Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Ramona is vierdejaars student ruimtelijke ontwikkeling. Met haar blogs wil ze je meer laten zien over de ruimtelijke ontwikkeling in steden en meenemen in haar leven als student.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Hoe kom je het afstuderen door?

Gepubliceerd: 21 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Ramona

Misschien ben jij wel aan het afstuderen of ga je er volgend jaar aan beginnen. Dan zou ik vooral blijven lezen. Misschien kan ik het namelijk wel wat makkelijker voor je maken …

Na vier jaar studeren, is het einde voor mij in zicht. Vijf maanden lang heb ik gewerkt aan mijn scriptie en nu is-ie eindelijke ingeleverd. Het bedrijf waarvoor ik het deed was superleuk en ik had ook een erg interessant onderwerp (geheim helaas, dus ik kan er niet veel over zeggen), maar toch vond ik het zeker geen makkelijke periode.

Vooral de laatste maand begint de stress toe te nemen. Bij de laatste feedbackronde krijg je vaak nog veel dingen te horen om aan te passen en dan begint de druk wel op te lopen. Uiteindelijk ben ik wel erg trots op het resultaat, maar er zijn wel dingen die ik graag van tevoren had willen weten. Mocht jij binnenkort ook gaan afstuderen, dan hoop ik dus dat deze tips jou kunnen helpen.

Tijdens het afstuderen weet je aanvankelijk nog niet helemaal waar je gaat eindigen. Je gaat erg veel onderzoeken en uiteindelijk kom je tot nieuwe inzichten. Het is dan ook volkomen normaal dat je onderzoeksopzet nog verandert. Wel is een goede afbakening van je onderzoeksonderwerp van belang. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel gaat onderzoeken wat je uiteindelijk niet kunt gebruiken.

Tegelijkertijd is het wel handig eerst zoveel mogelijk informatie te verzamelen en op te schrijven. In het begin moet je vooral nog niet te veel gaan schrappen en herschrijven. Dit vraagt namelijk superveel tijd van je en aan het einde verandert er nog zoveel. Je kan altijd iets aanscherpen als het echt nodig is. Hetzelfde geldt voor het vormgeven van je stuk. Focus hier de laatste maand vooral op.

Verder moet je vooral niet vergeten dat je medestudenten hetzelfde meemaken als jij. Je staat er niet alleen voor. Maak vooral gebruik van hun kennis en durf om hulp te vragen.

Ik hoop dat deze tips jou gaan helpen om je opleiding goed af te sluiten. Succes!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top