Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kabinet wil meer doen tegen seksueel geweld

Gepubliceerd: 9 February 2022 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het nieuws rond The Voice en Ajax laat zien dat er ‘extra inzet’ nodig is in de strijd tegen seksueel geweld, vindt minister Robbert Dijkgraaf van OCW. Hij komt met een nationaal actieplan en een speciale #MeToo-commissaris.

‘Een breed maatschappelijk en diepgeworteld probleem als seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld vraagt een integrale én gecoördineerde inzet van de overheid’, vindt Dijkgraaf.

Om het kabinet te helpen, wordt Mariëtte Hamer vanaf april regeringscommissaris ‘grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld’, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Hamer is momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), oud-fractievoorzitter van de PvdA en oud-voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. In de afgelopen kabinetsformatie was ze een van de informateurs.

Cultuurverandering

Er is volgens het kabinet een ‘fundamentele cultuurverandering’ nodig om een einde te maken aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Sinds de opkomst van #MeToo in 2017 is er volgens Dijkgraaf al veel gedaan, maar de recente onthullingen laten zien ‘dat extra inzet noodzakelijk is’.

Het is nog niet duidelijk wat dit voor het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek gaat betekenen. Dit voorjaar zal het kabinet de Tweede Kamer nader informeren over de contouren en de uitwerking van het actieplan.

Affaires

Dijkgraaf stipt het onderwijs en onderzoek wel aan. Volgens hem is er in die sector ‘volop aandacht voor deze problematiek’. Hij wijst bijvoorbeeld op het komende adviesrapport ‘Voedingsbodem en preventie van ongewenst gedrag in de wetenschap’ van wetenschapsgenootschap KNAW.

‘Daarnaast voert de Inspectie van het Onderwijs een thema-onderzoek uit naar sociale veiligheid in het hoger onderwijs’, aldus Dijkgraaf. ‘Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan kunst- en modeonderwijs.’ Daar speelden de laatste jaren ook enkele affaires.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Rutger de Quay

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Kabinet wil meer doen tegen seksueel geweld

  1. Goed dat hier (weer) aandacht voor is natuurlijk. Maar ik denk niet dat een ‘fundamentele cultuurverandering’ door dit kabinet geïnitieerd zal worden.
    De verbazing dat dit ‘ook bij ons’ gebeurt is te groot.
    Dat geeft aan dat de ontkenning nog te wijdverbreid is.
    De reactie van de overheid is te opportuun.
    En het fenomeen wordt teveel als een op zichzelf staand probleem gezien.

    taskforce
    onderzoeksprogramma
    landelijke conferenties
    lanceren van een website
    het ontwikkelen van ‘tools’

    Ondertussen krabt John de Mol zich nog eens achter de oren en vraagt zich af hoe het toch komt dat hij dit echt niet had zien aankomen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top