Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Van lijden naar leiden

Gepubliceerd: 26 September 2022 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Serge

Wat zijn we allemaal een potje aan het lijden. Er zijn zo veel crises momenteel, dat er altijd minimaal eentje bij jou past. De meest recente: de leescrisis. We lezen allemaal te weinig. Ik dan niet – ik zit erop – maar kennelijk groeit er een bijna analfabete generatie op. Of strooien we te kwistig met het woord ‘crisis’?

Zoek je naar een definitie van dat woord, kom je uit op: ‘een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel (van welke aard dan ook) ernstig verstoord raakt.’ Direct aan het begin zit hem de angel: ‘een zware noodsituatie’. Wie bepaalt of het een noodsituatie is en wanneer ‘zwaar’ ook echt zwaar is? En een stapje verder: is een crisis per se slecht nieuws?

Oké, op het gladde ijs dan maar. Crises – groot en kleine, zwaar of licht, kort of lang – zijn onvermijdelijk. Je zou naïef zijn te denken en verwachten dat ze jou bespaard blijven in je leven. We zijn inmiddels echter verhoudingsgewijs lang welvarend en zodoende gewend aan een bepaald comfort, gemak en verkrijgbaarheid van wat we dan ook maar verlangen. Sterker: soms zijn we daaraan inmiddels verslaafd geraakt. Comfortjunkies. Ja, jij ook.

Verslaafden die afkicken – en ja, dat is een proces van ongemak – gaan daar doorgaans sterk op vooruit. Zowel mentaal als fysiek. Dus neem de stikstofcrisis, energiecrisis of de woningcrisis: welke silver lining is daaraan op te merken? Allereerst dat er geen vanzelfsprekendheid is. Dat een gezonde wereld of een gezond leven moeite en inspanning kost. Dat het soms ook offers vraagt.

Ik heb menig boer in een reactie over de kabinetsplannen horen zeggen: ‘Maar ik wil gewoon boer blijven, ik doe dit al jaren en mijn voorouders ook.’ Erkenning van de situatie die we zelf moedwillig hebben gecreëerd (een stikstofprobleem) hoorde ik zelden. Oplossingen evenmin. Gelukkig is er ook een – weliswaar kleine – groep boeren die deze crisis als kans ziet en kwam met een degelijk plan dat voorziet in verduurzaming en zogenaamde ‘circulaire landbouw’.  Van crisis naar oplossing dus.

Een crisis biedt altijd kansen voor een uitkomst die beter is dan de oude situatie. Dat gaat niet zonder slag of stoot, een beetje pijn en wrijving. Maar juist dat – het proces dat je doorloopt – maakt ons creatiever, veerkrachtig en innovatief. Als je jezelf er voor open stelt en dat aangaat, bereid bent om dat (tijdelijke) ongemak te dragen, transformeer je lijden in leiden.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Blog Serge: Van lijden naar leiden

  1. Je slaat de spijker op z’n kop, Serge!!!
    …en dat is natuurlijk wel AU! voor die spijker, jammer dan, want het is voor de Goede Zaak 😉

  2. Comfortjunkies is een goede term. We zijn gaan pretenderen dat we ergens recht op hebben, om geen enkele andere reden dan dat we het hebben.

    Dit grijpt ook terug op de illusie van beheersing, het idee dat onze plannen niet verstoord mogen worden en dat als we ons best maar doen we verdienen wat we krijgen en krijgen wat we verdienen.

    We zijn ook best succesvol in dit idee uitdragen, maar het is ironisch dat het voorkomen van negatieve dingen die ons overkomen, wat een vorm van beheersing is, ten koste gaat van ons vermogen om ons te beheersen.

  3. Wow, je verwoordt het echt prachtig, dank je wel daarvoor!

    groetjes,
    Simone

  4. Zeker mooi en goed verwoord collega! En in lijn met waar dit wat mij betreft over gaat, Niet alleen die illusie van beheersing maar ook de illusie dat het leven eerlijk hoort te zijn of is. En dat als je maar hard je best deed, je inderdaad een zeker recht hebt verworven. Was het maar zo simpel.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top