Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenprotest: ‘Is Robbert wel van boven wijs?’

Gepubliceerd: 13 June 2022 • Leestijd: 2 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een paar honderd studenten kwamen zaterdagmiddag naar Amsterdam om te protesteren tegen de studieschuld die de pechgeneratie heeft opgebouwd. ‘Niet mijn schuld!’, scandeerden ze.

Jongerenvakbond FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond hoopten dat er zeker achtduizend demonstranten zouden komen opdagen, maar dat worden er – ondanks het zonnige weer – flink minder.

Het is niet voor het eerst dat studenten hun onvrede uiten over de ‘karige’ basisbeurs die in september 2023 wordt ingevoerd. Ook vinden ze 1 miljard euro compensatie voor hun jaren in het leenstelsel te weinig. Al helemaal vanwege de stijgende energieprijzen, de woningnood en de rente op studieleningen die waarschijnlijk van de nul afgaat.

‘Studenten een hart onder de riem steken’

‘Hee yo Sigrid Kaag, 1 miljard is veel te laag’ en ‘Robbert is van onderwijs, is hij wel van boven wijs?’, schalt het over de Dam. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft ‘vriendelijk bedankt’ om naar het prostest te komen, zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. Ze noemt het ‘teleurstellend dat hij zijn beleid niet komt verdedigen’.

De SP, DENK, de Partij voor de Dieren, BIJ1 en VOLT zijn wel van de partij. Al gaat het hun niet lukken om de koers van het kabinet van vandaag op morgen te wijzigen, erkent Sylvana Simons (BIJ1). ‘We zijn hier vooral om de studenten een hart onder de riem te steken.’

Geef geld

De boodschap op het kartonnen bord van de 25-jarige Paula Romanaszyn is duidelijk: ‘Geef geld’. Als ze had geweten dat haar studieschuld zou oplopen tot 50 duizend euro, was ze niet aan haar studie psychologie aan Tilburg University begonnen. ‘Dan had ik een kortere studie gedaan, zodat ik eerder kon gaan werken’, zegt ze. ‘Nu moet ik de rest van mijn leven afbetalen. Het maakt me somber en verdrietig over de toekomst. Ik zal in mijn eentje nooit een huis kunnen kopen.’

Kalle Michielsen (20) reisde vanuit Wageningen naar de hoofdstad. Hij heeft een studieschuld van 40 duizend euro ‘en dan heb ik nog de mazzel dat ik ook gesponsord word door mijn ouders’, zegt hij. Het beleid zorgt volgens hem voor ongelijke kansen.

Door stress gestopt met studeren

Die boodschap onderschrijft Ellen van der Graaf (57). Ze is naar Amsterdam gekomen namens haar studerende dochter. ‘Mijn dochter heeft al 70 duizend euro schuld en ze moet nog afstuderen. Ik kan haar financieel niet helpen. Daar zit de pijn’, zegt ze.

Geneeskundestudent uit Rotterdam Anne Caljouw krijgt wel financiële hulp van haar ouders. Ze zijn zelfs meegekomen naar het protest. Toch heeft ook zij naast haar studie gewerkt en dat liep niet goed af, vertelt ze. ‘Ik ben door alle stress een jaar gestopt met studeren en ben ook bij de GGZ in behandeling geweest.’ Ze pakt haar studie weer op, omdat ze net als haar ouders arts wil worden, maar ze vindt het wel jammer dat ze niet eerder is geboren, want dan had ze nog een basisbeurs gekregen.

Generatie in de steek gelaten

Na het protest op De Dam marcheren de demonstranten met hun borden en vlaggen door het centrum, aangemoedigd door meelopende muzikanten. Bij de universiteitsbibliotheek van de UvA ontstaat een klein opstootje als een stuk of tien zwartgeklede demonstranten naar binnen stormen in een poging het gebouw te bezetten. ‘Kom jongens! Alleen een protest helpt niet’, klinkt het. Maar veel navolging krijgen ze niet en de politie is er snel bij.

Alex Janse (24), student ‘computing science’ aan de Universiteit Utrecht loopt rustig mee met de mars en is gekomen om zijn ‘democratische plicht te vervullen’. Hij kampt met een studieschuld van 48 duizend euro en moet nog twee jaar studeren. Maar de problemen voor studenten zijn volgens hem groter dan de studieschulden alleen. ‘Een hele generatie is in de steek gelaten. Denk ook aan de huizenmarkt en de klimaatcrisis.’

Het protest eindigde weer op de Dam. De studenten scandeerden nog een paar leuzen en keerden weer huiswaarts.

Tekst en foto’s: HOP, Josefine van Enk

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Studentenprotest: ‘Is Robbert wel van boven wijs?’

 1. Ik begrijp dat dit belangrijk is, ook op macroniveau voor de welvaart van ons land en om te zorgen dat deze mensen niet in de goot belanden. Toch heb ik er moeite mee, met de klachten die deze studenten hebben door een keuze die zij zelf hebben gemaakt.

  Er zijn zat mensen die nooit een huis kunnen betalen, en dat terwijl het niet hun keuze is om financieel beperkt te zijn, in dat licht komt het mij een tikkie verwend.

 2. Ik ben het met bovenstaande reactie van Jasper eens, ik heb nog wel wat toe te voegen.
  De schulden stijgen iedere maand, zulke bedragen (40k-50k) komen niet ineens na de studie uit de lucht vallen.
  Met een basisbeurs zijn zulke bedragen dus ook niet te compenseren, ook niet als die bij de pechgeneratie wel beschikbaar was.
  Ik ken helaas teveel voorbeelden van: ‘maximaal lenen is maximaal leven’ en ‘werken is voor na de studie’ om van de mening te veranderen dat het toch wel een beetje je eigen schuld is als je je aan bovenstaande regels houdt en nu een bedrag open hebt staan dat met de beurs ook niet te bevatten was. Het zou kwalijk zijn als deze schulden kwijtgescholden zouden worden, dit zou de economie nog erger schaden dan de schulden die er nu al zijn.

  Gelukkig ken ik ook genoeg voorbeelden waarbij ‘pechstudenten’ (zoals ik helaas ook), de studie afgerond hebben of al aardig op weg zijn, waarbij de balans tussen school, werk en genieten iets beter verdeeld is. Het resultaat: geen tot nauwelijks schulden(prestatiebeurzen) en na de studie een mogelijkheid voor een frisse start de volwassen wereld in.
  En dit alles door iets meer verantwoordelijkheid op het gebied van geld spenderen en werken om de schulden bij te houden.
  Dan maar niet op een terras blijven plakken, of iedere zaterdag de koopgoot in.

  Ik vind wel dat de oplossing voor de pechstudenten niet voldoet. Studenten die nu klaar zijn na 4 jaar en een diploma hebben gaan werken en krijgen een kortingsvoucher op een nieuwe studie of korting op de schulden die ze niet hebben omdat ze daar keihard voor hebben gewerkt. Beide zijn dus geen goede oplossing.

  Wat wel een oplossing is: Reken de basisbeurs terug voor de pechstudenten en geef dat, als geld, niet als korting. De pechstudenten komen dan niets meer tekort en extreme zelfveroorzaakte schulden zijn voor eigen rekening.

  Wij als jonge generatie horen niet voor niets ons hele leven al: “Letop! geld lenen kost geld” maar het moet wel eerlijk blijven. Dus reken de basisbeurs terug en daarmee af.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top