Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 februari 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Vijf jonge fotografen in het Nederlands Fotomuseum

Gepubliceerd: 24 November 2022 • Leestijd: 2 minuten en 11 seconden • UIT

Het Nederlandse Fotomuseum wil een plek zijn waar visuele verhalen verteld worden die ertoe doen. Op 11 november 2022 opende het Fotomuseum haar deuren voor de vijfentwintigste editie van de Steenbergen Stipendium, een prijs voor jong fotografietalent en de oudste fotografieprijs die Nederland kent.

Als kanshebbers voor de prijs heeft een jury uit een grote groep kunststudenten vijf jonge fotografen gekozen. Zij maken kans op het Steenbergen Stipendium, en bezoekers van de tentoonstelling kunnen op hen stemmen voor de publieksprijs.

De vijf genomineerde studenten van verschillende kunstacademies die dit jaar hun werk laten zien zijn Sebastiaan Boot, Romina Koopman, (roze) meike (de enige deelnemer van onze eigen Willem de Kooning Academie), Mandy Nijhof en Amy Opstal. De maker van het beste afstudeerwerk ontvangt € 5.000. Je kan één van de genomineerde kiezen (op papier), de vraag is dan wie het meeste impact had op jou en waarom. De prijsuitreiking is op 15 december 2022, de tentoonstelling is tot 8 januari 2023 te zien.

Video-installaties en verhalen

Ik – student aan de lerarenopleiding Engels van de HR – ben op 12 november geweest met mijn beste vriendin, JJ. De tickets hebben verschillende prijzen; wij konden naar binnen voor € 7,- (18 t/m 25 jaar), vanaf 26 is het € 14,-. Wanneer je binnenkomt wordt je begroet door een medewerker die je uitlegt waar de tentoonstelling is: achterin beneden.

Wanneer je beneden komt begint het met het werk van Amy Opstal, die verhalen van verschillende soorten ouders in beeld brengt. Dan volgt Sebastiaan Boot, die in een video-installatie het verhaal vertelt van zijn bi-culturele achtergrond en van de reis die de Molukkers in Nederland hebben afgelegd en nog steeds afleggen.

Sebastiaan Boot

Als je verder loopt kom je bij het werk van Romina Koopman die een video-installatie heeft gemaakt waarin ze laat zien hoe social media/afbeeldingen invloed hebben op ons. In de installatie van (roze) meike – die zichzelf onder meer ‘tijdreiziger’ noemt – vind je onder meer een bericht dat je kan luisteren en zien, een bericht naar haar en jouw oude zelf. Tot slot kun je het werk zien van Mandy Nijhof, haar verhaal gaat over hoe ze fotografie en kunst gebruikt om haar traumatische jeugd te verwerken.

Werk van (roze) meike
(roze) meike

Mijn stem heb ik gegeven aan Romina Koopman. Ik vond haar afstudeerwerk ‘At The Other Side Of The Rabbit Hole’ over hoe onze perceptie van realiteit kan veranderen door middel van een afbeelding zeer treffend. In de video praat ze alsof zij de afbeelding is en hoe en waarom je voor haar moet kiezen.

Romina Koopman

Al met al: de tentoonstelling doet wat met je, laat je nadenken over de dingen die je misschien soms ontwijkt.

Algemene waardering: 4 sterren

Uitgegeven per persoon: 7 euro entree voor de tentoonstelling.

Adres: Wilhelminakade 332, Rotterdam (Kop van Zuid)

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11 uur tot 17 uur, met iedere zaterdag een live performance van Sebastiaan Boot.

Toegankelijkheid/bereikbaarheid: Vanaf metrohalte Wilheminaplein is het ongeveer vijf minuten lopen; Je kunt daar komen met metro, tram en bus. Je kunt ook de watertaxi nemen naar Hotel New York. Het museum is toegankelijk voor rolstoelen, ook hulphonden mogen mee als die als zodanig herkenbaar zijn.

Handig om te weten: Je kunt je jas ophangen en je tas in een kluisje doen.

Tekst en foto’s: Asena Birgül

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to UIT: Vijf jonge fotografen in het Nederlands Fotomuseum

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top