Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Oekraïense student ‘werd wakker in een nachtmerrie’ na Russische invasie

Gepubliceerd: 24 February 2022 • Leestijd: 4 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vanochtend werden we wakker in een surreële wereld, nadat de Russische president Poetin diep in de nacht van woensdag op donderdag een Russische invasie van Oekraïne begon. Masterstudent consultancy & entrepreneurship Oleksandr Muromtsev (23), komt uit Oekraïne en woont nu een half jaar in Rotterdam. Hij doet zijn persoonlijke verhaal.

portret van Oleksandr

Op de vraag hoe hij zich voelt, haalt hij zijn handen van de tafel: ze trillen als een stukje gras in een stormachtige wind. ‘Ik sta al sinds vanmorgen vroeg op mijn benen te trillen’, zegt Muromtsev in de aula van de Kralingse Zoom. ‘Ik heb zelden nachtmerries. Maar vanmorgen werd ik, toevallig, rond een uur of vier ’s ochtends wakker. Toen ik doorhad dat mijn land in oorlog was, dacht ik dat ik in een gitzwarte nachtmerrie terecht was gekomen.’

Onder zijn ogen zitten dikke wallen. ‘Ik voel me gefrustreerd, angstig, teleurgesteld en boos.’ Daarna valt er even een stilte in zijn verhaal. Hij slikt.

Filmpjes van bominslagen

Muromtsev groeide op in de Oekraïense hoofdstad Kiev en heeft er vrienden en familie wonen, met wie hij in nauw contact staat. Andere vrienden wonen verdeeld over het hele land. Hij vist zijn telefoon uit zijn broekzak en scrollt door Telegram, een app die lijkt op WhatsApp en veel gebruikt wordt in Rusland en Oekraïne. In talloze groepen waar hij in zit sturen leden onafgebroken foto’s en video’s van bominslagen, laagvliegende militaire helikopters en mortiergranaten. Op een filmpje slaat een raket in, op slechts enkele meters van de filmende persoon.

‘Ik voel me gefrustreerd, angstig, teleurgesteld en boos.’

Hij voelt zich machteloos: ‘Ik kan nu niet naar Kiev, en ik ben hier ook nodig. Als ik mijn studie heb afgerond, kan ik ook iets voor mijn land betekenen.’ Een reis naar Oekraïne is bovendien praktisch onmogelijk geworden. Naar eigen zeggen coördineert hij vanuit Rotterdam tussen zijn vrienden, die in schuilkelders zitten. ‘Ik laat hen weten waar er gebombardeerd wordt en welke delen van de stad nog begaanbaar zijn.’ Anderzijds, zegt hij, kan hij vanuit Rotterdam ‘aan de wereld vertellen wat er aan de hand is in mijn land’.

‘Meest zwarte scenario’

Met name de VS en het Verenigd Koninkrijk waarschuwen al weken, tevergeefs, voor een op handen zijnde invasie van Oekraïne – iets dat in Europa met de nodige scepsis ontvangen werd. Muromtsev is niet verbaasd. ‘We voeren al acht jaar oorlog in het oosten van het land, het was voor mij geen verrassing. Maar van alle mogelijke scenario’s was dit wel de meest zwarte variant.’

‘We voeren al acht jaar oorlog in het oosten van het land, het was voor mij geen verrassing.’

Op de Russische televisie liet president Poetin weten dat hij Oekraïne binnenvalt uit ‘veiligheidsoverwegingen’. Muromtsev noemt dat klinkklare onzin. Hij ziet andere redenen. ‘De Oekraïense economie groeit, terwijl Rusland al jarenlang in een harde stagnatie zit. Sinds 2013 is de Russische economie niet gegroeid. De enige reden dat Poetin nu invalt, is dat hij niet wil dat de Russen zullen zien dat Oekraïne in veel meer welvaart en vrijheid leeft dan Rusland. Hij wil niet dat zijn bevolking vragen gaat stellen als: waarom gaat het in Oekraïne wel goed, en hier niet?’ Als voorbeeld noemt hij dat Oekraïners visumvrij naar Europa kunnen reizen, Russen niet.

‘Last van Sovjetnostalgie’

Bovendien, stelt hij, heeft Poetin last van Sovjetnostalgie. ‘Poetin is uit de Sovjettijd gewend dat Rusland macht en invloed heeft in de landen om zich heen. Maar Oekraïne is een vrij en onafhankelijk land.’ Volgens Muromtsev leefde Oekraïne ook lang in een vorm van ‘mentale Sovjetnostalgie’, tot Rusland in 2014 het voorheen Oekraïense schiereiland de Krim innam: ‘Toen zagen we wat voor een shithole Rusland is’. Poetin zou volgens Muromtsev niet willen dat voormalige Sovjetstaten onafhankelijk worden of zich op het Westen richten, ‘want Poetin wil een nieuw Russisch Rijk bouwen’. Dat zou niet lukken, zegt hij, als het Westen met ‘heel stevige en forse sancties komt’ tegen Poetin en de Russische machthebbers.

‘Rusland is niet onder de indruk van dialoog’

‘Poetin denkt dat het Russische rijk nog bestaat. Het past in de “post-Sovjet mentaliteit”: het enige wat Poetin en Rusland begrijpen, is geweld.’ Volgens Muromtsev heeft het Westen te lang geprobeerd om ‘dialoog’ en ‘diplomatieke gesprekken’ te voeren met Rusland: ‘Rusland is niet onder de indruk van dialoog, het enige waar Rusland naar luistert, is geweld en macht’. In zijn ogen is Poetin een 21e-eeuwse Hitler.

Russische studiegenoten

De enige manier om het conflict te beslechten, vindt hij, is daarom ‘het maximaal isoleren van Rusland en Poetin. Koop geen Russisch gas meer, snijd ze af van het internationaal betaalverkeer en ontzeg ze toegang tot de Europese en Amerikaanse markt.’ Druk opvoeren via de diplomatieke weg noemt Muromtsev ‘complete and total bullshit’. Op zijn studie heeft hij enkele Russische studiegenoten, maar de ontwikkelingen in zijn vaderland leiden niet tot conflict. ‘Veel Russen houden zich afzijdig van de politiek. En deze studenten wonen soms al jaren in Nederland: ze zijn meer op het Westen gericht dan op Rusland, en tonen ook begrip voor mijn situatie.’

‘Ze zijn meer op het Westen gericht dan op Rusland, en tonen ook begrip voor mijn situatie.’

Het conflict zal nog wel even voortduren, denkt Muromtsev. ‘Ik verwacht heftige gevechten in het hele land, het zal niet makkelijk zijn voor het Russische leger. Veel van mijn vrienden zijn militair opgeleid. Een stichting die geld ophaalt voor het leger, heeft in een dag meer geld opgehaald dan in heel 2020. We moeten minstens een week standhouden, zodat Europa en de VS sancties kunnen invoeren tegen Rusland.’

Concentreren is lastig

Het harde ingrijpen van Rusland veroorzaakt volgens Muromtsev juist een tegengestelde ontwikkeling in Oekraïne: ‘Voordat hij de Krim binnenviel, was er geen meerderheid onder de bevolking om lid te worden van de NAVO of de EU. Nu is daar een ruime meerderheid voor’.

Het grootste probleem voor Muromtsev is nu dat hij zich niet kan concentreren op zijn studie: ‘Over twee weken moet ik een groot deel van mijn masterthesis inleveren. Ik ben net begonnen’, lacht hij magertjes. ‘Ik moet ook in contact blijven met mijn vrienden. Iedereen is bang.’

Tekst: Rutger de Quay
Foto: Oleksandr Muromtsev
Fotobewerking en illustratie: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

27 Responses to Oekraïense student ‘werd wakker in een nachtmerrie’ na Russische invasie

  1. Het is een erg trieste situatie. Heel veel sterkte Oleksandr. Ik hoop op snelle vrede voor jou, je familie, vrienden en het Oekrainse volk.

    Verschrikkelijk, die politieke spelletje, wat potentieel veel levens kan kosten. En dat terwijl zowel het Oekrainse volk en het Russische volk beide geen oorlog willen.

  2. Ik vind het super triest voor de onschuldige mensen die hier de dupe van zijn maar dit hadden we al lang aan zien komen. Amerika en De NAVO hebben de afgelopen jaren alleen maar zitten stoken en wij gaan nu opeens verontwaardigd opkijken omdat de Russen hun grenzen verdedigen tegen een oprukkende NAVO die openlijke verklaringen geeft dat Rusland de vijand is.

    Daartegenover is er ook het feit dat de Russen 30 miljoen soldaat levens hebben opgeofferd om de Nazi’s te verslaan in de 2e wereldoorlog en dit zijn ze niet vergeten. Als er dan ook nog factoren van het nazisme opspelen in Oekraïne wat een rol hebben gespeeld in de afgelopen jaren sinds de huidige Oekraïense regering aan de macht is gezet door de bemiddeling van het westen en een ondemocratische militaire coup, kan je begrijpen waarom die Russen niet zo blij zijn.

    Hieronder een bron van een voorbeeld van zulk soort nazisme, waarin een ter herinnering van een nazi collaborateur een nationale feestdag in Oekraïne is ingesteld.
    https://www.haaretz.com/world-news/europe/ukraine-designates-national-holiday-to-commemorate-nazi-collaborator-1.6787201

    Veel sterkte toegewenst voor jou, je vrienden en family Oleksandr, maar als wij deze trend van uitlokkingen aanhouden dan ben ik bang dat we binnenkort allemaal die sterkte kunnen gebruiken omdat er een derde wereldoorlog kan uitbreken.

  3. @Naser het lijkt erop dat je de Russische propaganda 1-op-1 overneemt. En dat is niet raar want ze zijn er meesters in. Als hbo-student moet je nmm op zijn minst op zoek gaan naar andere gezichtspunten. Lees bijvoorbeeld artikelen van prof Timothy Snyder over de complexe geschiedenis van Oekraine en Rusland en hoe Poetin het ‘nazi-verhaal’ misbruikt voor zijn agressie. Lees ook dit: https://www.ushmm.org/information/press/press-releases/museum-condemns-russias-invasion-of-ukraine.

  4. @edith van gameren ik kan begrijpen dat jij er zo over denkt maar aan de andere kant denk ik er precies hetzelfde over jou en dan het feit dat je dus de westerse propaganda 1 op 1 overneemt. En we weten heel goed waar dat toe heeft geleid de afgelopen decenia, Iraq, Afghanistan, Lybia om zo maar een paar voorbeelden op te noemen. Het verschil tussen ons is dat ik beide kanten van de spectrum bekijk en daar dan een analyse uit voer gebaseerd op de feiten en wat de geschiedenis ons leert. Ik lees beide propaganda kanten en bepaal door middel van mijn gezond verstand te gebruiken wie de waarheid spreekt en wie niet.

    Tevens is de bron die ik heb vermeld van de oudste Joodse krant in de wereld. Ik denk dat zei het wel zullen weten als er ergens op de wereld het nazisme world verheerlijkt.

    Haaretz is een liberaal en onafhankelijk Israëlisch dagblad. Het is eigendom van de familie Shocken. Haaretz werd in 1918 opgericht en is daarmee het oudste Israëlische dagblad. De krant verschijnt sinds 9 juni 1919 als Hebreeuws dagblad in Tel Aviv, alwaar het hoofdkantoor nog steeds is gevestigd

  5. Ok, je claimt ‘Het verschil tussen ons is dat ik beide kanten van de spectrum bekijk en daar dan een analyse uit voer gebaseerd op de feiten en wat de geschiedenis ons leert’, wel A) je weet niet welke kanten van het spectrum ik wel of niet bekijk (ik was aanvankelijk bv nog vrij begripvol voor Poetin’s wens voor bufferstaten) en B) als je een goeie analyse wilt uitvoeren, begin dan met de juiste feiten.
    Bijvoorbeeld:.
    ‘Daartegenover is er ook het feit dat de Russen 30 miljoen soldaat levens hebben opgeofferd om de Nazi’s te verslaan in de 2e wereldoorlog en dit zijn ze niet vergeten’ > dit zijn naar schatting tissen de 8 en 9 miljoen soldaten geweest, waaronder zo’n 1,5 miljoen Oekraïeners in het Rode Leger..
    ‘Als er dan ook nog factoren van het nazisme opspelen in Oekraïne wat een rol hebben gespeeld in de afgelopen jaren sinds de huidige Oekraïense regering aan de macht is gezet door de bemiddeling van het westen en een ondemocratische militaire coup > de huidige regering is democratisch gekozen; in deze factcheck van de Washington Post kun je goed onderbouwd lezen dat Oekraïne (nog) geen perfecte democratie is, maar dat de verkiezingen democratisch zijn verlopen: https://www.washingtonpost.com/politics/2022/02/24/tucker-carlson-says-ukraine-is-not-democracy-here-are-facts/

    Ik betwist je bron Haaretz helemaal niet, de krant heeft goede verslaggeving en analyses over de oorlog in Oekraïne bv https://www.haaretz.com/world-news/ukraine-crisis-putin-shows-the-world-his-alternative-reality-1.10626836.
    Hier in Haaretz, kun je lezen dat Israel de aanval op Oekraïne heeft veroordeeld en Oekraïne (die nazi’s??) steun heeft aangeboden: https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-russia-summons-israeli-envoy-over-statements-supporting-ukraine-1.10635940.

  6. Je bevestigt dat je mijn bron van Haaretz niet betwist maar die bron geeft aan dat er een nationaal feest is ingevoerd in Ukraine ter ere van een Nazi collaborateurs en toch betwist je opkomend Nazism in dit deel van de wereld. Dit is duidelijke tegenspraak van jezelf volgens mij. Het is duidelijk dat onze versies van ‘feiten’ verschillen en onze meningen nog sterker. Ik ga het hierbij laten want ik denk niet dat deze discussie veel nut zal hebben. Voor jou, jou mening en voor mij de mijne 😉

  7. Laatste tip: onderzoek de kwestie Stepan Bandera want er zitten meerdere kanten aan zijn geschiedenis (zo collaboreerde hij met de nazi’s maar vocht er ook tegen), hij is een omstreden figuur, ook in Oekraine. Om op basis van deze herdenking te concluderen dat nazisme opkomt in de Oekraine is wel heel een heel erg dun argument (en een Russisch propaganda-argument dat al stamt uit 2014). Extreem rechts scoorde marginaal in de verkiezingen in Oekraïne en de president is zelf Joods.

    Maar goed we houden erover op.

  8. Ja dat zei je vorige keer ook 🙂 En het filmpje is helemaal niet kort! Kun je samenvatten waarom het je overtuigde?

  9. Wat zei ik vorige keer ook? Professor John Maersheimer is a Politocoloog. Die weet wel het één en andere over wereldpolitiek dus hij kan het ook het beste zelf uitleggen. Tevens gaat hij diep in op dit onderwerp wat al sinds 2014 of zelfs eerder in mijn mening in gang is. Kennis over de gehele situatie hebben zou het makkelijker voor je moeten maken om alles op een rijtje te zetten en je eigen objectieve analyse hieruit te trekken.

    Als je echte kennis wilt over politiek en je daar ook in wilt mengen dan moet je er ook betrouwbare kennis en bronnen over gaan verzamelen en jezelf erin een beetje verdiepen. Als we allemaal links en rechts gaan roepen wat wij vinden aan de andere kant van de wereld zonder enig relevante kennis over betreffend onderwerp gaat het niet goed aflopen.

    Tevens heb ik gemerkt dat we overspoeld worden met Russiofobie de afgelopen tijd en ik kan hier duidelijk een overeenkomst in vinden met de geschiedenis van Duitsland toen Hitler de bioscopen en kranten vollop gebruikte om alle schuld op de Joden te gooien. Wij hebben nu sancties op de Russen geplaatst die ons harder raken dan die Russen. Wij mogen straks 4 euro betalen bij de pomp en dan gaan we ongetwijfeld mensen de schuld hiervan geven. Russen, migranten, moslims? Wie weet, we zullen het binnenkort zien.

  10. Ik bedoelde: Je zei de vorige keer ook dat je klaar was 🙂

    Jammer dat je niet wilt of kunt vertellen wat je overtuigde in het verhaal van Mearsheimer behalve dat hij politicoloog is. Op zich is hij een man van statuur, maar ik probeerde je uit te dagen om een betoog op te zetten op basis van Mearsheimers argumentatie; zoals je terecht opmerkt: ‘Als je echte kennis wilt over politiek en je daar ook in wilt mengen dan moet je er ook betrouwbare kennis en bronnen over gaan verzamelen en jezelf erin een beetje verdiepen.’ Dus kijk dat filmpje nog eens en zet bv op een rijtje welke argumenten hij gebruikt.

    Om nog even terug te komen op de ‘nazi-claims’ van Poetin die je eerder aanhaalde: hier het korte, heldere en zeker niet kritiekloze statement in the Jewish Journal van een groot aantal onderzoekers op het gebied van genocide, de holocaust een de Tweede Wereldoorlog:
    https://jewishjournal.com/news/worldwide/345515/statement-on-the-war-in-ukraine-by-scholars-of-genocide-nazism-and-world-war-ii/

  11. Dhr Maersheimer houdt geen betoog ofso in het filmpje wat mij zou moeten overtuigen. Hij geeft simpelweg een samenvatting van de gebeurtenissen in Oekraïne sinds 2014 op chronologische volgorde. Als ik hier vervolgens weer een samenvatting op moet geven zou het de situatie niet terecht doen. Daarom raad ik je aan om dieper in een onderwerp in te duiken alvorens je een mening erover gaat vormen. Het overklad journalistiek wat we hier gewend zijn moeten we even achter ons laten en zelf op onderzoek uitgaan. Anders blijf je gewoon jezelf in herhaling vallen door de statements uit de mainstream media te herhalen.

    Journalistiek is tegenwoordig niet meer objectief omdat menig journalist een mening heeft en dit niet achter zich kan laten. De artikelen zijn veelal betogen om iemand over te halen en niet zozeer gebaseerd op objectieve verslaggeving wat eigenlijk hoort. Ook kan je niet alles wat in het nieuws komt overnemen als feiten want hier zit ook veelal een politiek agenda achter. Zo hadden wij van de Amerikanen in de Verenigde Naties vernomen dat Saddam Hussein wapens van massadestructie had. Dit bleek achteraf niet te kloppen en hierdoor hebben wij Iraq ook voor niks platgebombardeerd. Vervolgens zou Ghadaffi een dictator zijn en hebben wij hem hierdoor gebombardeerd en daardoor Libië 100 jaar terug in de tijd gestuurd. Ik kan zo nog wel even doorgaan.

    Mijn punt is jou feiten zijn gebaseerd puur op subjectieve journalistiek en artikelen met politieke agenda’s erachter. En ik probeer hier de experts binnen een bepaald gebied voor op te zoeken. En dat is in dit geval inderdaad een professor op het gebied van Politicologie die zijn leven heeft gewijd aan het onderzoek doen in dit gebied. Als jij het een lectuur van een uur te lang vind om jezelf in te lezen binnen een complex onderwerp als Oekraïne, dan vind ik dat je daar ook best je mening in mag matigen.

  12. En de ‘neonazi-claims’ zijn niet van Putin maar eerder mijn eigen mening gebaseerd op een aantal feiten. Aangezien niet iedereen op de hoogte van deze feiten is zal ik hieronder een aantal hiervan toelichten.

    1. De beruchte Azzov Battalion die een SS symbool als hun logo gebruikt is een special force unit binnen het Oekraïense leger. (Dit w
    2. De verjaardag van Stepan Bandera ook wel bekend als ‘Jew Killer’ tijdens de tweede wereldoorlog is een Nationaal feestdag in Oekraïne sinds de ondemocratische militaire coup van 2014. (Je mag Stepan Bandera blijven goedpraten van mij maar dit zal de feiten helaas niet veranderen).
    3. De rechten van Russisch sprekende mensen in complete regio’s in Oekraïne werd deels afgeschaft desondanks het feit dat er miljoenen Russisch sprekende mensen hier wonen.
    4. Sinds 2014 wordt er door deze nazi sentimenten die aan de macht zijn oorlog gevoerd op het oostelijk deel van Oekraïne wat vooral bestaat uit Russisch sprekende mensen. (Ik ben wel een beetje verbaasd waarom wij ons tot nu toe helemaal niet druk maakten om die mensen maar nu opeens wel, wederom eenzijdig subjectieve overklad journalistiek).

  13. Mearsheimer somt natuurlijk niet alleen feiten op, maar geeft er een interpretatie aan en trekt een conclusie. Zijn verhaal is beslist goed onderbouwd (je hoeft het niet voor me samen te vatten want ik ken het, ik hoopte dat je er een soort denkslag van jezelf over wilde maken, of kon verwoorden waarom je in zijn argumentatie meegaat). Het minder sterke van zijn verhaal vind ik dat hij met een koude-oorlog-bril kijkt naar de situatie na de koude oorlog, waarin een (door Rusland expliciet erkend) soeverein land zelf zou mogen beslissen waar het aansluiting bij zoekt. Ook klinkt het in zijn uitleg alsof NATO en EU deze landen zijn gaan overhalen zich aan te sluiten, maar het initiatief lag bij de ex-oostbloklanden zelf. En ik begrijp ook dat Poetin dat niet leuk vindt, maar hij zal de beslissingen van een onafhankelijke staat moeten accepteren, lijkt me, ook als dat land grenst aan Rusland. Kortom: Mearsheimer heeft goeie punten, maar er zitten meerdere kanten aan het verhaal.

    Over neonazi’s in Oekraine: ja die zijn er zeker in het land. Is er een nazi-regering die Russisch sprekenden onderdrukt zoals Poetin beweert? Nee. Neo-nazi’s zijn er ook in Nederland trouwens, er stonden er zondag nog een stel op het Malieveld te demonstreren. Vind ik verschrikkelijk, toch hoop ik niet dat Poetin ons van hen komt ‘bevrijden’. Over punt 2: ik praat niets goed, de man is zeer omstreden. Over punt 3 van je betoog heb ik een vraag: welke rechten zijn precies afgeschaft en waar? Geldt dat voor etnische Russen of voor Russisch-sprekenden? En over punt 4: Welke ‘nazi-sentimenten’ zijn precies aan de macht en waar precies in Oost-Oekraïne?

    Wat betreft je conclusies over de journalistiek moeten we denk ik blij zijn dat in Rusland de pers aan strenge banden is gelegd, nu kan het Kremlin in elk geval de kwaliteit ervan bewaken.

  14. https://www.youtube.com/watch?v=pKcmNGvaDUs&ab_channel=GlobalTreePictures

    Een documentaire wat de NAVO oorlogen en de kleur revoluties van de afgelopen jaren goed in kaart brengt en waarom de massa’s wellicht onbewust en door een gebrek aan kennis, deelneemt aan de vernietiging van hun eigen landen. Misschien dat dit je ogen kan openen en misschien dat je geen deel meer gaat zijn van onze eigen ondergang.

    Je mag van mij part Oekraïne blijven aanmoedigen om de NAVO te joinen ook al zal dit dus nooit gebeuren omdat de Russen dit niet toelaten en dus alleen maar leidt naar een verlenging van het leiden van de Oekraïners. Het is een Amerikaans spelletje om hun gas en wapens te verkopen en jij gaat er gewoon braafjes in mee, (on)bewust medeplichtig? We bewapenen Oekraïners (neonazi groepen vooral moet ik erbij vermelden en niet de bevolking) al sinds 2008 om in opstand te komen en dat is zeker gebeurd. Wat zou jij ervan vinden als een ander land hier opeens wapens begon uit te delen aan een extremistisch groepje en ze ging steunen in het afzetten van de staat? Niet leuk denk ik op zijn zachtst gezegd. Ik denk dat de meeste Oekraïners het ook niet op prijs stellen dat het westen sinds 2008 Azov neonazi’s aan het trainen en bewapenen was en nu nog steeds.

    Je kunt wel blijven zeggen dat de Oekraïners het zelf willen maar wat geeft mij een reden om jou te geloven, de Russen zeggen het omgekeerde en ik heb minder reden om de Russen niet te geloven. Het westen heeft keer op keer gelogen wanneer het ertoe deed en dit doet de internationale reputatie van het westen ook niet bepaald goed. We moeten stoppen met spreken voor andere mensen, hoeveel landen moeten er nog naar de kl*te voor we het gaan leren? Ik vraag me inmiddels wel af of we dit hier expres aan het doen zijn of nog steeds gewoon de kennis ervan missen.

    Je spreekt over koude-oorlog mentaliteit maar hoeveel landen heeft de NAVO nou kapot gemaakt na de twee wereldoorlog? Is Rusland onterecht alert op de uitbreiding van de NAVO gebaseerd hierop? Er zijn tevens beloftes gedaan vanuit de NAVO tegenover de Russen om niet uit te breiden, deze beloftes zijn verbroken (dat je hierop niet op de hoogte bent verbaast me niet). Je spreekt over censuur aan de Russische kant maar is het niet een beetje hypocriet nadat het Westen is begonnen met het opleggen van sancties tegenover nieuwszenders en verleden week zelfs gehele kanalen heeft verboden? Het is een oog om oog spel en wij zijn veelal de partij die de eerste klap uitdeelt. Ik vind het op zijn zachtst gezegd hypocriet om iemand te veroordelen voor daden die je zelf aan het doen bent.

    Ik geef het op voor de rest, als je van de geschiedenis niet wilt leren ben je helaas gedoemd hem te herhalen. Wel moet ik erbij melden dat ik er niet één ben die gaat afwachten tot jij die geschiedenis herhaalt en zal dan ook mijn best doen om tegen die tijd hier weg te komen. Helaas voel ik mij niet veilig met hoe de situatie zich aan het ontplooien is. Ben wel een beetje verbaasd dat je je standpunt nog steeds zo volhardend aanhoudt na de ontwikkelingen van de laatste paar dagen waar ook steeds meer westerlingen van schrikken.

  15. Kom een keer op de koffie voor je gaat, misschien kunnen we IRL een zinvoller gesprek voeren.

  16. Kom daarna een keer bij mij op de thee, Naser, dan laat ik je de drogredenen in je betoog zien ; )

  17. Als jij belooft om de documentaire van mijn laatste reactie te bekijken wil ik best een debat met je voeren tijdens een kop koffie.

  18. Mijn ‘drogredenen’ mag je gerust hier aankaarten Marco, wellicht leert iemand er wat van;)

  19. Ik ken de film Naser, we kunnen het erover hebben 🙂

  20. Ik ben bezig met mijn afstudeerscriptie op het moment dus nogal druk maar welke dagen werk je op Museumplein Edith, dan probeer ik een dagje langs te komen. Dat wordt dan wel over 2 weken pas gezien mijn paper deadline om de hoek loert.

  21. Door de term drogredenen tussen aanhalingstekens te zetten, worden je argumentatiefouten niet minder fout, Naser.

    Voor het schriftelijk weerleggen van je vele drogredenen, treedt helaas het ‘bullshit asymmetry principle’ in werking. Daarbij zou dat te veel afleiden van de inhoud. Maar een-op-een wil ik best met jou je commentaren doornemen en je wijzen op je foutieve argumentatie; wellicht leer je er wat van ; )

  22. Ik mail je Naser 🙂 Misschien wil Marco aansluiten!

  23. “… misschien is er toch nog hoop voor jullie”

    Blijkbaar zijn we nu hopeloze gevallen. Als Naser het gesprek met diezelfde laatdunkende houding ingaat, dan hoeft het voor mij niet meer. Jammer, want ik kan heel goed thee zetten!

  24. Dat is inderdaad jammer Marco maar als een persoon oorlog en verderf verheerlijkt en destabilisaties in gehele regio’s aanjuicht dan is zo een persoon inderdaad een hopeloos geval voor mij. Dit zijn geen kwesties waar grappen over kunnen worden gemaakt, het gaat om miljoenen en wellicht miljarden levens en je moet dan heel goed uitkijken wat jou aandeel hierin is. Er bestaat zoiets als ‘medeplichtig’ zijn namelijk. En ik ben een gelovige dus ik kijk wel twee keer uit voor ik mijzelf hierin als medeplichtige ga inmengen. Want ik ben namelijk van mening dat ieder mens op een gegeven moment voor zijn daden terecht moet staan, hoe groot of klein dit ook is.

    En als je jezelf niet goed inleest in een onderwerp vooral in een tijdperk als de onze waar gehele maatschappijen makkelijk geïndoctrineerd kunnen worden dan bewandel je wel een heel dun draadje. Dan maar hopen dat je hart op het goede plek zit;)

  25. *Disclaimer*

    Al mijn reacties op de website van Profielen horen met een korreltje zout genomen te worden. Na zelfreflectie besef ik dat de manier van mijn reacties veelal op de één of andere manier niet overeenkomen met mijn eigen geloofsovertuigingen en principes. Ik zou ze graag willen laten verwijderen maar helaas is één van de regels van de Profielen website dat reacties niet verwijderd mogen worden.

    Hierbij zet ik een disclaimer bij iedere artikel waarop ik één of meerdere reacties heb gegeven dat ik hier inmiddels, of niet meer achter sta of vind dat ik het niet op een juiste manier heb overgebracht, dus neem het niet serieus. Mijn excuses aan de personen die ik beledigd of gekwetst heb om wat voor reden dan ook.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top