Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

IQ oké, maar investeer vooral in EQ voor studentsucces!

Gepubliceerd: 12 September 2022 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Serge

Tuurlijk. Het is handig als je toegerust bent met een goed snappertje dat zo rond de 100 punten aantikt op een IQ-test. Maar nut en noodzaak van een goed EQ worden almaar duidelijker. Uit onderzoek blijkt nu ook dat het evenveel bijdraagt aan studiesucces als het IQ. Maar hoe krik je dat emo-ding op?

Emotionele intelligentie wordt omschreven als het vermogen om je eigen emoties en die van anderen waar te nemen, te gebruiken, te begrijpen en te beheersen. In een gezamenlijk onderzoek stelden de University van Sydney en Oxford vast dat drie aspecten maken dat een goed ontwikkeld EQ bijdraagt aan studiesucces.

Eén: Door een goed ontwikkelde vaardigheid om emoties als stress, angst, frustraties en tegenslag te reguleren, bereiken ze meer resultaat en effect. Twee: Een hoger EQ betekent een grotere vaardigheid in het aangaan van sociale relaties, wat resulteert in een netwerk waaruit steun en hulp voortkomen. En drie: Niet-technische academische vakken vereisen (vaak) begrip van menselijke emoties.

Maar de winst zit hem niet enkel in het studiesucces, de winst is misschien nog wel groter voor het aspect ‘studentenwelzijn’, of ‘studentsucces’ zoals de factoren succes + welzijn ook wel eens worden samengevoegd.

Ook op veel grotere schaal zie ik behoefte aan meer EQ: de wereld lijkt oververhit, gespannen en gepolariseerd. Standpunten verharden, en empathie, respect en mededogen verworden steeds meer tot egoïsme, haatdragendheid en wantrouwen. Het is mijn stellige overtuiging dat al die grote problemen die momenteel globaal en lokaal spelen, kleiner worden met meer inlevingsvermogen, compassie, interesse en respect.

Die cultiveer je door op overtuigingsniveau aan de slag te gaan. Je denkbeelden en (voor)oordelen actief uitdagen en te toetsen aan feiten. Het gesprek aangaan, onderzoeken, vragen stellen, feedback geven en vooral ook ontvangen. Dat is hoe je EQ ontwikkelt.

Een andere reden om de ontwikkeling van het EQ meer aandacht te geven, is dat je hiermee ook zorgzaamheid naar jezelf vergroot. En dat maakt je niet alleen een leuker mens, maar het helpt ook om burn-out, depressie, stress en angstproblemen te voorkomen of reduceren. Dat we grossieren in deze klachten is geen nieuws.

Ik pleit dan ook voor meer, zichtbaar, concreet en effectief onderwijs dat bijdraagt aan de (verdere) ontwikkeling van het EQ van onze studenten. Maar evenzeer dat van onszelf.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top