Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Marijn komt in actie: ‘Ik wil het gevoel hebben dat ik iets bijdraag aan een betere wereld’

Gepubliceerd: 10 May 2022 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws

Wereldverbeteraars. Idealisten. Activisten. We hebben er veel van op de HR. Je hoeft het niet met ze eens te zijn, maar ze staan wel ergens voor. Zoals Marijn Prins. De student marketing of social business is klimaatactivist, mede-oprichter van vakbond STUUR, actief bij GroenLinks en zat in de medezeggenschap van zijn opleiding.

portret Marijn

‘Ik ben bezig met klimaat, wooncrisis, de studentenvakbond. Ik heb aan demonstraties meegedaan, organiseerde de grootste klimaatstaking van Nederland en heb deelgenomen aan een blokkade van Extinction Rebellion. Daar ben ik ook door de politie weggesleept en in de haven gedropt, dat is een tactiek om activisten te verspreiden, apart om mee te maken. Ik ben nu even minder actief als klimaatactivist, de frustratie is slecht voor mijn mentale gezondheid.

Ik ben ook actief in de studentenvakbond STUUR. Want aan de ene kant doet iedereen of ze naar studenten luisteren, maar uiteindelijk doen bestuurders wat ze willen en nemen ze de ervaring van studenten te weinig mee. Ik vind de studentenvakbond LSVb heel tof, maar hbo’ers hebben daarin te weinig stem; uiteindelijk zijn het de universiteitsstudenten die gehoord worden. Ook mijn blogs voor Profielen zie ik als een soort activisme, ik schrijf bijvoorbeeld over wat ik denk dat er in het onderwijs moet veranderen. Studentenprotest had in de jaren ’60 veel impact, dat kan nu ook.

‘Studentenprotest had in de jaren ’60 veel impact, dat kan nu ook’

Ik wil het gevoel hebben dat ik iets bijdraag aan een betere wereld. De eerste 17 jaar van mijn leven was ik totaal niet met deze onderwerpen bezig. Toen kwam het moment dat ik bijna moest gaan stemmen en ik dacht: Ik weet helemaal niet waar ik het over heb. Ik was wel vegetariër geworden – oh ja, dat is ook nog een onderwerp van me. Ik ging toen in het bestuur van de GroenLinkse jongeren, DWARS. In eerste instantie nog niet heel activistisch. Maar als je eenmaal weet hoe je wilt dat de wereld eruitziet, kun je er niet meer niet voor strijden.

Ik heb ook nog een poging gedaan een Green Office (soort interne lobbyclub voor duurzaamheid, red.) op te richten binnen de HR. Ik was idealistisch maar ik kreeg het gevoel dat men het vooral zag als een marketingdingetje en niet echt van plan was daadwerkelijk duurzaamheidskwesties op te lossen. Van al mijn thema’s vind ik klimaat nog steeds het belangrijkste. Want als de wereld eraan gaat, maakt de rest ook niet meer uit.’

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Levien Willemse

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Marijn komt in actie: ‘Ik wil het gevoel hebben dat ik iets bijdraag aan een betere wereld’

 1. Ik heb dan een positieve mededeling voor jou, Marijn. Gelukkig zal de wereld nooit vergaan door de mensheid :).

 2. Helaas moet ik je teleurstellen Marijn, dat gevoel klopt niet.

 3. Hm ik heb altijd geleerd gevoelens te erkennen. Feiten kunnen niet kloppen, maar wat iemand voelt, tja hoe wil je aantonen dat dat niet zo is?

 4. Ik zie dat de peanut gallery weer op volle toeren draait. Jasper en/of Pablo, komen er nog enige inhoudelijke argumenten met jullie reacties of kunnen we volstaan door met onze ogen te rollen en door te gaan met wat wel in de wereld observeerbaar en testbaar is?

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top