Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kerstdiner: Robins kerstgevoel zit in de gratin, en Hannah maakt feestelijke salades

Gepubliceerd: 21 December 2022 • Leestijd: 2 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De kerstdis is natuurlijk niet compleet zonder feestelijke bijgerechten. Vorige week kookten we een kerstdiner met studenten en medewerkers. Hannah Beljaars-Frederiks, hoofddocent bouwkunde, architect en hobbykok, maakte daar twee mooie salades. Robin Martijn, docent business IT & management, maakte met zijn vriendin Isabelle de perfecte aardappelgratin.

Robin en Isabelle werken aan hun gratin

Waar andere chefs met overvolle tassen boodschappen Kookstudio Mix binnenstappen, heeft Robin een zak aardappels en twee flesjes koffiemelk bij zich. Vriendin Isabelle komt zo, zij is in Coolhaven op zoek naar nog een extra plak gruyèrekaas. Het is blijkbaar overal zo goed als op en als de gratin één ding echt nodig heeft, dan is het die specifieke Zwitserse kaas.  

‘Het is een succesrecept, maar het gaat ook wel eens mis’

Eigenlijk wilde Robin stoofpeertjes maken, zijn lievelings-bijgerecht, maar daar was de tijd in de kookstudio te kort voor. De aardappelgratin zoals Isabelle’s vader die maakt, vond hij een goede tweede keuze. In al het culinaire kookgeweld lijkt dit recept met drie ingrediënten de makkelijke optie, maar zo moeten we dat echt niet zien.

Terwijl Isabelle de verzamelde kaas raspt vertelt ze: ‘Het is een succesrecept, maar het gaat ook wel eens mis. Het jaar dat de gratin mislukte was een slecht kerstdiner-jaar. M’n vader had voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt, maar die bleven veel te al dente. Dat was erg, maar een ander jaar hadden we door gebrekkige uitvoering tiramisoep in plaats van tiramisu. Dat was ook jammer.’ 

Hannah werkt aan haar salade

Ondertussen is ook Hannah binnen. Ze trekt een tas met verse ingrediënten leeg en begint met het poffen van een paar puntpaprika’s omdat dat altijd even duurt. Ze is van plan twee salades te maken en moet stevig aan de slag. Dat is geen probleem voor deze keukenprinses, ze vindt koken gewoon heel leuk. Ook komende Kerst staat ze weer eindeloos in de keuken. 

‘Als er iemand extra aanschuift, kan je zo iets extra’s maken’

Het bijgerecht is voor Hannah eigenlijk het hoofdgerecht: ‘Mijn favoriete Kerstdiner is de volle tafel waar iedereen van kan pakken wat-ie lekker vindt. Superhandig, want niet iedereen houdt van hetzelfde. Zeker als je voor gezinnen met kinderen kookt is dit top. En het scheelt ook enorm met de Kerst-stress. Als er iets mislukt of er iemand extra aanschuift, kan je zo iets extra’s maken.’ 

Bij Hannah komt dus geen gourmetstel op tafel, ze experimenteert liever met verschillende smaken. Een van de salades die ze nu uitprobeert heeft frambozen, grapefruit en bietjes. Een vrij wilde combinatie. Hannah: ‘Ik probeer ieder jaar een aantal nieuwe smaakcombinaties en kooktechnieken. In deze salade worden smaken gecombineerd die mij lekker lijken en waarvan ik weet dat de kinderen ze ook lusten. Ze zijn gek op frambozen.’

De gratin

Terwijl Hannah de puntpaprika’s ontvelt, leggen Robin en Isabelle de volgende laag van de gratin in de ovenschaal: gekookte gekruide aardappelschijfjes, geraspte gratin en een beetje koffiemelk, tot de schaal zo goed als vol is. Aan het einde moet er nog wat kaas op voor een mooi bruin korstje en dan is-ie klaar.

Komende Kerst komt de gratin vast ook terug op tafel, maar de vraag is hoe lang. Isabelle: ‘We hebben het getimed en vorig jaar was het binnen een kwartier op. Het eten gaat snel, maar we zitten wel gezellig lang aan tafel voor het dessert en de cadeautjes.’

Uit de kasten van de kookstudio worden twee prachtige schalen gehaald om Hannah’s salades op te serveren en de gratin komt prachtig bruin uit de oven. Met zulke voorgerechten heb je inderdaad geen hoofdgerechten meer nodig.

Salade met puntpaprika’s van Hannah

Wil je deze gerechten zelf maken? Hier kun je de recepten vinden.

Benieuwd naar de rest van het Profielen Kerstdiner?

Hier vind je de voorgerechten en de hoofdgerechten:

Tekst: Tosca Sel
Foto’s: Levien Willemse
Fotobewerking: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top