Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 februari 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Marijn Prins is laatstejaars student marketing of social business aan de Hogeschool Rotterdam Business School (HRBS). Hij is voorzitter van de Rotterdamse studentenvakbond STUUR en pleit voor onderwijs dat beter aansluit op zijn ideale maatschappij

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Hoe ik op Koningsavond in een kascommissievergadering terecht kwam

Gepubliceerd: 16 May 2022 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Marijn

Wist jij dat een paar mannen in een klein dorpje in Zwitserland jouw leven totaal hebben veranderd? In 1947? Toen begon de ‘Mont Pèlerin society’ haar visie over de wereld te verspreiden. De groep pleitte voor een samenleving waarin persoonlijke vrijheid de belangrijkste drijfveer is. Als iedereen voor zichzelf zorgt, wordt er voor iedereen gezorgd.

Hun visie werd een succes en het idee vormt inmiddels ook de basis van ons onderwijs: Het onderwijs is een investering in jezelf.

Dat klinkt misschien goed, maar het is precies deze mentaliteit die een cultuur creëert van winnaars en verliezers. Als je niet meekunt, pech hebt of opgeeft dan tel je niet meer mee. Een competitieve alles-of-niets-mentaliteit die niet goed is voor de verliezers, maar ook niet voor de winnaars. De ratrace.

Ik zie het in mijn omgeving te veel. Veel te jonge politici die tussen vergaderingen door om 8 uur op een zondagavond nog een adviesraad inspringen. Driedubbel geboekt. Of jonge ondernemers die op papier miljonair zijn, maar zelfs tijdens ‘romantische’ dates nog wel even Slack moeten checken, omdat anders alles instort.

Ik denk: Als zij dat kunnen, dan moet ik dat ook. Dus zo sprong ik tussen vergaderingen door op Koningsavond nog even een kascommissievergadering in. Mijn vriend zet inmiddels alles op alles om ervoor te zorgen dat ik niet toch nog even mijn Whatsappjes check tijdens onze romantische date. Zodat iemand anders weer kan denken: Als hij dat kan dan moet ik dat ook.

Maar hoe hard je ook werkt, aan het einde van de dag werkt er altijd iemand harder. En hoe slim je ook bent, in onze alles of niets maatschappij is er altijd wel iemand slimmer. Daar zit je dan met je burn-out op je 26e.

Ik ben waarschijnlijk al een verloren zaak. Maar het onderwijs heeft veel invloed op de volgende generaties. Laten we als hogeschool studenten opleiden met een andere mentaliteit. Niet een wereld van maximale vrijheid, winnaars en verliezers en hypercompetitie, maar een wereld waar we voor elkaar zorgen en samenwerken. Waar andermans successen niet ten koste gaan van ons eigen succes.

Maar ik niet. Ik ga nog even een nachtje doorhalen om dit blog te perfectioneren.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top