke instelling wordt verspreid. Zo krijgen we een beeld van het hele hoger hoger onderwijs in Nederland en kunnen we de resultaten per instelling vergelijken. 

De vragenlijsten zijn tijdelijk offline gehaald vanwege een artikel op Geenstijl waarin is opgeroepen om de vragenlijsten op een bepaalde manier in te vullen. Excuses voor het ongemak.

Click here for English.

Om dit onderzoek te kunnen uitvoeren, hebben we de hulp van studenten en medewerkers van de Hogeschool Rotterdam nodig. Vul dus deze enquête in als je een student of medewerker van de HR bent. Het kost je ongeveer 10 minuten.

Klik hier voor de vragenlijst voor studenten (in het Nederlands en Engels)
Klik hier voor de vragenlijst voor medewerkers (in het Nederlands en Engels)

Het onderzoek naar diversiteit en inclusie is een initiatief van de Kring van Hoofdredacteuren Hoger Onderwijs Media waar Profielen ook onderdeel van is.

Ries Agterberg, voorzitter van de Kring, legt uit waarom voor dit thema is gekozen: ‘Diversiteit is een veelbesproken onderwerp, zowel binnen als buiten het hoger onderwijs. In hoeverre is diversiteitsbeleid nodig en zo ja hoe ver kun je diversiteitspolitiek doorvoeren? Gaat het hoger onderwijs hierin te ver, of juist niet snel genoeg?’

Waar zou de prioriteit moeten liggen?

De enquête gaat onder meer over de vraag waar hogescholen en universiteiten de prioriteit moeten leggen als het gaat om diversiteit en inclusie. Wat vinden studenten en medewerkers van de maatregelen die tot nu toe genomen zijn, zoals genderneutrale toiletten op iedere locatie? En zou de HR nieuwe studenten en medewerkers toch moeten vragen naar hun voorkeurs vooornaamwoorden? En waar zit volgens jou ruimte voor verbetering?

Het onderzoek biedt ook ruimte om eigen ervaringen te delen. ‘Zijn er studenten en medewerkers die zich buitengesloten voelen of vinden ze dat ze gediscrimineerd worden? En zo ja, weten ze dan waar ze terechtkunnen?’

De enquête is samengesteld op basis van gesprekken met redacteuren van alle deelnemende bladen en is opgesteld door Onderzoeksbureau Newcom. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt. Respondenten kunnen wel, als zij dit willen, aangeven dat een journalist van de eigen instelling met hen contact kan opnemen om over hun ervaringen verder te praten.

Enquête onderdeel van groter onderzoek

De enquête is onderdeel van een groter onderzoek naar diversiteit en inclusiviteit in het hoger onderwijs. Leden van de Kring doen ook onderzoek naar het diversiteitsbeleid van universiteiten en hogescholen. Welke prioriteiten leggen de besturen? De enquête kan ons helpen zicht te krijgen op een mogelijke discrepantie tussen de prioriteiten van instellingen en de ideeën van de studenten en medewerkers op het gebied van diversiteit en inclusie. 

Het project van de Kring is mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, een organisatie die onderzoeksjournalistiek in Nederland ondersteunt. De Kring heeft hiervoor ruim 100.000 euro gekregen. 

Wil je meedoen aan de enquête? Hier vind je de vragenlijst voor studenten (in het Nederlands en Engels) hier die voor medewerkers (in het Nederlands en Engels). Het onderzoek staat open tot 31 oktober. Later dit jaar publiceren we een serie artikelen over de resultaten.

Tekst: Ries Agterberg/Profielen
Illustratie: Eveline Schram

How do you experience diversity at Hogeschool Rotterdam? 

What do higher education students and staff think about diversity and inclusion and the policies their university has implemented in that regard? Nineteen Independent news outlets covering universities and universities of applied sciences in the Netherlands have joined forces to conduct a survey about diversity and inclusion in their institutions. 

The idea is not only to measure how diverse and inclusive each university is but also assess how Dutch universities compare to each other. Will you take 10 minutes to answer the questionnaire? 

Click here for the student questionnaire
Click here for the employee questionnaire

The survey is an initiative of the Council of Editors-in-chief of Higher Education Media. Its chair, Ries Agterberg, explains the choice of topic: ‘Diversity is a hot topic inside and outside higher education. Opinions vary when it comes to the need of certain diversity policies and, if they are necessary, how far they should go. Is higher education taking it too far or not far enough? With this survey, we’re aiming to find out what students and staff think about this subject.’

What should be prioritised?

The questions the survey intends to answer include: What should the university prioritise in terms of diversity and inclusion, according to students and staff? What do they think about the policies implemented so far? And where is room for improvement?
And more than collecting opinions, the survey also invites respondents to share their experiences. ‘Do certain students and employees feel excluded or discriminated against? If so, do they know where to turn to?’

In addition to the survey, the Council of Editors-in-Chief of Higher Education Media is also conducting its own inquiries into the policies of their institutions. What do their Executive Boards prioritise? The survey will therefore be useful in determining whether there is a discrepancy between what management thinks is important in terms of diversity and inclusion and what the students and staff think about the topic. 

The initiative was made possible thanks to the Fund to Stimulate Journalism, an organisation looking to support and improve journalistic production in the Netherlands. The Council of Editors-in-Chief has received 100,000 euros to conduct the study. The questionnaire has been devised by a think tank comprising members of all the outlets involved and put together by the research bureau Newcom. All answers will be anonymous, but respondents may share their contact details with the journalists of their institutions if they are interested in talking more about this question.

To answer the survey, click here if you are a student, and here if you are an employee. The questionnaire will remain open until the end of October. The results will be revealed in a series of articles later this year.

Tekst: Ries Agterberg/Profielen
Illustratie: Eveline Schram

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Hoe ervaar jij diversiteit op de Hogeschool Rotterdam?

 1. Stop met deze linkse indoctrinatie op een school die zogenaamd “neutraal” zou moeten zijn. Ga gewoon lesgeven.

 2. Hi Arie,

  Bedankt voor je reactie. Als je de hogeschool te links vindt en/of vindt dat er te veel aandacht gaat naar diversiteit, kan je die mening ook kwijt in de enquete. Daar hebben we hem voor ontworpen. Fijn als je hem invult.

  Grts Tosca
  Hoofdredacteur Profielen

 3. Ik vind vooral de invulling aan termen als diversiteit en inclusie heel scheef.

 4. Hi Jasper,

  heb je gezien hoe we de termen hebben ingevuld in het onderzoek?

  Diversiteit: de samenstelling van de hogeschool- /universiteitspopulatie kijkend naar verschillen in cultuur, normen en waarden, gender en seksuele oriëntatie, opleiding en sociaal economische achtergrond.

  Inclusie: Hoe jouw onderwijsinstelling en de mensen die daar werken of studeren met diversiteit omgaan en er rekening mee houden in gedrag en beleid.

  Is dit scheef?
  Grts Tosca

 5. Je kunt dus ook iets scheef invullen? Ik ben het eens met Arie en heb de enquête ingevuld. We moeten stoppen met die twist-gevolgende discussie. Ben je niet normaal? Dan ben je niet normaal! Ik spreek als Nederlander. Waar kan ik me aanmelden voor het nederlandisme en/en masculisme.

 6. @Tosca Sel

  Ik had het beter moeten verwoorden. Ik heb het idee dat de implementatie soms een beetje scheef is. Ik voel mij niet echt welkom als Witte man zijnde.
  Het spreken over Wit privilege, het daardoor achterstellen van (witte) meningen in dezelfde discussie onder het mom: Nu is het de beurt aan ‘mensen van kleur’.
  Ik zag dat, als ik tips wilde, ik kan kijken op racistische sites als: withuiswerk.nl of een boek kon lezen van race-hustler “prof.” G.Wekker van Bij1.

  Ik vind dat diversiteit zeker een kracht kan zijn, maar we vervallen door de huidige discussie, volgens mij, juist in nieuwe stereotypen en vooroordelen. Die vaak niet te staven zijn en voorkomen uit verkeerde veronderstellingen. Zoals Wit privilege.

  Helaas was ik te laat om mee te doen. en hoop oprecht dat we inclusief (willen) zijn voor iedereen, i.p.v. iedereen behalve de meerderheid (welke dat dan ook is).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top