Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Struisvogel-coronastrategie

Gepubliceerd: 31 May 2022 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Darice

Op 16 mei zag ik in het nieuws dat de regering geen coronastrategie heeft voor de volgende coronagolf, die verwacht wordt in de herfst. De minister van gezondheid vindt dat Den Haag niet meer de regie moet nemen en dat horeca, ziekenhuizen, onderwijs en dergelijke zelf met een plan moeten komen.

We weten allemaal al dat een best groot deel van horeca, winkels en Nederlanders in het algemeen niks moet hebben van maatregelen. Nederland blonk uit in het zich niet houden aan maatregelen, vergeleken met buurlanden als Frankrijk en Duitsland. Wat kunnen we dus verwachten? Dat de regering waarschijnlijk – als de zorg toch weer overbelast wordt – gedwongen is opnieuw een lockdown in te stellen.

Het wordt nu weer een geval van wachten tot de totale pleuris uitbreekt en dan extreme maatregelen moeten nemen. Alleen omdat men liever struisvogel speelt dan minder pijnlijke maatregelen – zoals mondmaskers, afstand houden en goede ventilatie – al vroeg in te zetten. Die maatregelen maken de kans op een besmettingenpiek kleiner en we hebben gezien hoe het loslaten van maatregelen als mondmaskers en afstand houden al heel snel leidde tot een piek in coronabesmettingen en de eerste griepgolf sinds het begin van de pandemie.

Ook zorgen deze niet-zo-ingrijpende maatregelen voor minder ziekmeldingen. Nu – met goed weer – zijn er al een heleboel ziekmeldingen, ik wil niet weten hoe dat zal zijn in de herfst en winter als er geen maatregelen zijn. Nu al maken we grote ontregelingen mee vanwege ziekmeldingen, denk aan de file toen de Ketheltunnel gesloten was wegens ziek personeel en de lange wachtrijen op Schiphol die nu dagelijks zijn en alleen maar erger worden naar de zomervakantie toe.

We kunnen niet én geen maatregelen hebben én geen lockdowns. Het is het een of het een of het ander. We moeten helaas offers brengen om alles open te kunnen houden. De zorg is nog steeds niet terug naar voor corona. Er is nog steeds een grote achterstand in inhaalzorg, er zijn minder zorgmedewerkers vanwege de velen die weg zijn gegaan en een hoog ziekverzuim. Maar als ik het zo bekijk, gaan we met 5-0 achterstand de herfst in.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Struisvogel-coronastrategie

 1. In mijn ogen was er nooit een coronacrisis. Nederland verkeert in een steeds grotere zorgcrisis. Meer inwoners, vergrijzende bevolking, maar steeds minder ziekenhuizen, minder IC-bedden en minder ziekenhuispersoneel.

 2. @Pablo, de ene crisis sluit de andere niet uit. Je kan de zorgsituatie zoals omschreven gerust een crisis noemen, als vervolgens een infectieziekte o.a. een enorme stijging in zorgbehoefte creëert heb je nog een crisis, alleen eentje van een andere aard.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top